Now Reading
Ιστορική Απόφαση: Το Ανώτατο Δικαστήριο στις ΗΠΑ αποφάσισε ότι ο Νόμος περί Πολιτικών Δικαιωμάτων συμπεριλαμβάνει τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.

Ιστορική Απόφαση: Το Ανώτατο Δικαστήριο στις ΗΠΑ αποφάσισε ότι ο Νόμος περί Πολιτικών Δικαιωμάτων συμπεριλαμβάνει τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.


ΗΠΑ: Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2020
| 20:03

Μετάφραση: Κ. Μελικέρτης | Trans News |T-zine.gr

 

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η γλώσσα του Νόμου περί Πολιτικών Δικαιωμάτων του 1964, που απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω φύλου, ισχύει για τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.

Ιστορική Απόφαση: Το Ανώτατο Δικαστήριο στις ΗΠΑ αποφάσισε ότι ο Νόμος περί Πολιτικών Δικαιωμάτων συμπεριλαμβάνει τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι η απόλυση ΛΟΑΤ εργαζομένων είναι παράνομη. (Φωτογραφία αρχείου Washington Blade από τον Michael Key)

Η απόφαση είναι μια ιστορική νίκη για το ΛΟΑΤΚΙ κίνημα.

Η ψηφοφορία ήταν 6 υπέρ και 3 κατά, η οποία συντάχθηκε από τον Δικαστή των ΗΠΑ, Neil Gorsuch, όπου καθορίζει ότι οι διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤΙ εργαζομένων είναι μια μορφή διάκρισης λόγω φύλου, και απαγορεύεται βάσει του Τίτλου VII του Νόμου περί Πολιτικών Δικαιωμάτων του 1964 ο οποίος απαγορεύει επίσης τις διακρίσεις στην εργασία λόγω φυλής, θρησκείας και εθνικής καταγωγής. Στην πλειοψηφία που ψήφισαν υπερ ήταν ο Gorsuch, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ John Roberts, καθώς και οι δικαστικοί συνεργάτες των ΗΠΑ, Ruth Bader Ginsburg, Elena Kagan, Sonia Sotomayor και Stephen Breyer, ενώ κατά ψήφισαν οι Brett Kavanaugh, Samuel Alito και Clarence Thomas.

«Ένας εργοδότης που απολύει ένα άτομο επειδή είναι ομοφυλόφιλο ή τρανς, απολύει αυτό το άτομο για χαρακτηριστικά ή ενέργειες που δεν θα είχε αμφισβητήσει σε μέλη με διαφορετικό φύλο», γράφει ο Gorsuch. «Το φύλο παίζει έναν απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο ρόλο στην απόφαση, ακριβώς αυτό που απαγορεύει ο Τίτλος VII».

Η απόφαση, που καλύπτει δύο υποθέσεις, ήταν η πρώτη που εδόθηκε στο δικαστήριο για τα ΛΟΑΤ δικαιώματα από την τότε συνταξιοδότηση του δικαστή Anthony M. Kennedy το 2018, ο οποίος είχε γράψει τις περισσότερες αποφάσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Οι αποφάσεις αυτές στηρίζονται στο συνταγματικό δίκαιο. Αντιθέτως, οι νέες υποθέσεις αφορούσαν τη νομική ερμηνεία.

Οι δικηγόροι των εργοδοτών και η κυβέρνηση Trump υποστήριξαν ότι η κοινή κατανόηση των διακρίσεων λόγω φύλου του 1964 ήταν η προκατάληψη εναντίον των γυναικών ή ανδρών και δεν περιελάμβανε διακρίσεις βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας του φύλου. Αν το Κογκρέσο ήθελε να προστατεύσει τους ομοφυλόφιλους και τους τρανς εργαζόμενους, είπαν, θα μπορούσε να περάσει έναν νέο νόμο.

Οι δικηγόροι των εργαζομένων απάντησαν ότι οι διακρίσεις εις βάρος των εργαζομένων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου, λαμβάνουν υπόψη το φύλο.

Το δικαστήριο εξέτασε δύο πλαίσια υποθέσεων. Η πρώτη αφορούσε μια σειρά αγωγών από ομοφυλόφιλους άνδρες που δήλωσαν ότι απολύθηκαν λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Η δεύτερη αφορούσε μια αγωγή από μια τρανς γυναίκα, την Aimee Stephens, η οποία είπε ότι ο εργοδότης της την απέλυσε όταν ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει την ταυτότητα φύλου της στην εργασία.

Οι υποθέσεις που αφορούν τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων είναι οι Bostock v. Clayton County, Ga., No. 17-1618, και Altitude Express Inc. v. Zarda, No. 17-1623.

Η πρώτη υπόθεση κατατέθηκε από τον Gerald Bostock, έναν ομοφυλόφιλο άντρα που απολύθηκε από ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που βοηθούσε παραμελημένα και κακοποιημένα παιδιά στην κομητεία Clayton, Ga., Νότια της Ατλάντα, μετά την ένταξή του σε μια γκέι ομοσπονδία σόφτμπολ.

Η δεύτερη υπόθεση αφορούσε έναν εκπαιδευτή για ελεύθερες πτώσεις με αλεξίπτωτο, ο Donald Zarda, ο οποίος είπε επίσης ότι απολύθηκε επειδή ήταν ομοφυλόφιλος. Η απόλυση του είχε ακολουθηθεί από μια καταγγελία μιας πελάτισσάς του που είχε εκφράσει ανησυχίες σχετικά με το δέσιμο της με τον Zarda κατά τη διάρκεια μιας παράλληλης πτώσης. Ο Zarda, ελπίζοντας να καθησυχάσει την πελάτισσα, της είπε ότι ήταν «100% γκέι».

Ο Zarda πέθανε σε ατύχημα με αλεξίπτωτο το 2014 και το γραφείο του συνέχισε την υπόθεσή του.

Τα περισσότερα ομοσπονδιακά εφετεία έχουν ερμηνεύσει τον Τίτλο VII ότι δεν συμπεριλαμβάνει στις διακρίσεις τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Αλλά δύο από αυτά, στη Νέα Υόρκη και στο Σικάγο, έχουν αποφανθεί ότι η διάκριση εναντίον ομοφυλοφίλων και λεσβιών είναι μια μορφή διάκρισης λόγω φύλου.

Το 2018, μια επιτροπή 13 δικαστών του Εφετείου των Ηνωμένων Πολιτειών για το δεύτερο Κύκλο, στη Νέα Υόρκη, επέτρεψε την αγωγή του Zarda. Γράφοντας για την πλειοψηφία, ο επικεφαλής δικαστής Robert A. Katzmann κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η διάκριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού παρακινείται, τουλάχιστον εν μέρει, από το φύλο και ως εκ τούτου είναι ένα υποσύνολο διακρίσεων λόγω φύλου».

Σε αντίθεση, ο δικαστής Gerard E. Lynch έγραψε ότι οι λέξεις του Τίτλου VII δεν υποστήριζαν την ερμηνεία της πλειοψηφίας.

«Μιλώντας αποκλειστικά ως πολίτης», έγραψε, «Θα ήμουν ευτυχής να ξυπνήσω ένα πρωί και να μάθω ότι το Κογκρέσο έχει μόλις εγκρίνει νομοθεσία που προσθέτει τον σεξουαλικό προσανατολισμό στον κατάλογο των διακρίσεων στην εργασία που απαγορεύονται βάσει του Τίτλου VII του Νόμου περί Πολιτικών Δικαιωμάτων του 1964. Είμαι βέβαιος ότι μια μέρα – και ελπίζω ότι θα έρθει σύντομα – θα έχω αυτή την ευχαρίστηση».

Η υπόθεση για τα τρανς δικαιώματα είναι η R.G. & G.R. Harris Funeral Homes Inc. v. Equal Employment Opportunity Commission, Αρ. 18-107. Αφορά την Aimee Stephens, η οποία απολύθηκε από γραφείο κηδειών του Μίσιγκαν αφού ανακοίνωσε το 2013 ότι ήταν τρανς γυναίκα και θα άρχιζε να εργάζεται με γυναικεία ρούχα. Η Stephens πέθανε στις 12 Μαΐου.

«Αυτό που πρέπει να σας πω είναι πολύ δύσκολο για μένα και παίρνω όλο το θάρρος που μπορώ να συγκεντρώσω», έγραψε στους συναδέλφους της το 2013.

Η Stephens είχε εργαστεί στο γραφείο κηδειών για έξι χρόνια. Οι συνάδελφοί της κατέθεσαν ότι ήταν ικανή και συμπονετική.

Δύο εβδομάδες μετά την παραλαβή της επιστολής, ο εργοδότης του γραφείου, Thomas Rost, απέλυσε την Stephens. Ερωτηθείς για τον συγκεκριμένο λόγο που απέλυσε την Stephens, απάντησε: «Λοιπόν, γιατί δεν πρόκειται να παρουσιάζεται πλέον ως άνδρας . Ήθελε να ντύνεται με γυναικεία ρούχα».

Το Εφετείο των Ηνωμένων Πολιτειών για το Έκτο Κύκλο, στο Σινσινάτι, αποφάσισε υπέρ της Stephens. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι διακρίσεις κατά των τρανς ανθρώπων απαγορεύονται από τον Τίτλο VII.

«Είναι αναλυτικά αδύνατο να απολυθεί ένας υπάλληλος βάσει της κατάστασης αυτού του υπαλλήλου ως τρανς άτομο χωρίς να παρακινηθεί, τουλάχιστον εν μέρει, από το φύλο του εργαζομένου», δήλωσε το δικαστήριο, προσθέτοντας, «Η διάκριση λόγω φύλου περιλαμβάνει εγγενώς διακρίσεις κατά εργαζομένων λόγω επαναπροσδιορισμού στο φύλο τους».

Δείτε επίσης

Διαβάστε: Πολωνός πρόεδρος: Η LGBTQ «ιδεολογία» χειρότερη από τον κομμουνισμό

Διαβάστε: Ραφαέλα Μουζακίτη: «Οι τρανς εργαζόμενες στο σεξ είμαστε αόρατες»

Διαβάστε: Ο ρατσισμός μας αφορά: από τη ρητορική μίσους στο ρατσιστικό έγκλημα

 

 

Δείτε Επίσης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από washingtonblade.com & nytimes.com

 

 

 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί