Ο αριθμός των θυμάτων για τους τρανς ανθρώπους αυξάνεται με τη δολοφονία του 30χρονου Ντεμάρκις Στανσμπέρυ, μαύρου τρανς άνδρα.

ΗΠΑ: Μία ακόμη δολοφονία τρανς άντρα.

Μετάφραση για το T-zine.gr
Κατερίνα Ράιλυ.


Ντεμάρκις Στανσμπέρυ, ένας 30χρονος μαύρος τρανς άνδρας, δολοφονήθηκε, το Σάββατο που μας πέρασε στο Μπάτον Ρουζ του Λος Άντζελες.

Ο Στανσμπέρυ, έχασε τη ζωή του μετά από πυροβολισμούς που δέχτηκε στο κεφάλι από τον 24χρονο Νίκολα Μάθιους, όπως αναφέρει τοπική εφημερίδα. Ο Μάθιους παραδόθηκε στην αστυνομία την ίδια ημέρα και ομολόγησε ότι ήταν ο δράστης.

Ο αριθμός των θυμάτων για τους τρανς ανθρώπους αυξάνεται με τη δολοφονία του 30χρονου Ντεμάρκις Στανσμπέρυ, μαύρου τρανς άνδρα.
Ο αριθμός των θυμάτων για τους τρανς ανθρώπους αυξάνεται με τη δολοφονία του 30χρονου Ντεμάρκις Στανσμπέρυ, μαύρου τρανς άνδρα.

Η δολοφονία έγινε στο σπίτι του Μάθιους πριν τις 11.30 π.μ. το Σάββατο. Αφού βρέθηκε το άψυχο σώμα του Στανσμπέρυ, οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν τον θάνατό του στον τόπο του εγκλήματος, σύμφωνα με τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό KSLATV. Ο Μάθιους βρίσκεται τώρα στο κρατητήριο και κατηγορείται για φόνο εξ αμέλειας και παράνομη χρήση και κατοχή όπλου. Η εγγύηση του ορίστηκε στις $90,000. Δεν δόθηκαν περαιτέρω πληροφορίες από τις τοπικές αρχές.

Ο αδερφός του Μάθιους, Φρέντερικ (ο οποίος κατ’ ισχυρισμό του ήταν φίλος του Στανσμπέρυ) είπε στο KSLA ότι επισκέφτηκε το σπίτι του αδερφού του με το θύμα, για να πάρουν μουσικό εξοπλισμό. Ο Φρέντερικ είπε ότι ήταν σε άλλο δωμάτιο όταν έγινε ο φόνος. Όταν ανακρίθηκε από την αστυνομία, ο είπε αρχικά ότι είδε έναν άγνωστο δράστη να βγαίνει από την μπροστινή πόρτα του σπιτιού. Στη συνέχεια όμως άλλαξε την ιστορία, ομολογώντας ότι ο αδερφός του πυροβόλησε το θύμα. Ανέφερε επίσης στην αστυνομία, ότι αρχικά είχε δει ένα όπλο να κρέμεται από την ζώνη του αδερφού του.

Ο Μάθιους ανέφερε στην αστυνομία ότι κατά λάθος πυροβόλησε τον Στανσμπέρυ. Πίστευε λέει ότι το όπλο του ήταν άδειο, καθώς ισχυρίστηκε ότι το είχε αδειάσει την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Καθώς δεν είχε λευκό ποινικό μητρώο, δεν είχε δικαίωμα να οπλοφορεί.

Το KSLA και το Advocate αναφέρουν ότι το θύμα δέχτηκε πυροβολισμούς στο κεφάλι από κοντινή απόσταση και ο Μάθιους στεκόταν δίπλα στο θύμα. Ο θάνατος του Στανσμπέρυ είναι η τέταρτη δολοφονία τρανς ανθρώπου το 2016 στις ΗΠΑ, μετά τους φόνους των Monica Loera, Kayden Clarke, and Maya Young.

Δύο ακόμη μαύροι τρανς άνθρωποι από το Τέξας, μια γυναίκα από το Σαν Αντόνιο, η Βερόνικα Μπάνκς Κάνο και ένας άνδρας από το Ντάλας, ο Νίνο Άκοξ Τζάκσον – πέθαναν υπό βίαιες συνθήκες φέτος, αλλά οι λεπτομέρειες γύρω από την αιτία του θανάτου τους παραμένουν άγνωστες. Η Κάνο, βρέθηκε νεκρή, ντυμένη στα ρούχα της, μέσα σε μπανιέρα, και ο Τζάκσον βρέθηκε νεκρός στη λίμνη Ray Hubbard.

Όπως και με τους προηγούμενους φόνους, τα δελτία ειδήσεων αναφέρθηκαν στο θύμα σε λάθος γένος και χρησιμοποιώντας το όνομα που του αποδόθηκε κατά τη γέννηση ακόμη και παρά το γεγονός ότι η σύντροφός του, Μαγέσα Μπράουν, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο σύντροφος της αυτοπροσδιοριζόταν ως άνδρας.

Ενώ το Advocate συμπεριέλαβε το προτεινόμενο όνομα του Στανσμπέρυ, (αν και μέσα σε εισαγωγικά), παρ’ όλα αυτά, τυπώθηκε το πρώην θηλυκό του όνομα, σε αντίθεση με τις σωστές δημοσιογραφικές πρακτικές που έχουν υιοθετηθεί από την Associated Press και την GLAAD. Η είδηση επίσης βασίστηκε κυρίως σε στοιχεία που δεν έχουν επαληθευτεί, από το Facebook και από συμμαθητές του θύματος που τον ανέφεραν και με τα δύο φύλα.

Αυτά τα προβλήματα δεικνύουν μια ολοένα αυξανόμενη ανάγκη εκπαίδευσης στην σωστή παρουσίαση των γεγονότων και στοιχείων της ζωής και του θανάτου των τρανς ατόμων στα μέσα ενημέρωσης. Υποστηρικτές αναφέρουν ότι ακόμη και στον θάνατο, ένας άνθρωπος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας ή οποιασδήποτε καταπιεσμένης κοινότητας, συνεχίζει να είναι θύμα και μετά το θάνατο του, το λεγόμενο “spirit murder”, που είναι η ασέβεια στο πρόσωπο του θύματος όταν συνεχίζεται η λανθασμένη αναγνώριση του, μετά το θάνατο του.

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από Advocate 29-02-2016 | 5:19