Now Reading
Ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για τρανς και ίντερσεξ πρόσωπα

Ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για τρανς και ίντερσεξ πρόσωπα

Ελλάδα: Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2020 | 14:42


Γράφει η Άννα Απέργη | T-zine.gr

Ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για τρανς και ίντερσεξ πρόσωπα

Η ισότιμη πρόσβαση των διεμφυλικών προσώπων στις υπηρεσίες υγείας χωρίς διακρίσεις, ήταν ένα από τα επίκαιρα θέματα που συζητήθηκαν πριν από λίγη ώρα στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.

Με αφορμή την ερώτηση που είχαν καταθέσει στις 21 Δεκεμβρίου 2019, 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, με θέμα την ισότιμη πρόσβαση για τα τρανς και ίντερσεξ πρόσωπα στις υπηρεσίες υγείας χωρίς διακρίσεις, η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς Ειρήνη Αγαθοπούλου απεύθυνε δημόσια, ερωτήματα προς τον Υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, που αφορούν το πιο πάνω θέμα.

Οι τρανς άνθρωποι αντιμετωπίζουν διακρίσεις σε όλο το φάσμα της κοινωνικής και ιδιωτικής τους ζωής, ανέφερε η κυρία Αγαθοπούλου, τονίζοντας τον αποκλεισμό και τις διακρίσεις που δέχονται οι τρανς άνθρωποι στον χώρο της υγείας.

«Οι τρανς άνθρωποι έχουν ανάγκες υγείας πιο εξειδικευμένες, οι οποίες είναι άκρως απαραίτητες για μία φυσιολογική ζωή» είπε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ως παράδειγμα την διαδικασία της ορμονοληψίας. «Επίσης πολλές φορές οι τρανς άνθρωποι» συνέχισε η κυρία Αγαθοπούλου, «αντιμετωπίζουν ιατρικές δυσάρεστες καταστάσεις που συνδέονται με το βιολογικό φύλο που τους φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση γιατί έρχονται σε αντίθεση με την ταυτότητα φύλους και εκεί ακριβώς είναι που αρχίζει το πρόβλημα».

Μία τρανς γυναίκα, μπορεί να χρειαστεί να κάνει εξέταση προστάτη ή ένας τρανς άνδρας να έχει ανάγκη από εξέταση μαστού και άλλες γυναικολογικές εξετάσεις. Στο σημερινό σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, δεν υπάρχει πρόβλεψη για αυτούς τους ανθρώπους με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Υπάρχουν περιστατικά όπως τόνισε η κυρία Αγαθοπούλου που τρανς άνθρωποι έπεσαν θύματα λεκτικής κακοποίησης και τρανσφοβικής συμπεριφοράς από ειδικούς και εργαζόμενους στον χώρο της υγείας, με συνέπεια να μην θέλουν ή να φοβούνται να πάνε στις υπηρεσίες υγείας. «Παρά την ψήφιση του νόμου της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, έχουν μείνει πολλές εκκρεμότητες, που αφορούν το Υπουργείο Υγείας» είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ότι επί προηγούμενης θητείας, του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, είχε συσταθεί Επιστημονική Ομάδα Εργασίας σε συνεργασία με το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, η οποία κατέθεσε Πόρισμα προκειμένου να δοθούν λύσεις κάποιων βασικών θεμάτων, ρωτώντας την κύριο Κοντοζαμάνη, αν η νυν ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, είναι διατεθειμένη να αξιοποιήσει το πόρισμα αυτό, προκειμένου να δοθεί πρόσβαση στην υγεία χωρίς διακρίσεις στους ανθρώπους που ανήκουν σε αυτή την ευάλωτη ομάδα.

Ο Υφυπουργός Υγείας κύριος Κοντοζαμάνης, απάντησε από την πλευρά του ότι το Υπουργείο Υγείας γνωρίζει για το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας τα οποία όπως ανέφερε βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα, ενώ βασίζονται σε πτυχές του διεθνούς δικαίου.

«Για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή η ισότιμη πρόσβαση όλων των ανθρώπων στον χώρο της υγείας χωρίς διακρίσεις», ανέφερε ο Υφυπουργός τονίζοντας ότι το Υπουργείο θα παράξει το απαραίτητο νομοθετικό έργο ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα της πρόσβασης χωρίς διακρίσεις του κάθε πολίτη στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας.

Υπάρχουν κάποια προβλήματα σχετικά με το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας που καλείται το Υπουργείο να επιλύσει είπε ο κύριος Κοντοζαμάνης, αναφέροντας την διαδικασία την ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και τα προβλήματα που προκύπτουν μέσα από την αναντιστοιχία του βιολογικού και του κοινωνικού φύλου. Επίσης όπως ανέφερε ο Υφυπουργός, μεγάλη βάση θα δοθεί στην επιμόρφωση του προσωπικού πάνω στα ζητήματα αυτά. «Η Κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα σε όλους τους ανθρώπους. Η ευαισθησία για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχει χρώμα» ανέφερε ο κύριος Κοντοζαμάνης, τονίζοντας ότι το Υπουργείο Υγείας θα σταθεί σκληρά απέναντι σε οποιαδήποτε φαινόμενα εκμετάλλευσης και κακοποίησης της ανθρώπινης οντότητας, ενώ θα η προστασία του κάθε ανθρώπου θα διασφαλιστεί και νομοθετικά.

Δείτε Επίσης

Λίγη ώρα αργότερα η Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) Μαρίνα Γαλανού, σχολίασε στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που το Υπουργείο, φαίνεται κατ’ αρχήν να βλέπει θετικά το θέμα, και αναμένουμε τα λόγια του Υφυπουργού να γίνουν πράξη. Σε κάθε περίπτωση θα είμαστε στη διάθεση του Υπουργείου, και ελπίζουμε να δούμε σύντομα καρπούς. Ευχαριστούμε, ακόμη, την βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Ειρήνη Αγαθοπούλου που έθεσε τα ερωτήματα σήμερα στο Κοινοβούλιο, ενώ από Δευτέρα θα υπάρξει αναλυτικό δελτίο τύπου του ΣΥΔ, για το θέμα».

Δείτε επίσης

Διαβάστε: Απαλλάχθηκε ο καθηγητής για το μπούλινγκ σε τρανς μαθήτρια

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

© T-zine.gr

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί