Now Reading
Κ. Σακελλαροπούλου: Οι ανισότητες για γυναίκες, ΛΟΑΤΚΙ και ΑμεΑ στον εργασιακό χώρο παραμένουν ισχυρές

Κ. Σακελλαροπούλου: Οι ανισότητες για γυναίκες, ΛΟΑΤΚΙ και ΑμεΑ στον εργασιακό χώρο παραμένουν ισχυρές

Λίγο μετά τις 10:30 το πρωί της Πέμπτης, τα φώτα στον πέμπτο όροφο της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση άναψαν και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέβηκε στην σκηνή προκειμένου να απευθύνει χαιρετισμό στο συνέδριο «The Upfront Initiative. Ορατότητα στην Πράξη».

 

Κ. Σακελλαροπούλου: Οι ανισότητες για γυναίκες, ΛΟΑΤΚΙ και ΑμεΑ στον εργασιακό χώρο παραμένουν ισχυρές | Φωτ.: Θοδωρής Μανωλόπουλος

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η ΠτΔ υπογράμμισε τη σημαίνουσα σημασία της ποικιλομορφίας και της συμπερίληψης στον εργασιακό χώρο και την ανάγκη οι εταιρείες και οι οργανισμοί να αγκαλιάζουν άτομα βάσει των ταλέντων και των δεξιοτήτων τους.

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω το συνέδριο της πρωτοβουλίας Upfront για την ισότητα, τη συμπερίληψη, την ποικιλομορφία και την ορατότητα στον εργασιακό χώρο. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, που έρχεται να υπογραμμίσει την ανάγκη να καταρριφθούν οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που εμποδίζουν την ισότιμη πρόσβαση και την εξέλιξη στην εργασία ατόμων που αντιμετωπίζονται με καχυποψία λόγω φύλου, φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού, θρησκευτικών πεποιθήσεων, αναπηρίας. Και τη διαπίστωση ότι η πολυμορφία και η διαφορετικότητα στο εργασιακό περιβάλλον συμβάλλουν στην προσέλκυση ατόμων με ξεχωριστές ικανότητες και ταλέντα και ενισχύουν την εταιρική εμπιστοσύνη».

«Παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, οι διακρίσεις και η ανισότητα που αντιμετωπίζουν στον εργασιακό χώρο γυναίκες, άτομα ΛΟΑΤΚΙ, άτομα με αναπηρία, είναι ακόμη παρούσες και ισχυρές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό των γυναικών που βρίσκονται σε ανώτερες διοικητικές θέσεις στην Ελλάδα κατέγραψε πτώση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες το 2022, φτάνοντας στο 28% έναντι του 33% της προηγούμενης χρονιάς. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δεν απασχολούν καμιά γυναίκα σε ανώτερη διοικητική θέση αυξήθηκε στο 22% έναντι του 13% το 2021. Τα στοιχεία αυτά, τα οποία προκύπτουν από έρευνα της Grant Thornton, αναδεικνύουν ένα σημαντικό ζήτημα στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ, σε σχέση με το αίτημα που προωθεί η σημερινή μας συνάντηση», είπε.

«Ποικιλομορφία και συμπερίληψη στον εργασιακό χώρο είναι δύο έννοιες αλληλένδετες, οι οποίες, ωστόσο, δεν συνυπάρχουν πάντοτε. Η ποικιλομορφία (diversity) αφορά την εκπροσώπηση στη σύνθεση μιας εργασιακής οντότητας. Η συμπερίληψη (inclusion) αποτιμάται με κριτήριο το πόσο υπολογίζεται και ενσωματώνεται στο εργασιακό περιβάλλον η συνεισφορά και οι προοπτικές διαφορετικών ομάδων εργαζομένων. Ένα εργασιακό περιβάλλον, στο οποίο συνυπάρχουν διαφορετικά φύλα, φυλές, εθνικότητες, σεξουαλικοί προσανατολισμοί και ταυτότητες, αλλά μόνο τα μέλη συγκεκριμένων ομάδων εκτιμώνται και κατά συνέπεια ασκούν εξουσία ή έχουν κάποια επιρροή, μπορεί να είναι ποικιλόμορφο, αλλά δεν είναι συμπεριληπτικό», πρόσθεσε στην ομιλία της στο συνέδριο «The Upfront Initiative. Ορατότητα στην Πράξη».

«Ένας χώρος εργασίας, που εμφανίζει ποικιλομορφία και ενσωμάτωση, επιτρέπει σε όλους, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι ή σε τι εξειδικεύονται, να αισθάνονται ότι δεν βρίσκονται εκεί εξαιτίας κάποιων υποχρεωτικών ποσοστώσεων, επειδή είναι απαραίτητο να εκπληρωθούν κάποιοι στόχοι συμπερίληψης, επειδή, έστω, η επιχείρηση θεωρεί υποχρέωσή της να προσλάβει εργαζόμενους από ομάδες με χαμηλή εκπροσώπηση. Γιατί μπορεί σε μια επιχείρηση το 50% των εργαζομένων να είναι γυναίκες, καμία όμως να μην έχει διευθυντική θέση. Μπορεί ένα άτομο ΛΟΑΤΚΙ να έχει διεκδικήσει και κερδίσει την ορατότητά του στο επαγγελματικό του περιβάλλον, ωστόσο σε κάθε του βήμα να σκοντάφτει σε προκαταλήψεις που εμποδίζουν την εξέλιξή του, ή που απειλούν την μακροημέρευσή του στη θέση εργασίας του», ανέφερε η κα Σακελλαροπούλου.

«Μπορεί μια επιχείρηση να απασχολεί άτομα με αναπηρία, αλλά να τα καθηλώνει σε θέσεις με περιορισμένη ευθύνη και χαμηλότερες αμοιβές, ανεξαρτήτως των ταλέντων και των ικανοτήτων τους. Ας αναρωτηθούμε, για παράδειγμα, πόσο εύκολα μια εταιρεία θα εμπιστευόταν ένα νευροδιαφορικό άτομο, παρά την εργατικότητα, την αντισυμβατικότητα, την έφεση σε νέες ιδέες, την τελειομανία, την προσοχή στη λεπτομέρεια, την συνέπεια και την αφοσίωση που χαρακτηρίζουν ανθρώπους με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας, όπως το σύνδρομο Άσπεργκερ.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου περιέγραψε ότι ένα εργασιακό περιβάλλον, που διαπνέεται από την έννοια της συμπερίληψης χρειάζεται ενισχύει το αίσθημα του ανήκειν και να αναγνωρίζει ταλέντα και δεξιότητες. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, χρειάζεται «να εδραιώνει την πεποίθησή τους ότι η διαφορετικότητά τους δεν είναι μειονέκτημα».

«Ένα γνήσια συμπεριληπτικό περιβάλλον, λοιπόν, δεν αρκεί να απασχολεί μια ποικιλομορφία εργαζομένων, αλλά και να τους δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουν, να αναπτύσσονται, να ενδυναμώνονται. Να αναδιατάσσει τις σχέσεις εξουσίας και συμμετοχής. Να αίρει τους φραγμούς, να αναδεικνύει το μοναδικό υπόβαθρο κάθε ατόμου, να ακούει τη φωνή του. Να ενισχύει το συναίσθημα του ανήκειν, ώστε όλοι να είναι βέβαιοι ότι θα αναγνωριστούν τα ταλέντα και οι δεξιότητές τους. Να εδραιώνει την πεποίθησή τους ότι η διαφορετικότητά τους δεν είναι μειονέκτημα, αλλά πλεονέκτημα που δίνει μια ποικιλία αντιλήψεων στη ζωή και την εργασία, διανοίγει τους ορίζοντες, προετοιμάζει το έδαφος για την καινοτομία.

«Ζούμε σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Βεβαιότητες δεκαετιών καταρρίπτονται. Ο πόλεμος, που για χρόνια ήταν αναχρονισμός, ένα κεφάλαιο στην ιστορία, κάνει πάλι την οδυνηρή του εμφάνιση με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το εργασιακό περιβάλλον γίνεται ολοένα πιο πολύπλοκο. Οι τεχνολογικές και κοινωνικές αλλαγές μεταμορφώνουν το τοπίο σε κάθε κλάδο. Κάθε οργανισμός, δημόσιος ή ιδιωτικός, θα χρειαστεί την κρίση, την ενσυναίσθηση, το πάθος και τη δημιουργικότητα όλων των ανθρώπων, χωρίς διακρίσεις, για να αυξήσει την ευελιξία και την εφευρετικότητά του και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις μιας ολοένα και πιο απαιτητικής και περίπλοκης εποχής. Εύχομαι καλή επιτυχία στο συνέδριό σας!», κατέληξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Δείτε Επίσης

 

LGBTQI  News | T-zine.gr | 20.03.2022

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από lifo.gr

 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί