Ηπατίτιδα C + φτώχεια = απελπισία

Ηπατίτιδα C + φτώχεια = απελπισία

Συντάκτης: Ντα. Β.|efsyn.gr

Ηπατίτιδα C + φτώχεια = απελπισία
Σημαντικά είναι τα εμπόδια πρόσβασης την περίοδο της οικονομικής κρίσης στις υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας για τους συμπολίτες μας με ηπατίτιδα C. Το παραπάνω συμπέρασμα ανέδειξε η μελέτη HOPE V Study, που αξιολόγησε τις συνθήκες διαβίωσης και πρόσβασης των ασθενών με ηπατίτιδα C στις υπηρεσίες υγείας, του Συλλόγου Ασθενών Ηπατος Ελλάδος «Προμηθέας», σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας και υπό την επιστημονική ευθύνη του αναπληρωτή καθηγητή Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κυριάκου Σουλιώτη.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι μισοί ασθενείς (49,3%) έχουν εισόδημα κατώτερο των 500 ευρώ, τέσσερις στους δέκα (42,2%) δεν απασχολούνται επαγγελματικά τη δεδομένη χρονική στιγμή, ενώ το 34,6% δηλώνει είτε ότι δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη ή ότι κάνει χρήση βιβλιαρίου πρόνοιας.

Ακόμα, εννιά στους δέκα (90%) ασθενείς δήλωσαν ότι επισκέπτονται γιατρό σε δημόσιο νοσοκομείο, ενώ από το σύνολο των συμμετεχόντων, δύο στους δέκα (21,8%) ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πρόσβαση στον γιατρό, με πιο συχνά την καθυστέρηση στο κλείσιμο του ραντεβού (9,5%) και την απόσταση από το ιατρείο (7,6%).

Επιπλέον, επτά στους δέκα ασθενείς (73,5%) αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πρόσβαση στη θεραπεία για την ηπατίτιδα C.

Τέσσερις στους δέκα (42,6%) αποδίδουν τα εμπόδια αυτά σε απόρριψη του σχετικού αιτήματος ή σε μη πλήρωση των κριτηρίων λήψης της θεραπείας από τον ΕΟΠΥΥ και το 16% σε ζητήματα γραφειοκρατίας.

Αποτέλεσμα αυτών των εμποδίων είναι το 62% των συνανθρώπων μας με ηπατίτιδα C να δηλώνει ότι έχασε ή καθυστέρησε να λάβει τη θεραπεία του σε σχέση με τις συστάσεις του θεράποντος ιατρού.

Οσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης όσων ζουν με ηπατίτιδα C και συμμετείχαν στην έρευνα, το 73% χαρακτήρισε δεινή την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του, ενώ το 58% δήλωσε ότι δυσκολεύεται να καλύψει τους τρέχοντες λογαριασμούς.

Επίσης, έξι στους δέκα (63%) δηλώνουν ότι διαχειρίστηκαν την οικονομική κρίση μέσω του περιορισμού των δαπανών για είδη πρώτης ανάγκης και οι υπόλοιποι μέσω της χρήσης μέρους ή του συνόλου αποταμιεύσεων.

 

Πηγή: efsyn.gr