ΗΠΑ: Νοσοκομείο στο Σιάτλ εγκαινιάζει κλινική για τρανς παιδιά

ΗΠΑ: Νοσοκομείο στο Σιάτλ εγκαινιάζει κλινική για τρανς παιδιά

Το Νοσοκομείο Παίδων του Σιάτλ ετοιμάζεται να ανοίξει μια κλινική που θα παρέχει υπηρεσίες σε νεαρά, τρανς άτομα.

ΗΠΑ: Νοσοκομείο στο Σιάτλ εγκαινιάζει κλινική για τρανς παιδιά

Η κλινική, η οποία θα ανοίξει στις 4 Οκτωβρίου, θα προσφέρει υπηρεσίες μετάβασης με λήψη ορμονών και ψυχολογικής υποστήριξης σε άτομα έως 21 ετών.

Ο Δρ Ντέιβιντ Μπρέλαντ, ένας παιδίατρος που ειδικεύεται στην Ιατρική εφήβων, θα είναι ο επικεφαλής της κλινικής, η οποία χρηματοδοτείται από το ίδιο το νοσοκομείο σε συνδυασμό με μια επιχορήγηση 160.000 δολαρίων από το Pacific Hospital Preservation & Development Authority.

Η Άννα Άλταβας, εκπρόσωπος του νοσοκομείου, δήλωσε ότι η κλινική κρίθηκε αναγκαία γιατί ο «Dr. David Breland και η ομάδα του έχουν εντοπίσει προκλήσεις στο πεδίο της περίθαλψης που παρέχεται σε νεαρά άτομα με ερωτήσεις γύρω από την ταυτότητα φύλου τους».

Την περασμένη Παρασκευή, το τριμηνιαίο περιοδικό «New Atlantis» δημοσίευσε μια έρευνα που αμφισβητεί τη χρησιμότητα της παροχής ειδικών ιατρικών και θεραπευτικών υπηρεσιών σε έφηβα τρανς άτομα. Το περιοδικό ας σημειωθεί ότι εκδίδεται από το Κέντρο Ηθικής στη Δημόσια Πολιτική, μια συντηρητική δεξαμενή σκέψης, με έδρα την Ουάσινγκτον.

Σε ένα δελτίο ειδήσεων, ο εκδότης του περιοδικού, ο Αντάμ Κιπερ, προειδοποίησε την κλινική να «λαμβάνει υπόψη της το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά που ακόμα δεν γνωρίζουμε σχετικά με την εξέλιξη της ασυμφωνίας φύλου* και την τρανς ταυτότητα όσο αφορά στα παιδιά».

Ωστόσο, έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον τον Φεβρουάριο έδειξε ότι η παροχή ιατρικής και οικογενειακής υποστήριξης σε τρανς παιδιά μειώνει σημαντικά την εμφάνιση σε αυτά άγχους και κατάθλιψης.

Την ίδια ώρα, η Λίντα Γκρόμκο, μια γιατρός στο Σιάτλ που ειδικεύεται στη φροντίδα των τρανς ατόμων, είπε: «Είναι απολύτως απαραίτητη μια τέτοια κλινική. Είναι σημαντικό να προσφέρονται στα παιδιά αυτού του είδους οι υπηρεσίες».

Η Γκρόμκο, η οποία έχει συνεργαστεί με την τρανς κοινότητα εδώ και 19 χρόνια, υποστηρίζει: «Γνωρίζουμε ότι η τρανς νεολαία εμφανίζει ποσοστά απόπειρας αυτοκτονίας που είναι κοντά στο 50%», και προσθέτει: «Η έγκαιρη παρέμβαση, η έγκυρη ενημέρωση και η παροχή συμβουλών είναι κρίσιμη σε αυτό το πεδίο και είναι άλλωστε και το σωστό πράγμα που πρέπει κάποιος να κάνει».

Τον Ιούνιο, το «Spokesman-Review» δημοσίευσε ένα άρθρο που αφορούσε την ιστορία της Ρέιτσελ Γούαιτ, ενός 8χρονου τρανς κοριτσιού που ζει στο Spokane και η οποία σχεδιάζει να αρχίσει να παίρνει αναστολείς ορμονών όταν φτάσει στην εφηβεία.

Η μητέρα της Ρέιτσελ, Μπέτσι, είναι ιδιαίτερα χαρούμενη στο άκουσμα των νέων για την κλινική και όπως λέει, «Μακάρι να υπήρχε μια ανάλογη και εδώ».

(Άρθρο της Eli Francovich που δημοσιεύθηκε στο «Spokesman-Review)

*σημείωση t-zine.gr: στο πρωτότυπο κείμενο αναφέρεται η ορολογία «δυσφορία φύλου», που αντικαταστάθηκε με την πιο σύγχρονη, και πλέον αποδεκτή στον υπό αναθεώρηση ταξινομητικό κατάλογο, ασυμφωνία φύλου (gender incongruence).

Μετάφραση για το T-zine.gr
Κωνσταντίνος Κουλαξής

© T-zine.gr με πληροφορίες από Spokesman