Μετάφραση για το T-zine.gr
Θωμάς Χαβαλές.


Ηνωμένο Βασίλειο: Λήγει το συμβόλαιο της μεγαλύτερης κλινικής για την παροχή υπηρεσιών μετάβασης σε τρανς ανθρώπους.

 

Η ραγδαία αύξηση των αιτήσεων για υπηρεσίες προς τους τρανς ανθρώπους που έχει παρατηρηθεί από την μεγαλύτερη κλινική ταυτότητας φύλου του Ηνωμένου Βασιλείου, μεταφέρεται πλέον σε καινούργιο χορηγό για τις υπηρεσίες φυλομετάβασης.

Ηνωμένο Βασίλειο: Λήγει το συμβόλαιο της μεγαλύτερης κλινικής για την παροχή υπηρεσιών μετάβασης σε τρανς ανθρώπους.

Στις 25 Αυγούστου, η West London Mental Health Trust ενημέρωσε για την νέα σύμβασή της με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS England). Στο άκουσμα όμως των ειδήσεων της αλλαγής, τρανς άνθρωποι και υποστηρικτές τους ανησυχούν καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στον ορίζοντα.

Σύμφωνα με δήλωση από την WLMHT, θα επικεντρωθούν στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας παρά μετάβασης επειδή “οι κοινωνικές στάσεις και η κατανόηση του ζητήματος έχει σε μεγάλο βαθμό βελτιωθεί”, συνεχίζοντας πως “αυτό έχει γίνει πρόκληση για την κλινική καταλήγοντας σε μακρόσυρτους χρόνους αναμονής απ’ όσο θα θέλαμε”.

Επιπρόσθετα “η Trust συμπεραίνει ότι οι αιτούντες ασθενείς υπηρεσιών φυλομετάβασης, καλύτερα να εξυπηρετηθούν μακροχρόνια από διαφορετικό χορηγό και να έχουν επομένως ενημερωθεί για την σύμβασή μας με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας.”

Ο αριθμός των παραπεμφθέντων έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί σε δέκα χρόνια από το νοσοκομείο Charing Cross από 498 στις χρονιές 2006-7 σε 1892 στις χρονιές 2015-6. Ως εκ τούτου, οι νέοι ασθενείς θα πρέπει να περιμένουν πάνω από τέσσερα χρόνια για το πρώτο τους ραντεβού.

Η Trust αναφέρει ακόμη πως η κλινική δεν θα κλείσει, όχι για έξι μήνες τουλάχιστον, ενώ οι άνθρωποι δεν θα χρειαστούν να επανεκκινήσουν την μετάβασή τους κάτω από νέο χορηγό ενώ δεσμεύονται να μην απολύσουν προσωπικό και στην εξασφάλιση ομαλής μεταβίβασης στην νέα κλινική.

Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξουν εφτά καινούριες κλινικές ταυτότητας φύλου στην Αγγλία: Μία στο Λονδίνο, καλύπτοντας την πρωτεύουσα και τις νοτιοανατολικές περιοχές, ακόμη στις πόλεις Σέφιλντ, Ληντς και Νιούκαστλ εξυπηρετώντας τις βόρειες περιοχές, επίσης στις πόλεις Ντάβεντρυ και Νότινγχαμ για τις κεντρικές περιοχές καθώς ακόμη στην Έξετερ για τα νοτιοδυτικά.

Εκπρόσωπος της West London Mental Health NHS Trust είπε στο ηλεκτρονικό ειδησεογραφικό έντυπο για τα LGBTI θέματα, Gay Star News, πως θα συνεχίσει να λειτουργεί για τις υπηρεσίες μετάβασης μέχρι να βρεθεί καινούργιος χορηγός.

“Υποχρεούμαστε απόλυτα να λειτουργήσουμε την κλινική ταυτότητας φύλου έως ότου το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας έχει βρεί καινούριο χορηγό για την υπηρεσία”, αναφέρουν. “Για να εξασφαλίσουμε την διακοπή της ελάχιστης παροχής θεραπείας, δεν θα αναστείλουμε την λειτουργία της υπηρεσίας μας μέχρι ο καινούργιος χορηγός να εξακριβωθεί και να μπορέσει να λειτουργήσει η υπηρεσία εξ ολοκλήρου”.

Ο Will Huxter, πρόεδρος του Gender Identity Task and Finish Group του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας δηλώνει επίσης στο Gay Star News: “Εργαζόμαστε με την Trust και το προσωπικό κλινικής για την εξασφάλιση νέου χορηγού το συντομότερο δυνατόν και αυτή η διαδικασία θα είναι αδιατάρακτη για τους ασθενείς”.

Σε μία πρόσφατη ενημέρωση, η WLMHT, επιθυμώντας να καθησυχάσει τους αναγνώστες της Gay Star News, σημειώνει ότι δεν σχεδιάζει να κλείσουν ή να τερματίσουν τις υπηρεσίες μετάβασης ώσπου το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας βρεί καινούριο χορηγό μετάβασης.

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από Gay Star News