Now Reading
ΗRW: Οι ζωές των ΛΟΑΤΚΙ+ Αφγανών είναι «δραματικά χειρότερες» υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν

ΗRW: Οι ζωές των ΛΟΑΤΚΙ+ Αφγανών είναι «δραματικά χειρότερες» υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν

Avatar photo

Για μαφιόζικες επιθέσεις, ομαδικούς βιασμούς και θανατικές απειλές κάνει λόγο το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στο Αφγανιστάν να ζουν υπό καθεστώς φόβου και να μην μπορούν να διαφύγουν.

 

ΗRW: Οι ζωές των ΛΟΑΤΚΙ+ Αφγανών είναι «δραματικά χειρότερες» υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν

Οι συνθήκες ζωής των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στη χώρα έχουν «επιδεινωθεί δραματικά» υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, η οποία επισημαίνει περιπτώσεις βίας, ομαδικών βιασμών και θανατικών απειλών, από τότε που η ομάδα κατέλαβε την εξουσία πέρυσι.

Η έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), κατέγραψε σχεδόν 60 περιπτώσεις στοχευμένης βίας κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από τον Αύγουστο του 2021. Πολλοί αναφέρουν ότι η κυριαρχία των Ταλιμπάν κατέστρεψε τις ζωές τους.

«Τα πράγματα ήταν πάντα σκληρά», είπε η Heather Barr, αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος για τα δικαιώματα των γυναικών στο HRW.

«Αλλά οι άνθρωποι είχαν βρει τρόπους να επιβιώσουν και να χτίσουν μία κοινότητα και να στηρίζουν ο ένας τον άλλον. Είχαν την ελπίδα ότι τα πράγματα σταδιακά θα βελτιωθούν. Στις 15 Αυγούστου, όλα αυτά τελείωσαν».

Η ομοφυλοφιλία απαγορεύτηκε υπό τον Ασράφ Γκάνι, τον έκπτωτο πρόεδρο του Αφγανιστάν, και τιμωρείται με φυλάκιση. Ωστόσο, η έκθεση του HRW ανέφερε ότι οι Ταλιμπάν «ορκίστηκαν να τηρήσουν σκληρή γραμμή κατά των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων», επικαλούμενοι το νόμο της σαρίας.

«Μιλήσαμε με Αφγανούς της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, που έχουν επιζήσει από ομαδικούς βιασμούς, επιθέσεις ή κυνηγήθηκαν από τα μέλη της οικογένειάς τους που εντάχθηκαν στους Ταλιμπάν και δεν έχουν καμία ελπίδα ότι οι κρατικοί θεσμοί θα τους προστατεύσουν», δήλωσε ο J Lester Feder, ανώτερος συνεργάτης στο OutRight Action International, ο οποίος συνέβαλε στην έκθεση.

«Για εκείνα τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που θέλουν να φύγουν από τη χώρα, υπάρχουν λίγες καλές επιλογές. Οι περισσότερες από τις γείτονες χώρες του Αφγανιστάν ποινικοποιούν επίσης τις ομόφυλες σχέσεις. Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσο καταστροφική και τρομακτική ήταν η επιστροφή της κυριαρχίας των Ταλιμπάν για τους ΛΟΑΤΚΙ+ Αφγανούς».

Η 16χρονη τρανς Zeba Gul, περιέγραψε στον Guardian πώς η ζωή του επιδεινώθηκε τους τελευταίους μήνες.

«Μου αρέσει να φοράω μακιγιάζ, μου αρέσουν τα φορέματα και μου αρέσει να χορεύω. Αλλά η οικογένειά μου δεν τα επέτρεψε όλα αυτά», είπε στον Guardian.

«Με έδεσαν με αλυσίδες και με χτυπούσαν. Ξύρισαν το κεφάλι μου, μου έσκισαν τα ρούχα και με έβριζαν, αποκαλώντας με ezaak (υποτιμητικός όρος για ομόφυλα πρόσωπα)».

Η Gul περιέγραψε τη φρίκη του να μεγαλώνεις ως τρανς άτομο σε μια βαθιά συντηρητική χώρα όπως το Αφγανιστάν.

Πριν έρθουν οι Ταλιμπάν στην πόλη του στο δυτικό Αφγανιστάν, η οικογένειά της τη βασάνιζε, αντιμετωπίζοντάς τη ως αντικείμενο ντροπής, αλλά μετά τις 15 Αυγούστου, ο κίνδυνος για τη ζωή της έγινε ακόμη πιο σοβαρός.

«Αφού ήρθαν στην εξουσία οι Ταλιμπάν, η οικογένειά μου με πέταξε από το σπίτι. Είναι η κορύφωση του χειμώνα και κοιμάμαι στα πάρκα. Έχω δεχτεί επίθεση. Με έχουν βιάσει. Οι Ταλιμπάν με κράτησαν για τρεις μέρες και με χτυπούσαν», είπε. «Δεν έχω κανέναν (να με νοιάζεται)».

Ο Faraydoon Fakoori, στο Paiwand 34, μια οργάνωση που εργάζεται για να βοηθήσει ΛΟΑΤΚΙ άτομα στο Αφγανιστάν, είπε πως «Το Αφγανιστάν ήταν πάντα μια συντηρητική κοινωνία, αλλά μετά την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Βλέπουμε πολλές περιπτώσεις βίας, παρενόχλησης, ακόμη και βιασμών».

Δείτε Επίσης

«Η επιστροφή των Ταλιμπάν ενδυνάμωσε τους ομοφοβικούς και πολλούς ανθρώπους που τρέφουν μακροχρόνιες βεντέτες. Στις 14 Αυγούστου, τα θυμωμένα αδέρφια της πρώην γυναίκας σου, ο πρώην σου που παράτησες, ο προκατειλημμένος γείτονας ή ο θείος σου, μπορεί να ένιωθε ότι ήθελε να σε βλάψε, αλλά δεν άξιζε να πάει φυλακή για αυτό. Στις 16 Αυγούστου, όμως, ήταν ελεύθεροι (να το κάνουν), χωρίς τον φόβο της τιμωρίας».

Το 2021, ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild πως «Για τους ομοφυλόφιλους, μπορεί να υπάρχουν μόνο δύο τιμωρίες: είτε λιθοβολισμός, είτε πρέπει να σταθούν πίσω από έναν τοίχο που θα πέσει πάνω τους».

Με πληροφορίες του Guardian

 

LGBTQI  News | T-zine.gr | 30.01.2022

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από Lifo.gr 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
1
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί