Now Reading
ΗΠΑ: Η συγκινητική συνέντευξη μιας μαύρης τρανς γυναίκας για την κακοποίηση της στη φυλακή.

ΗΠΑ: Η συγκινητική συνέντευξη μιας μαύρης τρανς γυναίκας για την κακοποίηση της στη φυλακή.

ΗΠΑ: Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2016 | 15:25

Μετάφραση: Κωνσταντίνος Κουλαξής | T-zine.gr

Trans News

ΗΠΑ: Η συγκινητική συνέντευξη μιας μαύρης τρανς γυναίκας για την κακοποίηση της στη φυλακή.

Η Ashley Diamond.

Η Άσλευ Ντάιμοντ, οι οποία βιάστηκε κατ’ επανάληψη σε φυλακή της Τζόρτζια, ενώ κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού της τής στέρησαν τις γυναικείες ορμόνες που έπαιρνε τα προηγούμενα 17 χρόνια, έλαβε την περασμένη εβδομάδα αποζημίωση από την Πολιτεία της Τζόρτζια.

Η περίπτωση της Ντάιμοντ, της οποίας η σωματική κακοποίηση και επαναλαμβανόμενος βιασμός στην φυλακή τροφοδότησε τον περασμένο χρόνο τη συζήτηση για τα δικαιώματα των τρανς ατόμων, κατέληξε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις αρχές της Τζόρτζια.

Η Ντάιμοντ, ετών 37, αποφυλακίσθηκε από το σωφρονιστικό κατάστημα της Τζόρτζια τον Αύγουστο του 2015, αφού εξέτισε τα τρία χρόνια από μια οκταετή ποινή για παραβίαση των περιοριστικών όρων που της είχαν επιβληθεί για ένα μη-βίαιο έγκλημα.

Η Άσλευ τοποθετήθηκε σε ανδρική φυλακή, της στέρησαν τις γυναικείες ορμόνες που έπαιρνε –αγωγή που λάμβανε για 17 χρόνια και που είναι απαραίτητη για την (ονομαζόμενη) «δυσφορία φύλου»– και κακοποιήθηκε σεξουαλικά τουλάχιστον οκτώ φορές.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή της, η Ντάιμοντ ξέσπασε σε κλάματα αφηγούμενη το πώς την κακοποίησαν, την παρενόχλησαν και της επιτέθηκαν, ενώ αποκάλυψε ότι είχε αναζητήσει βοήθεια. «Η βία που υπέστη στα χέρια άλλων μέσα στην φυλακή ήταν πραγματικά, πραγματικά άγρια», είπε. «Πώς μπορούμε εμείς οι άνθρωποι να κάνουμε έναν άλλον άνθρωπο να αισθανθεί ότι η ζωή του δεν έχει αξία, ότι είναι αναλώσιμη; Αποφάσισα να μιλήσω για τα όσα έζησα γιατί δεν θέλω κανένας άλλος να αισθανθεί και να βιώσει αυτά που πέρασα εγώ», πρόσθεσε.

Το Southern Poverty Law Center (SPLC) που την εκπροσώπησε κατέληξε σε εξωδικαστική συμφωνία με το Τμήμα Σωφρονισμού της Πολιτείας της Τζόρτζια αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με την οποία οι αρχές κατέβαλαν στην κα Ντάιμοντ αποζημίωση, το ύψος της οποίας δεν αποκαλύπτεται. Η περίπτωσή της αναδείχθηκε σε διεθνές επίπεδο και συγκέντρωσε δημόσια υποστήριξη από διασημότητες όπως ο Elton John και ο μουσικός Michael Stipe. Ως αποτέλεσμα της αγωγής της Ντάιμοντ, δεκάδες τρανς κρατούμενες λαμβάνουν τώρα για πρώτη φορά την ορμονική θεραπεία που χρειάζονται με την είσοδο τους στις φυλακές, σύμφωνα με το SPLC.

«Αυτός ο δικαστικός αγώνας αφορούσε πάντα κάτι πολύ μεγαλύτερο από την δική μου προσωπική περίπτωση μόνο», δήλωσε η Ντάιμοντ. «Αφορούσε την καταπολέμηση της αδικίας και την εξασφάλιση ότι δεν θα υπάρξουν άλλα τρανς άτομα που θα υποστούν την τρομακτική κακοποίηση και κακομεταχείριση που έζησα εγώ πίσω από τα κάγκελα», πρόσθεσε.

Δείτε Επίσης

Η δικηγόρος της Ντάιμοντ, Chinyere Ezie, δήλωσε ότι υπάρχει μια ταπεινωτική αντιμετώπιση των τρανς ατόμων σε ολόκληρο το σωφρονιστικό σύστημα της Τζόρτζια, που υποβάλλονται σε συστηματική, κρατική κακοποίηση. «Είναι συστημική η υποτίμηση, η παραμέληση και η αποτυχία τους να σεβασθούν την ανθρώπινη υπόσταση και δικαιώματα των τρανς ατόμων», είπε.

Η κα Ντάιμοντ είχε έναν πολύ δύσκολο χρόνο μετά την αποφυλάκιση της, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα New York Times. Έπαιρνε 40 δολάρια την εβδομάδα για να καθαρίζει σκυλόσπιτα στο καταφύγιο ζώων ενός φίλου της, ενώ αυτά δεν ήταν αρκετά για να πληρώσει τα έξοδα για την νομική της εκπροσώπηση ή για την ιατρική θεραπεία της. Στις φυλακές διαγνώσθηκε από τους γιατρούς με μετα-τραυματικό στρες και διπολική διαταραχή.

Το βίντεο με την συνέντευξη της Άσλευ Ντάιμοντ στα αγγλικά.
© T-zine.gr με πληροφορίες από  The Independent

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί