Ιρλανδία: Επέτειος για την ισχύ της νομοθεσίας για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου στην χώρα.

Ιρλανδία: Επέτειος για την ισχύ της νομοθεσίας για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου στην χώρα.

Transgender Equality Network Ireland (TENI), Ireland

Η 8η Σεπτεμβρίου, σημειώνεται στο ημερολόγιο ως η επέτειος για την θέση σε ισχύ της νομοθεσίας για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου στην Ιρλανδία.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Κοινωνικής Προστασίας, 165 άνθρωποι χρησιμοποίησαν την νομοθεσία αυτήν, τον χρόνο που μας πέρασε.

Ιρλανδία: Επέτειος για την ισχύ της νομοθεσίας για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου στην χώρα.

«Η νομοθέτηση της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου ήταν μία ιστορική στιγμή για τα τρανς δικαιώματα στην Ιρλανδία. Σήμερα γιορτάζουμε την τεράστια πρόοδο που έχουμε κάνει ως κοινότητα και κοιτάζουμε μπροστά με στόχο αυτά που έχουν μείνει», αναφέρει ο Εκτελεστικός Διευθυντής της TENI, Broden Giambrone. «Το 2017 η κυβέρνηση θα εξετάσει την αναθεώρηση της νομοθεσίας και η ΤΕΝΙ θα εξακολουθήσει να ενεργοποιείται στην καμπάνια για την πλήρη συμπερίληψη των νεαρών τρανς, των non-binary και των ίντερσεξ ανθρώπων.

Με δικά μας λόγια.

Η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου ήταν εξαιρετικά σημαντική για την τρανς κοινότητα στην Ιρλανδία. Η TENI ζήτησε από τρεις ανθρώπους να μας πουν τι σημαίνει γι’ αυτούς να αναγνωρίζεται νομικά το φύλο τους.

Sara R. Phillips: «Η ενεργοποίηση της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, μου επέτρεψε να αυτοπροσδιορίσω η ίδια το φύλο μου. Μου έδωσε την ευκαιρία και τον σεβασμό από την χώρα μου, να αναγνωρίζομαι γι’ αυτό που είμαι. Αυτό δεν μπορεί να υποεκτιμηθεί. Η νομοθέτηση της νομικής αναγνώρισης έδωσε ένα ηχηρό σήμα στην επιβεβαίωση ότι είμαστε όλοι ίσοι ως πολίτες. Αισθάνομαι πολύ υπηρήφανη που είμαι μία Ιρλανδή γυναίκα και η χώρα μου με αναγνωρίζει γ’ αυτό που θα έπρεπε εδώ και χρόνια».

Toryn Glavin: «Η νομική αναγνώριση είναι πολύ σπουδαία για μία σειρά από λόγους, για εμένα όμως είναι σημαντική γιατί μου δίνει σιγουριά. Με προστατεύει από αυτούς που πιθανόν θα ήθελαν να αμφισβητήσουν την ταυτότητα φύλου. Πλέον η ταυτότητα φύλου μου πρέπει να γίνεται σεβαστή. Όταν θα ξεκινάω μία καινούργια δουλειά, όταν θα βγάζω διαβατήριο ή όταν θα χρειαστεί να νοσηλευτώ, πλέον είμαι γυναίκα ενώπιον του νόμου και τούτο μου παρέχει ανεκτίμητη ανακούφιση. Η ζωή μπορεί να γίνει τρομακτική με το αίσθημα της μόνιμης ανάγκης να αποδεικνύεις το φύλο σου. Η νομική αναγνώριση δίνει μακράν την διασφάλιση ότι οι τρανς άνθρωποι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και αυτό απομακρύνει αρκετές απ’ τις ανησυχίες μας. Ωστόσο υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος έως την πλήρη ισότητα».

Odin Urs Matei: «Η νομική αναγνώριση πέρασε και οι ευχές μου έγιναν πραγματικότητα, και πλέον αναγνωρίζομαι επίσημα ως άντρας. Αυτό που είναι πραγματικά υπέροχο είναι ότι η ζωή μου έχει αλλάξει και τούτο μου έχει δώσει την καλυτέρευση των προοπτικών για το μέλλον μου. Γι’ αυτό σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου, όλους τους υπέροχους ανθρώπους της ΤΕΝΙ».

Για περισσότερες πληροφορίες.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της ΤΕΝΙ, Giambrone στο (087) 135 9816 ή director@teni.ie

Για γενικές ερωτήσεις απευθυνθείτε στην ΤΕΝΙ στο (01) 873 3575 ή office@teni.ie.

Για την ΤΕΝΙ

Το Δίκτυο για την Τρανς Ισότητα της Ιρλανδίας, Transgender Equality Network Ireland(TENI), είναι οργάνωση με στόχο την καλυτέρευση των συνθηκών και την ισότητα για τους τρανς ανθρώπους και τις οικογένειές τους.
www.teni.ie

Μετάφραση για το T-zine.gr
Αφροδίτη Παπαγεωργίου.

© T-zine.gr με πληροφορίες από Transgender Equality Network Ireland (TENI).