ΗΠΑ: Η πρώτη, ανοιχτά τρανς, εκλεγμένη αξιωματούχος στη Μασαχουσέτη ζητεί πλήρη προστασία για τα τρανς άτομα.

Μετάφραση για το T-zine.gr
Κωνσταντίνος Κουλαξής


ΗΠΑ: Η πρώτη, ανοιχτά τρανς, εκλεγμένη αξιωματούχος στη Μασαχουσέτη ζητεί πλήρη προστασία για τα τρανς άτομα.

Την άνοιξη του 2012, το Τμήμα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Μασαχουσέτη εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες προς τα σχολεία της πολιτείας για το πώς θα εφαρμόσουν μέτρα και διαδικασίες που διασφαλίζουν την προστασία των τρανς μαθητών.

Στη μικρή κοινότητα της Στάρμπρίτζ, το σχολικό συμβούλιο συζήτησε δημόσια τα νέα μέτρα, με ένα μέλος του να εκφράζει ιδιαίτερα έντονα την αντίθεσή του στις νέες οδηγίες.

Η Τζάκι Ράιαν, εκείνο τον χρόνο, υπηρετούσε ως εκπρόσωπος των φοιτητών στην περιφερειακή επιτροπή του σχολείου – και είχε ενοχληθεί από τα όσα υποστήριζε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του σχολείου.

ΗΠΑ: Η πρώτη, ανοιχτά τρανς, εκλεγμένη αξιωματούχος στη Μασαχουσέτη ζητεί πλήρη προστασία για τα τρανς άτομα.

Όντας η Πρόεδρος της «Gay-Straight Alliance» του λυκείου της, και ως τρανς γυναίκα η ίδια, μπορούσε να αντιληφθεί πλήρως τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τρανς φοιτητές/φοιτήτριες, και γνώριζε πολύ καλά το πόσο θα βοηθούσαν οι οδηγίες του Υπουργείου.

Η Τζάκι μίλησε στη συνάντηση και εξήγησε πόσο ζωτικής σημασίας είναι τα νέα μέτρα και επιχειρηματολόγησε ενάντια στο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του σχολείου που θεωρούσε ότι οι νέοι κανονισμοί ήταν λάθος. Η συνάντηση αυτή ήταν μια σπουδαία στιγμή για την Τζάκι: για πρώτη φορά κατανόησε πραγματικά την αξία και τις επιπτώσεις που έχει η πολιτική σε τοπικό επίπεδο – και από τότε, δεν ξανακοίταξε ποτέ πίσω της.

Η Τζάκι υπηρετεί τώρα στην Επιτροπή της Σχολής «Tantasqua» για σχεδόν δύο χρόνια. Είναι η νεότερη εκλεγμένη αξιωματούχος και όταν εξελέγη το 2014, ήταν η πρώτη φορά που ανοιχτά τρανς πολιτικός εκλεγόταν σε ολόκληρη την πολιτεία της Μασαχουσέτης. Έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση αυτή όταν αποφοίτησε από το γυμνάσιο. Στα 18 της, ήξερε ότι θα ήταν μια πρόκληση, αλλά πίστευε ότι αν επικεντρωνόταν στα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες θα υπερίσχυε.

«Ήμουν ανοιχτή για το ότι είμαι τρανς, μίλησα γι ‘αυτό – αλλά δεν ήταν το επίκεντρο της εκστρατείας μου», εξηγεί η Τζάκι. «Οι πολίτες είδαν ότι ήμουν άνθρωπος και ότι νοιαζόμουν για τα ίδια πράγματα που ενδιέφεραν και εκείνους και με ψήφισαν».

Η Σταρμπρίτζ, όπου ζει η Τζακι, είναι μια μικρή συντηρητική κοινωνία. Και όμως, το βράδυ των εκλογών, όταν μετρήθηκαν οι ψήφοι, η Τζάκι κέρδισε με 63 περισσότερες (επί συνόλου 819 ψήφων), τον αντίπαλό της – ένα Ρεπουμπλικανικό που είχε ήδη υπηρετήσει για πέντε χρόνια. Τώρα, η Τζάκι αξιοποιεί τον πολιτικό της ρόλο για να προωθήσει την προστασία των ΛΟΑΤ στη Μασαχουσέτη και πέρα από αυτήν. Στη Μασαχουσέτη, πολιτειακοί νόμοι απαγορεύουν τις διακρίσεις στην απασχόληση και στην στέγαση για όλους τους ΛΟΑΤ ανθρώπους – αλλά τα τρανς άτομα εξακολουθούν να μην περιλαμβάνονται ρητώς στον νόμο για την προστασία των μειονοτήτων από τις διακρίσεις σε κοινόχρηστους χώρους, όπως εστιατόρια, πάρκα, ιδιωτικές επιχειρήσεις, μεταφορικά μέσα.

ΗΠΑ: Η πρώτη, ανοιχτά τρανς, εκλεγμένη αξιωματούχος στη Μασαχουσέτη ζητεί πλήρη προστασία για τα τρανς άτομα.

Η Τζάκι ασχολείται επίσης με την «Freedon Massachusetts» – εκστρατεία για την προστασία και την άρση των διακρίσεων για τα τρανς άτομα – και έχει υποστηρίξει δημοσίως την θέσπιση παρόμοιων σημαντικών νόμων σε ολόκληρη τη χώρα.

«Ένιωσα την ανάγκη να κάνω ότι μπορώ για την τρανς κοινότητα», δηλώνει η Τζάκι. «Έτρεξα για την θέση και κέρδισα, αλλά ήθελα να κάνω πολύ περισσότερα. Στην Μασαχουσέτη, οι προστασίες που υπάρχουν για την κοινότητα είναι ημιτελείς. Είναι απογοητευτικό να ανακαλύπτουμε κενά στο συνονθύλευμα των υπαρχόντων νόμων».

Η Τζακι συνεχίζει: «το να είσαι τρανς στη Μασαχουσέτη είναι απογοητευτική εμπειρία: Πρέπει να σκέπτεσαι τις συνέπειες συνέχεια, να σκέπτεσαι το πώς θα προσεγγίσεις τα πράγματα, αν έχεις κάνει ότι μπορούσες, πώς να συμπεριφερθείς. Γιατί θα πρέπει να αλλάξω το πώς συμπεριφέρομαι ανάλογα με το πού είμαι, με βάση το αν έχω πλήρη νομική προστασία εκεί που βρίσκομαι; Γιατί μπορεί να είμαι λίγο πιο χαλαρή αν βρίσκομαι σε ένα κυβερνητικό/δημόσιο κτίριο, για παράδειγμα, αλλά όταν έρχεται η ώρα που θα πάω σε ένα εστιατόριο, ξέρω ότι μπορεί να αρνηθεί να με εξυπηρετήσει μόνο και μόνο επειδή είμαι τρανς».

«Το σημαντικό δεν είναι αν μια συντηρητική κοινότητα μπορεί να εκλέξει ένα τρανς άτομο σαν εμένα, αλλά το ότι στην ίδια κοινότητα, μπορώ να πάω σε μια επιχείρηση και να μου αρνηθούν μια υπηρεσία», εξηγεί η Τζάκι. «Αυτό εμένα δεν μου φαίνεται σωστό».

Η Τζάκι είχε άμεση εμπειρία από τις διακρίσεις λόγω της ταυτότητας φύλου της. Όταν ήταν μαθήτρια, ήταν αρκετές οι φορές που την τράβηξαν στην άκρη και της είπαν ότι δεν μπορούσε να ντύνεται ή να παρουσιάζεται ως γυναίκα. Αλλά η Τζάκι ήξερε ότι είχε τον νόμο με το μέρος της – και ότι η προστασία από τις διακρίσεις που είχε πρόσφατα επεκταθεί και στα τρανς άτομα, την κάλυπτε. «Απείλησα με νομικές ενέργειες, βάσει των κανονισμών αυτών, και τα σχόλια αμέσως σταμάτησαν», λέει η Τζάκι. «Χωρίς αυτούς τους κανονισμούς, θα συνέχιζαν να με παρενοχλούν. Πραγματικά έχει σημασία η ύπαρξη τους. Μόλις παρέχετε αυτή η προστασία, δεν υπάρχει κάτι πιο ισχυρό για να έχεις με το μέρος σου».

ΗΠΑ: Η πρώτη, ανοιχτά τρανς, εκλεγμένη αξιωματούχος στη Μασαχουσέτη ζητεί πλήρη προστασία για τα τρανς άτομα.

Η Τζάκι ξέρει ότι τα πράγματα κινούνται προς τα εμπρός στη Μασαχουσέτη –αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Ξέρει ότι ένας -άνευ προηγουμένου- μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων έχουν εκφράσει την ειλικρινή υποστήριξή τους στην πλήρη εξάλειψη των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν τα τρανς άτομα. Γνωρίζει ότι υπάρχει η απαραίτητη δυναμική, πιο πολύ από ποτέ, για να περάσει αυτό το νομοσχέδιο, όπως έχει γίνει και σε ακόμη 17 πολιτείες που έχουν ήδη αγκαλιάσει την πλήρη προστασία.

Αλλά ακόμη σημαντικότερά από αυτά τα μεγαλεπήβολα σχέδια, η Τζάκι θεωρεί τα μικρά δείγματα που βιώνει ως τρανς γυναίκα και που δείχνουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Μια από τις συναδέλφους της, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του σχολείου της, για παράδειγμα – μια θρησκόληπτη, συντηρητική γυναίκα που έδειχνε σε ένταση όποτε ήταν κοντά στην Τζακι – πρόσφατα της είπε, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης, ότι της πήγαιναν πολύ τα μαλλιά της αφημένα κάτω, αντί σε κοτσίδα όπως συνήθως τα έχει. «Σκέφτηκα, πω πω, αυτή δεν μπορούσε καν να μου μιλήσει πριν και τώρα μου κάνει κομπλιμέντα». Η κοινωνία, με κάτι τέτοιες μικρές στιγμές, δείχνει ότι αργά αλλά σταθερά, αποδέχεται ολοένα και πιο πολύ τα τρανς άτομα.

«Είμαστε άνθρωποι» λέει η Τζάκι «και δεν ικανοποιούμαστε με τίποτα λιγότερο από την πλήρη προστασία μας και την απαγόρευση των διακρίσεων». «Θέλουμε να είμαστε σε θέση να έχουμε όνειρα και να ζούμε τις ζωές μας χωρίς το φόβο αν θα αντιμετωπίσουμε διακρίσεις – σε κάτι τόσο απλό για παράδειγμα όπως το να πας σε μια ταινία και να ξέρεις ότι κανείς δεν θα μπορεί να σου απαγορέψει την είσοδο μόνο και μόνο για αυτό που είσαι. Τελικά, θέλουμε απλά να αισθανόμαστε ασφαλείς με αυτό που είμαστε. Αυτό είναι που θέλουμε. Και αυτό είναι που μας παρέχουν τέτοιοι νόμοι».

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από Freedom for all Americans. Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου 2016