ΗΠΑ: Άλλη μια περίπτωση που τα μίντια αναφέρουν σε λάθος γένος τρανς γυναίκα που αυτοκτόνησε.

Μετάφραση για το T-zine.gr
Κατερίνα Ράιλυ.


Οικογένεια και πρώην συμμαθητές πενθούν την Λουκία Μακάλιπ, μια 22χρονη τρανς γυναίκα που έδωσε τέλος στη ζωή της στις 15 Φεβρουαρίου στο Country Club Hills, σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Chicago TV station WLS.

Ο θάνατος της Λουκία Μακάλιπ επιβεβαιώθηκε επίσης από μια δημόσια ανακοίνωση σε σελίδα του Facebook αποφοίτων του Σικάγο από την Ακαδημία του UrbanPrep, της οποίας η Λουκία Μακάλιπ ήταν απόφοιτος το 2012.

Η Νατάσα Άντερσον, μητέρα της Λουκία Μακάλιπ, είπε ότι την βρήκε στο σπίτι της αφότου ήπιε ένα θανατηφόρο σκεύασμα σπόρων το οποίο αγόρασε στο διαδίκτυο από την Ταϊλάνδη.

«Νομίζω ότι αν μπορώ να κάνω ένα άτομο να συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει και τι πωλούν οι άνθρωποι στο διαδίκτυο, μπορώ να σώσω μια ζωή, έστω μία» είπε η Άντερσον στο ρεπορτάζ. Οι εξαιρετικά τοξικοί σπόροι προέρχονται από το «cerberaodollam», ένα δέντρο που είναι εγγενές στην Νοτιοανατολική Ασία, και είναι ευρέως διαδεδομένη η χρήση τους από άτομα που επιθυμούν να δώσουν τέλος στη ζωή τους. Το δέντρο από το οποίο προέρχονται οι σπόροι καλείται συχνά ως «δέντρο αυτοκτονίας».

Ενώ το ρεπορτάζ του WLS τόνισε τον κίνδυνο των θανατηφόρων σπόρων – καθώς και την ευκολία της πρόσβασης τους, δεν δόθηκαν ιδιαίτερες λεπτομέρειες για την μετάβαση και την ζωή της Λουκία Μακάλιπ.

Αλλά η ζεστασιά και ευαισθησία της Λουκία Μακάλιπ φαίνονται στο χαμογελαστό πρόσωπο και την άγρυπνη ματιά της, σε μια φωτογραφία αποφοίτησης από την ακαδημία UrbanPrep στη γειτονιά Englewood του Σικάγο (κάτω).

ΗΠΑ: Άλλη μια περίπτωση που τα μίντια αναφέρουν σε λάθος γένος τρανς γυναίκα που αυτοκτόνησε.

Η μητέρα της Λουκία Μακάλιπ, λέει, το παιδί ήταν τρανς και αγωνιζόταν με την επιθυμία «να ζήσει τη ζωή της ως μια γυναίκα» και ότι ήταν «θύμα εκφοβισμού για πολλά χρόνια στο σχολείο».

Αλλά αυτή η πληροφορία και πολλές ακόμη, δεν έχουν δοθεί στην δημοσιότητα, παρουσιάζοντας το θάνατο της Λουκία Μακάλιπ ως μια προειδοποιητική ιστορία για κατάποση των σπόρων Πόνγκ και για την αγορά τους μέσω Διαδικτύου.

Τα δελτία ειδήσεων, λανθασμένα απεικονίζουν για πολλοστή φορά το θύμα σε λάθος γένος και όνομα. Οι ειδήσεις αυτές συχνά αποτυγχάνουν να αναφέρουν βασικές πληροφορίες, π.χ. ότι η Λουκία Μακάλιπ πέθανε στις 15 Φεβρουαρίου, αναφέροντας αόριστα ότι ο θάνατός της επήλθε πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Η ημερομηνία του θανάτου της, δόθηκε στην δημοσιότητα στις 22 Φεβρουαρίου στο Facebook σε σελίδα του προγράμματος Urban των αποφοίτων Prep. Οι ακαδημίες Urban Prep στην περιοχή του Σικάγου αυτοχαρακτηρίζονται ως ένα δίκτυο σχολείων που επικεντρώνεται στην παροχή «εκπαιδευτικής εμπειρίας» αποκλειστικά σε άτομα που έχουν καταγραφεί αγόρια κατά τη γέννηση. Προσδιορίζει την Λουκία Μακάλιπ με το αρσενικό όνομά της και χρησιμοποιεί αρσενικές αντωνυμίες να περιγράψει πώς «θα είναι οδυνηρή η απώλειά του». Ο χαρακτηρισμός αυτός έρχεται σε αντίθεση με αυτό που είπε η μητέρα της τρανς γυναίκας, ότι «υπήρξε θύμα εκφοβισμού για πολλά χρόνια στο σχολείο».

ΗΠΑ: Άλλη μια περίπτωση που τα μίντια αναφέρουν σε λάθος γένος τρανς γυναίκα που αυτοκτόνησε.

Είναι άγνωστο πώς η Λουκία Μακάλιπ, φοιτούσε σε ένα αποκλειστικά ανδρικό εκπαιδευτικό περιβάλλον. Παρόλο που η Άντερσον είπε στο WLS ότι δεν είχε γνώση πως το παιδί της αγωνιζόταν με την κατάθλιψη ή τις σκέψεις αυτοκτονίας, οι τρανς έχουν μεγάλα ποσοστά αυτοκτονίας. Υποστηρικτές επιμένουν ότι η πλήρη αποδοχή και υποστήριξη της οικογένειας, των σχολείων, και όλων όσων αλληλεπιδρούν με την τρανς νεολαία είναι ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσει να προοδεύσουν και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

Υποστηρίζουν επίσης, ότι το θέμα των τρανς θυμάτων αυτοκτονιών — κυρίως όσον αφορά τη νεολαία — θα πρέπει να συζητηθεί με έναν τρόπο που να αναδεικνύει τις ιδιαίτερες ελπίδες, τα όνειρα, την δουλειά και την αγάπη τους. Αυτά τα στοιχεία βοηθούν τα τρανς άτομα να ξεπεράσουν τις μαύρες σκέψεις της αυτοκτονίας, και να διαπρέψουν στην ζωή τους.

Ακόμη πιο σημαντικό, είναι να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στις κατευθυντήριες γραμμές των Associated Press και GLAAD προς τους δημοσιογράφους που προτείνουν να μην υπάρχουν αναφορές στο λάθος γένος και όνομα του προσώπου (η πρακτική αυτή ονομάζεται deadnaming), και να απέχουν από τη χρήση λανθασμένων αντωνυμιών (misgendering).

© T-zine.gr με πληροφορίες από Advocate 03-03-2016 | 06:52