ΗΠΑ: Τρανς καθηγήτρια μηνύει το Πανεπιστήμιο διότι η καθηγήτριά της την απέλυσε και την απεκάλεσε «ψεύτρα».

Μετάφραση για το transs.gr
* Αφροδίτη Παπαγεωργίου


Η Charin Davenport, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, κατέθεσε μήνυση, διότι όπως καταγγέλλει, η επιβλέπουσα καθηγήτριά της και κάποτε φίλη της την απέλυσε όταν αποκάλυψε πως είναι τρανς γυναίκα. Σύμφωνα μάλιστα με όσα καταθέτει τη μήνυσή της «την κατηγόρησε πως ζει σε ένα ψέμα από τη στιγμή που έκανε το κάμινγκ-άουτ της ως τρανς».

Σύμφωνα με την ίδια, η μήνυση έγινε κατά του Saginaw Valley State University, του Μίτσιγκαν, για διάκριση για λόγους φύλου μετά την απόλυσή της από διοικητική θέση, δύο μήνες αφότου απεκάλυψε πως είναι τρανς.

«Είσαι ψεύτρα. Λες ψέματα σε μένα, στην οικογένειά σου, στους φίλους σου. Στο Πανεπιστήμιο, σε καθέναν που γνωρίζεις», της είπε η Ann Coburn-Collins, διευθύντρια υποστήριξης των ακαδημαϊκών προγραμμάτων του Πανεπιστημίου.«Όλη σου η ζωή είναι ένα τεράστιο ψέμα. Με αηδιάζεις! Δεν μπορώ καν να σε βλέπω στα μάτια μου! Αυτό δεν αφορά αυτό που μας αναφέρεις ως ‘ταυτότητα φύλου’. Αφορά το γεγονός πως είσαι ψεύτρα!», καταγγέλλει η CharinDavenport

Η Davenport εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο έως το 2007 ως επίκουρη καθηγήτρια αγγλικών και διορίστηκε από την Coburn-Collins ως βοηθός τον Ιούλιο του 2012. Έως το κάμινγκ-άουτ της, όλες οι αναφορές ήταν θετικές, αναφέρει η Davenport.

«Θέλω να σε ευχαριστήσω για την αφοσίωση στο γραφείο και στην αποστολή σου», έγραφε η Coburn-Collins στην αναφορά της του Μαίου του 2013. «Είσαι πολύτιμη συνεργάτης μου που κάνει οτιδήποτε ζητήσω. Σπανίως λες ‘όχι’ και αυτό βοηθά ιδιαίτερα λόγω της πίεσης που έχω στους νέους ρόλους μου».

Όταν η Davenport έκανε το κάμινγκ-άουτ της η Coburn-Collins σταμάτησε να της μιλάει ή ακόμη και να κάνει πως τη γνωρίζει σε δημόσιους χώρους. Ο πολύ στενή σχέση τους, καταστράφηκε. Επίσης απορρίφθηκε από τη διοικητική της θέση, για «οικονομικούς λόγους», σε στιγμές έκρηξης όμως της είπε όλα τα παραπάνω (πως είναι ψεύτρα κτλ).

Η συνήγορος της Davenport, Jennifer Salvatore, δήλωσε σε δημοσιεύματα πως η πελάτης της κατέθεσε μήνυση με βάση την σχετική νομοθεσία κατά των διακρίσεων στην εργασία. Τρία χρόνια πιο πριν η Ομοσπονδιακή Επιτροπή για την Ισότητα στην Εργασία (EEOC) αποφάσισε υπέρ ανάλογης περίπτωσης τρανς γυναίκας, πως αν και στην νομοθεσία αυτή δεν αναφέρεται ρητώς η ταυτότητα φύλου, εμπίπτει στη γενικότερη κατηγορία των διακρίσεων για λόγους φύλου. Το EEOC αποφάνθηκε, επίσης, υπέρ της Davenport, ωστόσο η συνήγορός της δήλωσε πως το πανεπιστήμιο δεν έκανε τα απαραίτητα βήματα ώστε να γεφυρώσει το χάσμα και τη διάκριση που υπέστη η Davenport. Μετά αυτού η Davenport, κατέθεσε μήνυση κατά του Πανεπιστημίου και της Coburn-Collins, για οικονομική ζημία και ζητά αποζημίωση.

«Καταθέσαμε τη μήνυση και είμαστε σίγουρες για την επικράτηση στο δικαστήριο, όταν αποδειχτούν τα γεγονότα. Το Πανεπιστήμιο δεν είναι ανεκτό να συντηρεί καθεστώς καμίας διάκρισης», συμπλήρωσε.

Η Davenport, μετά όλων αυτών, εξακολουθεί να εργάζεται στο Πανεπιστήμιο, ωστόσο ποτέ δεν ανέλαβε την διοικητική της θέση πίσω, ενώ διδάσκει και στο Delta State.

 
© T-zine.gr με πληροφορίες από The Daily Beast. 13/04/2016 | –:–