ΗΠΑ: «Οι τρανς βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο στα κέντρα κράτησης μεταναστών».

Μετάφραση για το t-zine.gr
* Αφροδίτη Παπαγεωργίου


Οι τρανς άνθρωποι που βρίσκονται υπό καθεστώς κράτησης σε εγκαταστάσεις της αμερικανικής υπηρεσίας μετανάστευσης, βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο σεξουαλικών επιθέσεων, ενώ υπάρχουν πολλές αναφορές εξευτελιστικών σωματικών ελέγχων, και, κυρίως κρατήσεων επ’ αόριστον σε περιορισμούς απομόνωσης, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη, από την Human Rights Watch.

ΗΠΑ: «Οι τρανς βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο στα κέντρα κράτησης μεταναστών».

Υπάρχουν καταγγελίες, σύμφωνα με τον Adam Frankel, διευθυντή του LGBTQI τμήματος της οργάνωσης, παρά το γεγονός πως η υπηρεσία αυτή δημιούργησε το 2011 ειδική μονάδα για τους τρανς κρατούμενους στην Santa Ana της California, και έδωσε κατευθυντήριες γραμμές τον περασμένο Ιούνιο σχετικό με τις ευάλωτες μειονότητες.

Σύμφωνα, ακόμη, με τον Frankel «έχουμε καταγράψει περιστατικά, στο κέντρο κράτησης της Santa Ana, που αποδεικνύουν πως οι κακοποιήσεις που δέχονται οι κρατούμενες τρανς γυναίκες είναι συστηματικές και ευρέως διαδεδομένες».

Σύμφωνα με όσα δίνει στη δημοσιότητα η οργάνωση, η μονάδα που κρατούνται οι τρανς πρόσφυγες στη Santa Ana, φιλοξενεί 62 τρανς ανθρώπους. Στις 2 Φεβρουαρίου, εκπρόσωποι της υπηρεσίας μετανάστευσης, ανέφεραν στην Human Rights Watch, πως βρίσκονται 26 τρανς άνθρωποι σε αυτήν την μονάδα, ωστόσο δεν ανέφεραν πόσοι άλλοι τρανς άνθρωποι βρίσκονται σε άλλες μονάδες σε όλη τη χώρα.

Η Human Rights Watch, πήρε συνεντεύξεις από 28 τρανς γυναίκες που κρατούνταν μεταξύ του 2011 και του 2015, όπως αναφέρεται σε 68σέλιδη έκθεσή της, με τίτλο: «Do You See How Much I’m Suffering Here?» (Καταλαβαίνεις πόσο υποφέρω εδώ;).

Οι περισσότερες από τις μισές τρανς κρατούμενες, φυλακίστηκαν ως αιτούσες άσυλο, στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Αρκετές εξ αυτών είχαν δεχθεί σεξουαλικές επιθέσεις στις χώρες καταγωγής τους. Περίπου το ένα τρίτο, μεταφέρθηκε στα κέντρα κράτησης, αφού πρώτα συνελήφθησαν μετά από ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις και με βαριές κατηγορίες για κατοχή ναρκωτικών και σεξουαλικής εργασίας.

Δέκα τρανς γυναίκες αναφέρουν στις συνεντεύξεις τους πως δέχθηκαν σεξουαλικές επιθέσεις εντός των κέντρων κράτησης και άλλες πως οι φύλακες «είτε παρέβλεπαν πως γίνονταν αυτά, είτε αγνοούσαν τις επιθέσεις αυτές, ενώ δεν έκαναν τίποτε όταν ζητούσαν βοήθεια», αναφέρεται στην έκθεση.

Η Sara V, τρανς γυναίκα από την Ονδούρα, ανέφερε στην οργάνωση πως βιάστηκε σε κέντρο κράτησης στην Αριζόνα το 2014 από δύο άντρες ενώ τρίτος φυλούσε «τσίλιες» στο παράθυρο.

«Έλεγαν: ‘νομίζει πως είναι γυναίκα, ενώ είναι αδερφάρα’», αναφέρει η Sara V στην έκθεση. «Στη χώρα μας, σκοτώνουμε αυτά τα υποκείμενα», μου έλεγαν, «κι εγώ δεν άντεχα άλλο, ένιωθα φρικτά και έκλαιγα», συνεχίζει.

Μετά τον βιασμό της, είπε πως «η φύλακας ήρθε να με πάρει και με πήγε πίσω το κελί μου. Δεν με ρώτησε καν τι συνέβη, ή αν είμαι καλά».

Η εκπρόσωπος των κέντρων αυτών, Jennifer Elzea, αναφέρει σε γραπτή δήλωση, πως οι αρχές είναι δεσμευμένες να παρέχουν ασφαλές περιβάλλον με σεβασμό σε όσες και όσους βρίσκονται σε κράτησε, συμπεριλαμβανομένων και των τρανς ανθρώπων.

«Ο στόχος της υπηρεσίας μας σχετικά με αυτόν τον πληθυσμό», είπε, «είναι να αναζητήσουμε υπαλλήλους που να υιοθετούν τις καλύτερες δυνατές πρακτικές σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί για τους τρανς ανθρώπους».

Οι οδηγίες αυτές, που εκδόθηκαν τον Ιούνιο, αναφέρουν για τους τρανς ανθρώπους πως «πρέπει να τους συμπεριφέρονται με προστασία κατά τη διάρκεια της κράτησής τους» και πως «τα μέτρα απομόνωσης πρέπει να επιλέγονται ως το τελευταίο καταφύγιο», ενώ οι αποφάσεις για κράτηση πρέπει να λαμβάνονται ώστε το πρόσωπο να αισθάνεται ασφάλεια.

Ωστόσο, η έκθεση της Human Rights Watch, αποδεικνύει πως αυτές οι οδηγίες δεν ακολουθούνται.

Ο Chris Daley, διευθύνων της Just Detention International, περιγράφει την έκθεση αυτή ως το μεγαλύτερο δυνατό δείγμα των τρανς κρατουμένων στα κέντρα κράτησης μεταναστών στις ΗΠΑ, ενώ σημειώνει πως οι καταγραφές αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές και δεικνύουν τις κακοποιήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν σε ένα καταρρέον σύστημα.

«Υπάρχει η θέληση της κυβέρνησης Ομπάμα να διορθωθούν αυτά τα προβλήματα, ωστόσο αρκετά εξ αυτών παραμένουν και παρατηρούνται σε καθημερινή βάση», είπε ο ίδιος. «Αυτές είναι οι προκλήσεις και είναι ευρείες στο σύστημά μας και συνιστούν πως το σύστημά μας στα κέντρα κράτησης, φυλακές και άλλα σωφρονιστικά καταστήματα βρίσκονται σε ένα απίστευτα δύσκολο σημείο».

Σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε το 2015 από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, εκτιμάται πως στις ομοσπονδιακές φυλακές το 3,2% των φυλακισμένων δέχτηαν σεξουαλικές επιθέσεις. Η ίδια έρευνα δείχνει πως εξ αυτών το 34% ήταν τρανς άνθρωποι.

Τα περασμένα χρόνια, υπήρξαν ωστόσο δικαστικές αποφάσεις προς την κατεύθυνση της καλυτέρευσης των συνθηκών για τους τρανς ανθρώπους που βρίσκονται σε κράτηση, παρ’ όλα αυτά όμως η εφαρμογή τους έχει πενιχρά αποτελέσματα.

Όπως αναφέρεται, οι τρανς κρατούμενοι διαχωρίζονται από τους άλλους κρατούμενους, αλλά κρατούνται στις αντρικές φυλακές και αυτό όπως αναφέρεται από την Human Rights Watch, φέρνει τις τρανς κρατούμενες αντιμέτωπες «με υψηλό κίνδυνο κακοποιήσεων, τόσο από τους φύλακες όσο και από τους άντρες κρατούμενους».

Μπορείτε να δείτε παρακάτω τα δύο βίντεο.

 

 

 

© Tzine.gr με πληροφορίες από The Guardian 23/03/2016 | 17:05