ΗΠΑ: Αυξάνονται οι μάχες που δίνονται στο νομικό επίπεδο για τα δικαιώματα των τρανς παιδιών.

ΗΠΑ: Αυξάνονται οι μάχες που δίνονται στο νομικό επίπεδο για τα δικαιώματα των τρανς παιδιών.

Της Katie Morley | Τhe Telegraph.

afxanonte-i-maches-pou-dinonte-sto-nomiko-epipedo-gia-ta-dikeomata-ton-trans-pedion
Οι μάχες που δίνονται σε νομικό επίπεδο για τα δικαιώματα των τρανς παιδιών αυξάνεται, καθώς – όπως ισχυρίζονται χριστιανικές οργανώσεις – οι νομικοί σύμβουλοι εμπλέκονται ολοένα και περισσότερο στις υποθέσεις επαναπροσδιορισμού φύλου.

H Christian Concern ασχολείται με τέσσερις διαφορετικές υποθέσεις, στις οποίες οι γονείς αντιτίθενται στις αποφάσεις σχολείων και κοινωνικών λειτουργών δεν εμποδίζουν τη δυνατότητα μετάβασης . Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει δεδικασμένο για παρόμοιες υποθέσεις στο παρελθόν, η αύξηση στις εν λόγω νομικές διαμάχες υποδηλώνει ότι πρόκειται για ένα σχετικά καινούργιο φαινόμενο.

Η Andrea Williams (Christian Legal Center),που χρηματοδοτεί τη νομική υποστήριξη για οικογένειες, είπε ότι οι περισσότερες νομικές διαδικασίες που αφορούν τα τρανς παιδιά βρίσκονται σε άνοδο, εξαιτίας του ότι η κοινή γνώμη αποδέχεται σε μεγαλύτερο βαθμό τη διαδικασία επαναπροσδιορισμού φύλου.

Σε δύο υποθέσεις που διαχειρίζεται η οργάνωση, γονείς παιδιών κινητοποιήθηκαν με σκοπό να εκφράσουν την αντίθεση τους στην απόφαση ενός σχολείου που επιτρέπει σε έναν μαθητή να ξεκινήσει τη διαδικασία της μετάβασης, όπως να αλλάξει όνομα ή να χρησιμοποιεί τις τουαλέτες και αποδυτήρια του αντίθετου φύλου.

Η Williams είπε: «Οι άνθρωποι πραγματικά ανησυχούν για αυτό, αλλά ταυτόχρονα φοβούνται να εκφράσουν την άποψή τους, εφ’ όσον αντίκειται σε αυτήν την κοινής γνώμης ή του σχολείου. Έτσι, τα παιδιά πολλές φορές μπερδεύονται ή αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο σχολείο, όταν π.χ. αποκαλούν ένα παιδί με λάθος όνομα. Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι τα παιδιά να λαμβάνουν ψυχολογική βοήθεια και συμβουλές, ώστε να συμφιλιωθούν με αυτό που πραγματικά είναι. Αυτό που πρωτίστως μας ενδιαφέρει είναι το καλό των παιδιών. Εάν ασχοληθούμε περαιτέρω με το ζήτημα, ο αριθμών ανάλογων περιστατικών θα συνεχίσει να αυξάνεται».

Σε μία άλλη περίπτωση, μία οικογένεια αμφισβητεί την απόφαση της τοπικής αυτοδιοίκησης να υποστηρίξει την 14-χρονη κόρη τους στην προσπάθειά της να αποκτήσει αντρικό όνομα, ως ένα πρώτο βήμα προς τη μετάβαση φύλου. Οι γονείς θα συναντηθούν το Νοέμβρη με καθηγητές και κοινωνικούς λειτουργούς, ώστε να αποφασίσουν εάν το κορίτσι θα χρησιμοποιεί επίσημα στο σχολείο το αντρικό όνομα, αντί του γυναικείου.

Ο δικηγόρος της οικογένειας, Michael Phillips, εξέφρασε τους φόβους του στις Sunday Times σχετικά με την τύχη του παιδιού. Εάν οι γονείς δεν ακολουθήσουν τις οδηγίες των κοινωνικών λειτουργών, υπάρχει πιθανότητα να επέμβει η κοινωνική πρόνοια.

Νέα εξέλιξη στην υπόθεση δημοσιεύτηκε, όταν ένας δικαστής κατέκρινε τις ενέργειες κοινωνικών λειτουργών που επέτρεψαν σε μία μητέρα να μεγαλώσει τον εφτάχρονο γιο της σαν κορίτσι, αφού ήταν «απολύτως πεπεισμένη» ότι το παιδί της «αντιλαμβανόταν τον εαυτό του σαν κορίτσι» και ότι, συνεπώς, θα έπρεπε να είναι κορίτσι. Ο δικαστής Hayden είπε ότι είχε επιτραπεί στη μητέρα να επιβάλλει τις δικές της πεποιθήσεις στο παιδί.

Η μητέρα ενός 14χρονου κοριτσιού είπε ότι η κόρη της ήταν πολύ μικρή, ώστε να πάρει τη δική της απόφαση, και ότι η ευθύνη των γονιών θα πρέπει να προηγείται, έως ότου το παιδί γίνει 16 ή 18 ετών.

Είπε: «Τα δικαιώματα των γονέων στην Αγγλία έχουν ισοπεδωθεί, ειδικά όσων πιστεύουν σε παραδοσιακές, χριστιανικές αξίες. Οι γονείς αισθάνονται εύθραυστοι και υφίστανται εκφοβισμό». Είπε επίσης ότι τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της ήταν αναγκασμένοι να αποδεχτούν το γεγονός ότι η κόρη τους ταυτίζεται με το αντίθετο φύλο: «Ο ψυχίατρος μας είπε ότι η Υπηρεσία Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων (Child and Adolescent Mental Health Services) ισχυρίζεται πως αν δεν αλλάξει το όνομά της, οι πιθανότητες αυτοκτονίας είναι μεγάλες».

Οι γονείς είναι αφοσιωμένοι Χριστιανοί και οι κοινωνικοί λειτουργοί θεωρούν πως οι συντηρητικές τους πεποιθήσεις σχετικά με τον παραδοσιακό ρόλο των φύλων δεν τους επιτρέπουν να κατανοήσουν την ανάγκη κάποιου να αποκλίνει – συναισθηματικά και ψυχολογικά – από το βιολογικό του φύλο.

Ερωτώμενη, εάν θα αποδεχόταν την κατάσταση σε περίπτωση που η κόρη της ήταν πραγματικά τρανς, απάντησε: «Μετά την ηλικία των 18 μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, αλλά, όσο είναι στο χέρι μας, πρέπει να τη βοηθήσουμε σαν γονείς. Αν αυτή είναι η τελική της επιλογή, ας είναι. Δε θέλουμε όμως μετά από δέκα χρόνια να μας κατηγορήσει ότι δεν την αποτρέψαμε από το να πάρει τη λάθος απόφαση».

Είπε ότι η οικογένειά της βρίσκεται σε μεγάλη πίεση, εξαιτίας της διαμάχης, η οποία «…απειλεί τους δεσμούς ανάμεσα σε γονείς και παιδιά». «Αισθάνομαι πως η κόρη μας έχει ένα σχέδιο, το οποίο είναι αναγκασμένη να υλοποιήσει» πρόσθεσε, υπονοώντας πως οι υποσχέσεις των κοινωνικών λειτουργών να βοηθήσουν την κόρη της να αντιμετωπίσει άλλα προβλήματα, αποτελούν κακή επιρροή για αυτήν.

Η Υπηρεσία Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων δεν έχει σχολιάσει ακόμα τις δηλώσεις.

Σημείωση από το t-zine: Η μετάφραση αυτής της είδησης δημοσιεύεται στο πλαίσιο της πλήρους γνώσης των προκαταλήψεων και εμποδίων που αντιμετωπίζουν τα τρανς παιδιά και έφηβοι.

Μετάφραση για το T-zine.gr
Λιάνα Σκλια

© T-zine.gr με πληροφορίες από Τhe Telegraph.