Now Reading
Εισβολή αντιεξουσιαστών σε εκδήλωση για τα προβλήματα των ομοφυλόφιλων προσφύγων

Εισβολή αντιεξουσιαστών σε εκδήλωση για τα προβλήματα των ομοφυλόφιλων προσφύγων

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο, αλλά έχουν αποκλίνουσα σεξουαλική συμπεριφορά (ΛΟΑΤΚΙ) , ανέδειξε σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν απόψε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, η πρεσβεία του Καναδά και ο δήμος Αθηναίων. Η συζήτηση διακόπηκε προσωρινά από εισβολή στην αίθουσα, ομάδας αντιεξουσιαστών.

1_2

Χαρακτηριστική των προβλημάτων των προσφύγων που ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, είναι η ιστορία του Νουρ, την οποία παρουσίασε ο ίδιος στην εκδήλωση.

Η ιστορία του Νουρ

Ο 25χρονος Μοχάμεντ Νουρ Αλαχμάντ Αλμάστο, ή Νουρ όπως συστήθηκε, έφυγε από την πατρίδα του, τη Ράκα της Συρίας, γιατί ήταν στο στόχαστρο του ISIS, λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού του. «Όταν στερεύεις από δάκρυα και δεν αντέχεις άλλες προσβολές, τότε αποφασίζεις να διασχίσεις τα σύνορα, ακόμα και αν αυτό γίνεται υπό την απειλή των όπλων και των συνοριοφυλάκων», περιέγραψε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Πρώτος του σταθμός ήταν η Τουρκία, όπου «όταν έφτασα, ένιωσα λες και ξαναγεννήθηκα». Ωστόσο, λίγο καιρό μετά διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι εκεί δεν ήταν φιλικοί απέναντι στους ομοφυλόφιλους. «Έχασα τρεις φίλους μου, ο ένας ομοφυλόφιλος και οι δύο διεμφυλικοί, γιατί τους έδειραν, τους βίασαν και τους ακρωτηρίασαν». Τότε αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα «που αντιπροσώπευε για μένα την πηγή του πολιτισμού». Στις 27 Μαρτίου 2016 έφτασε στη Σάμο και ζήτησε άσυλο. Το αίτημά του δεν έγινε δεκτό, γιατί έφτασε στη χώρα μετά τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Τώρα πια είναι σε αναμονή του νέου ραντεβού για συνέντευξη σε δεύτερο βαθμό που ορίστηκε για τον ερχόμενο Μάιο, και γράφει το σενάριο ταινίας για τις δυσκολίες που βιώνουν οι ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες σε Συρία, Τουρκία και Ελλάδα.

1_1

Σχετικά με τη διαδικασία ασύλου για τους ΛΟΑΤΚΙ αιτούντες, η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου, Μαρία Σταυροπούλου, εξήγησε: «Στο πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου υπάρχει εκπαίδευση των χειριστών αλλά εννοείται ότι ένας χειριστής μόνο μέσα από την εμπειρία μαθαίνει. Γίνεται αγώνας συνεχούς εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, ώστε οι χειριστές των αιτήσεων ασύλου να ξεπεράσουν τα στερεότυπα με τα οποία έχουν μεγαλώσει». Η ίδια διευκρίνισε ότι «στη νομοθεσία της ΕΕ, πάνω στην οποία πατάει η ελληνική νομοθεσία, τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα δεν ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες».

«Ο προσφυγικός πληθυσμός είναι πολύ ευάλωτος έτσι και αλλιώς, και είναι δύσκολο να διακρίνεις τους πιο ευάλωτους μέσα στους ευάλωτους. Η αναζήτηση της μεγαλύτερης ευαλωτότητας, κινδυνεύει να θρυμματίσει αυτό τον πληθυσμό και να έχουμε ανταγωνισμό ποιος κίνδυνος είναι μεγαλύτερος», υπογράμμισε ο Κωστής Παπαϊωάννου.

0_1

«Δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε αντιμετώπιση των αιτούντων άσυλο ως μάζα, γιατί κάθε ομάδα έχει δικές της ανάγκες», παρατήρησε από την πλευρά της η γενική γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη. «Έχει μεγάλη σημασία να κατανοήσουμε καλύτερα τις πολυεπίπεδες προκλήσεις που βιώνουν τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ, για να διασφαλίσουμε ότι θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ανάγκες, οι ανησυχίες και οι φόβοι των αιτούντων άσυλο ΛΟΑΤΚΙ», είπε ο πρέσβης του Καναδά, Κιθ Μόριλ.

Η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Μαρίνα Γαλανού, κατέθεσε προτάσεις, μεταξύ των οποίων η αποφυγή μέτρων κράτησης για τους ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες, η πλήρης πρόσβασή τους στις διαδικασίες ασύλου, η υποστήριξη των τρανς ατόμων που έχουν ξεκινήσει ορμονοθεραπεία, ήδη στις χώρες καταγωγής τους, αλλά και η λειτουργία δομών φιλοξενίας για ΛΟΑΤΚΙ.

Δείτε Επίσης

1_3

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης τέθηκε η προβολή της καναδικής ταινίας του Πολ Εμίλ Ντ’ Εντρεμόν «Μια τελευταία ευκαιρία», που καταγράφει τις προσπάθειες ομοφυλόφιλων και διεμφυλικών να πάρουν άσυλο στον Καναδά, λόγω διώξεων που υφίστανται στις χώρες καταγωγής τους.

Η αποψινή εκδήλωση οργανώθηκε σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και την οργάνωση “Solidarity Now”. Εισβολή αντιεξουσιαστών Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στην αίθουσα εισέβαλε ομάδα αντιεξουσιαστών, οι οποίοι πέταξαν αυγά και χειροδίκησαν εναντίον της διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου, Μαρίας Σταυροπούλου, και του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Κωστή Παπαϊωάννου. Στη συνέχεια φώναξαν συνθήματα υποστήριξης στον απεργό πείνας Μοχάμεντ Α. και αφού πέταξαν φέιγ βολάν, αποχώρησαν.

Ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε για την επίθεση, ότι «οι κύριοι αυτοί με τα μαντήλια, διέκοψαν εκδήλωση και την Δευτέρα στην ΕΣΗΕΑ, όπου κατέγραφαν με βίντεο όλους τους παρευρισκόμενους. Προσωπικά, όλες τις φορές που με έχουν καταγράψει με βίντεο σε εκδηλώσεις ήταν από φασίστες».

1_4

Πηγή: huffingtonpost.gr (Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί