Now Reading
Ιστορική απόφαση: Αλλαγές από τη ΔΟΕ για τα τρανς άτομα στον αθλητισμό.

Ιστορική απόφαση: Αλλαγές από τη ΔΟΕ για τα τρανς άτομα στον αθλητισμό.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανανέωσε τους κανόνες για τα τρανς άτομα για να «διαφυλάξουν» τη δικαιοσύνη στα γυναικεία αθλήματα», όπως αναφέρεται.

Η τρανς κοινότητα και οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαιρέτησαν το πλαίσιο για την έμφαση που δίνει στη συμπερίληψη και τη διαφορετικότητα.

Το να επιτραπεί στις τρανς γυναίκες να αγωνίζονται σε γυναικείες κατηγορίες έχει γίνει το επίκεντρο μιας ολοένα και πιο επίμονης διαμάχης, με περιπτώσεις όπως η Αμερικανίδα κολυμβήτρια Lia Thomas και η Βρετανίδα ποδηλάτισσα Emily Bridges να αποτελούν αντικείμενο έντονων συζητήσεων.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επικρίθηκε από κορυφαίες αθλήτριες όπως η πρώην κολυμβήτρια Sharron Davies και η ποδηλάτισσα Nicole Cooke για την έγκριση νέων κατευθυντήριων γραμμών πριν από 13 μήνες.

Η τρανς κοινότητα και οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαιρέτησαν το πλαίσιο για την έμφαση που δίνει στη συμπερίληψη και τη διαφορετικότητα.

Ο Γιάννης Πιτσιλάδης, συν-συγγραφέας της αναθεώρησης, είπε στη Daily Mail ότι «σηματοδοτεί μια μνημειώδη αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας όπου υπάρχει μία πιο ολιστική προσέγγιση με βάση την επιστήμη, την ιατρική, τη νομική και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Το αρχικό πλαίσιο της Δ.Ο.Ε., που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2021, ήταν μια τεράστια νίκη για τα τρανς και ίντερσεξ άτομα στον αθλητισμό. Δήλωσε ότι «Όλα τα άτομα, ανεξάρτητα από την ταυτότητα φύλου, την έκφραση ή τα χαρακτηριστικά του φύλου τους θα πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν στον αθλητισμό με ασφάλεια και χωρίς προκαταλήψεις».

Αυτό συνέβη μόλις λίγους μήνες αφότου η αρσιβαρίστρια Λόρελ Χάμπαρντ είχε γίνει η πρώτη διεμφυλική Ολυμπιονίκης.

Οι αρχές του πλαισίου.

Οι 10 ενότητες ή «αρχές» του πλαισίου έδωσαν προτεραιότητα στη σωματική αυτονομία, την πρόληψη των βλαβών, και την ιδιωτική ζωή. Εξασφάλισε ότι τα τρανς άτομα στον αθλητισμό δεν θα υπόκεινται σε «στοχευμένες δοκιμές» για τον προσδιορισμό του φύλου τους, ή δεν θα πιέζονται να «υποβληθούν σε ιατρικά περιττές διαδικασίες για να πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας».

Ωστόσο, το πλαίσιο (που είναι ακριβώς αυτό: ένα πλαίσιο) έχει επικριθεί για την έλλειψη ιδιαιτερότητάς του, αφήνοντας πολλές αποφάσεις στις μεμονωμένες αθλητικές ομοσπονδίες.

Σε απάντηση, η Δ.Ο.Ε. αναφέρει: «Η Αρχή 4 αναγνωρίζει ότι οι αθλητικοί οργανισμοί μπορεί κατά καιρούς να χρειαστεί να εκδώσουν κριτήρια επιλεξιμότητας ώστε να διατηρήσουν μια δίκαιη και αναλογική κατανομή των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων μεταξύ των συμμετεχόντων».

«Αναγνωρίζει επίσης την ιδιαίτερη σημασία της προώθησης της ισότητας για τις γυναίκες στον αθλητισμό και της διατήρησης του θεμιτού και ουσιαστικού ανταγωνισμού για τις ελίτ αθλήτριες, κάτι που μπορεί να απαιτεί κριτήρια που περιορίζουν την επιλεξιμότητα σε ορισμένες περιπτώσεις».

Δείτε Επίσης

Ωστόσο, η Δ.Ο.Ε. συνιστά μια «ολιστική προσέγγιση», λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις γιατρών, αθλητών και άλλων ειδικών.

 

News | Τρανς | T-zine.gr | 21.12.2022

 

© T-zine.gr  με πληροφορίες από την ιστοσελίδα του Βήματος.

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί