Now Reading
Ισλανδική απαγόρευση περιτομής σε ανήλικους: Ο βουλευτής πίσω από το νομοσχέδιο «δεν θεώρησε απαραίτητο να συμβουλευτεί» εβραϊκές και μουσουλμανικές ομάδες.

Ισλανδική απαγόρευση περιτομής σε ανήλικους: Ο βουλευτής πίσω από το νομοσχέδιο «δεν θεώρησε απαραίτητο να συμβουλευτεί» εβραϊκές και μουσουλμανικές ομάδες.

Ισλανδία: Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2018 | 14:15

Μετάφραση: Πάρβη Πάλμου  | LGBTQI News | T-zine.gr
 

Ισλανδική απαγόρευση περιτομής σε ανήλικους: Ο βουλευτής πίσω από το νομοσχέδιο «δεν θεώρησε απαραίτητο να συμβουλευτεί» εβραϊκές και μουσουλμανικές ομάδες.

Ισλανδική απαγόρευση περιτομής σε ανήλικους: Ο βουλευτής πίσω από το νομοσχέδιο «δεν θεώρησε απαραίτητο να συμβουλευτεί» εβραϊκές και μουσουλμανικές ομάδες.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες αντέδρασαν με αγανάκτηση σε νομοσχέδιο που πρότειναν οι βουλευτές της Ισλανδίας που ποινικοποιεί την περιτομή των ανήλικων αγοριών.

Το νομοσχέδιο προτείνει εξαετή φυλάκιση για όποιον βρεθεί ένοχος για «εξάλειψη των γεννητικών οργάνων ολοκληρωτικά ή εν μέρει».

Ο Salmann Tamimi, πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης της Ισλανδίας, χαρακτήρισε την πρόταση ως «επίθεση κατά της θρησκείας».

Οι περιτομές στα κορίτσια είναι παράνομες στην Ισλανδία από το 2005, αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχουν νόμοι για τη ρύθμιση της πρακτικής κατά των ανήλικων αγοριών.

Περιγράφοντας την περιτομή ως «παραβίαση» των δικαιωμάτων των νεαρών αγοριών, το νομοσχέδιο αναφέρει ότι η μόνη εξαίρεση που θα πρέπει να λαμβάνεται απαραίτητη σαν πρακτική, είναι για «λόγους υγείας».

Οι νέοι άνδρες θα έχουν την ευκαιρία να αποφασίσουν μόνοι τους μόλις φτάσουν στην ηλικία συγκατάθεσης. Η περιτομή των ανήλικων αγοριών είναι μία από τις συνηθέστερες χειρουργικές επεμβάσεις στον κόσμο, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που εκτιμά ότι περίπου το 38% των ανδρών παγκοσμίως έχει υποβληθεί στη διαδικασία, όταν ήταν σε πολύ μικρή ηλικία.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, περίπου οι μισές περιτομές εκτελούνται για θρησκευτικούς ή πολιτιστικούς λόγους. Ενώ η σημασία της ανδρικής περιτομής στο Ισλάμ αμφισβητείται – μερικές μουσουλμανικές ομάδες λένε ότι είναι υποχρεωτική, άλλοι το συνιστούν μόνο – , καθώς παραμένει μια μεγάλη και γιορτινή ιεροτελεστία όπου ασκείται το Ισλάμ.

Για τους Εβραίους, η περιτομή φέρει βαθιά θρησκευτική σημασία και τα περισσότερα αγόρια που γεννιούνται σε εβραϊκές οικογένειες κάνουν περιτομή μια εβδομάδα από τη γέννηση.

Η Επίσκοπος της Ισλανδίας, Agnes M Sigurðardóttir, έχει επικρίνει το νομοσχέδιο θεωρώντας το ως ποινικοποίηση των θρησκευτικών πεποιθήσεων των Εβραίων και των Μουσουλμάνων, καθώς απαγορεύει την περιτομή στα ανήλικα αγόρια.

Σε δήλωση προς τον Independent, ο επικεφαλής ραβίνος Pinchas Goldschmidt, Πρόεδρος της Διάσκεψης των Ευρωπαίων Ραβίνων, δήλωσε ότι «ανησυχεί εξαιρετικά» για την προτεινόμενη νομοθεσία». Ενώ ο εβραϊκός πληθυσμός στην Ισλανδία είναι μικρός, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το επικίνδυνο προηγούμενο που αυτό θέτει στην Ευρώπη και τις επιπτώσεις που έχει στην ικανότητα των Εβραίων να τελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα με ανοιχτό και ελεύθερο τρόπο».

Ένας εκπρόσωπος του Milah UK, ο οποίος κάνει εκστρατεία για να προστατεύσει το δικαίωμα της Εβραϊκής κοινότητας στην περιτομή των ανδρών, χαρακτήρισε την πρακτική ως «ένα μη διαπραγματεύσιμο στοιχείο της εβραϊκής ταυτότητας». Μια απαγόρευση θα καθιστούσε αδύνατη τη «βιώσιμη εβραϊκή ζωή στη χώρα», είπε. Δεν υπάρχουν επίσημοι αριθμοί σχετικά με τον αριθμό των Εβραίων που ζουν στην Ισλανδία, αλλά εκτιμάται το 2010 από το ερευνητικό κέντρο Pew ότι αποτελούν λιγότερο από το 0,1% του πληθυσμού (λιγότεροι από 320 άτομα).

Ο κ. Tamimi δήλωσε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για τον πιθανό αντίκτυπο του νομοσχεδίου στη μικρή εβραϊκή κοινότητα. «Ακόμα κι αν υπάρχει μόνο ένας Εβραίος, είναι πρόβλημα η ποινικοποίηση», είπε. «Είναι πολύ κακό για την Ισλανδία να δοθεί η εντύπωση ότι δεν θέλουν τους Εβραίους. Αυτός είναι ένας τρόπος να υποδηλώσουμε ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι», δήλωσε.

Προειδοποίησε ότι η νομοθεσία είναι μια επίθεση στη θρησκεία ευρύτερα – «παρεμβαίνουν στη θρησκευτική ελευθερία» – και δήλωσε ότι ήταν απογοητευμένος ότι δεν διαβουλεύτηκαν με τις θρησκευτικές ομάδες πριν από την πρόταση της νομοθεσίας.

Δείτε Επίσης

«Δεν υπήρχε ούτε μια λέξη», είπε. «Διαβάσαμε για το γεγονός αυτό απλά στην εφημερίδα». Η βουλευτής του Προοδευτικού Κόμματος Silja Dögg Gunnarsdóttir είναι η κινητήρια δύναμη της νομοθεσίας. «Δεν νομίζω ότι ήταν απαραίτητο να συμβουλευτούμε τις θρησκευτικές ομάδες», είπε στην Independent. «Δεν το θεωρώ καν ζήτημα θρησκείας».

«Οι Εβραίοι είναι ευπρόσδεκτοι. Αλλά εδώ πρόκειται για την προστασία των παιδιών και τα δικαιώματα των παιδιών. Αυτό έρχεται πρώτα, και πριν από τα θρησκευτικά δικαιώματα του ενήλικα. Κάθε άτομο, δεν έχει σημασία το φύλο ή η ηλικία, θα πρέπει να είναι σε θέση να δώσει τη συγκατάθεσή του για μια διαδικασία που είναι περιττή, μη αναστρέψιμη και μπορεί να είναι επιβλαβής για το σώμα του. Θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα επιλογής».

 


 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

© T-zine.gr  με πληροφορίες από Independent
 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί