Now Reading
Καλωσόρισες στον κόσμο Caitlyn

Καλωσόρισες στον κόσμο Caitlyn

Δευτέρα, 8 Ιουνίου 2015 | 19:07


Γράφει η Μαρίνα Γαλανού | T-zine.gr

Καλωσόρισες στον κόσμο Caitlyn

«Νιώθω τόσο ευτυχισμένη μετά από έναν τόσο μακρύ αγώνα να ζω με τον πραγματικό εαυτό μου. Καλωσόρισες στον κόσμο Caitlyn».

Αυτό ήταν το μήνυμα που άφησε στο τουίτερ της η απαστράπτουσα στο εξώφυλλο του «Vanity Fair» τρανς γυναίκα, Caitlyn Jenner.

Μία περήφανη φιγούρα που έρχεται να μας κάνει γνωστή την προσωπική της ιστορία και συμπυκνώνει τον αγώνα πολλών τρανς ανθρώπων, που ενδεχομένως δεν ζουν τη δική της λάμψη, αλλά αναζητούν τη δική τους αναγνώριση, μία δική τους οικεία φωνή σε έναν ωκεανό σιωπής.

Η ιστορία του Μπρους Τζένερ, που δεν «έγινε» γυναίκα, αλλά ήταν και είναι, καλεί τους απανταχού νομοθέτες να δώσουν στους τρανς ανθρώπους πλήρη δικαιώματα

Σε έναν νέο κόσμο που έχει ανοίξει τα φτερά του, αυτόν μιας παγκόσμιας κοινότητας, με όλες τις ανισότητες και τις στρεβλώσεις της, η είδηση κινείται σαν αστραπή.

Όλες και όλοι μπορούμε να είμαστε κοινωνοί της ιστορίας της, εξίσου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που λίγα λεπτά αργότερα κάνει ριτουίτ στην Caitlyn: «Χρειάζεται πολύ κουράγιο να το μοιράζεσαι μαζί μας».

Καμία έκπληξη, άλλωστε υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος που προσέλαβε την Αμάντα Σίμπσον, τρανς γυναίκα, σύμβουλό του σε θέματα εμπορίου, ενώ τον Απρίλιο που μας πέρασε έγινε γνωστό ότι στον Λευκό Οίκο άρχισαν να λειτουργούν οι πρώτες τουαλέτες ουδέτερου φύλου, προσβάσιμες για τους τρανς ανθρώπους.

Τα στεγανά που διαπερνά η ιστορία της Caitlyn έχουν τη σημασία τους.

Στα 65 της χρόνια κοιτάζει στον καθρέφτη της και βλέπει το είδωλο που πέρασε μέσα από τα στάδια ως Ολυμπιονίκης του δεκάθλου, την προσωπική της πορεία μέσα από ένα φύλο που δεν ταίριαζε στην εσωτερική της αντίληψη γι’ αυτό, την πραγματική ταυτότητά της, τον Γολγοθά που πέρασε αναγκασμένη να την κρύβει από μια κοινωνία που αρνείται να αποδεχτεί τους τρανς ανθρώπους, αλλά και τα παιδιά που απέκτησε από τον προηγούμενο γάμο της με γυναίκα.

Η 89χρονη μητέρα της δείχνει να μην κατανοεί, τα παιδιά της όμως την καλωσορίζουν, είναι δίπλα της στον δρόμο της δικής της αλήθειας.

Θυμάμαι τις τρανς φίλες μου με παιδιά

Τέσσερα χρόνια πίσω, ανακαλώ τη θύμηση μιας φίλης που με κάθε ευκαιρία με καλούσε στο σπίτι της να την επισκεφτώ.

Τρανς, είχε παιδί, ένα κουκλί πιτσιρίκι επτά-οκτώ ετών, με μία φίλη της. Μου εκμυστηρεύτηκε: «Κάθε φορά μού λέει το παιδί μου ότι τα άλλα παιδιά δεν έχουν μαμά όπως εκείνο».

Ήθελε να πειστεί ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι, τρανς γυναίκες, όπως η μαμά του. Οτι η δική του μαμά δεν είναι «εξωγήινη».

Ότι δεν είναι πρόβλημα, είναι εντάξει, να νιώσει τρόπον τινά οικεία.

Αναγνωρίζω στην ιστορία τής Caitlyn την εικόνα φίλης μου τρανς που κι εκείνη προχώρησε στη μετάβασή της σε μεγαλύτερη ηλικία, αφού πρώτα είχε παντρευτεί και αποκτήσει παιδιά, που πλέον σε ενήλικη ζωή την αγκαλιάζουν, είναι δίπλα της. Και πολλές ακόμη ιστορίες τρανς ανθρώπων, παντού στον κόσμο, αλλά και στη χώρα μας.

Συχνά, όσες και όσοι εναντιώνονται στην ιδέα της απόδοσης δικαιωμάτων προς τους τρανς ανθρώπους οχυρώνονται πίσω από τις παραδοσιακές αξίες της οικογένειας.

Υπάρχει όμως και η πραγματικότητα, που διαπερνά σύνορα και κοινωνίες, αυτή των τρανς οικογενειών.

Δείτε Επίσης

Των γενναίων αυτών ανθρώπων που, παρ’ όλες τις προκαταλήψεις, τις διακρίσεις, την έλλειψη κατανόησης, τη μη αναγνώριση της πραγματικής ταυτότητάς τους από την Πολιτεία, δεν μπορούν να περιορίσουν τις ζωές τους στη δυϊστική αντίληψη που υπάρχει για το φύλο. Και ξεδιπλώνουν τα όνειρά τους, δίνοντας στη ζωή και την αλήθεια τη σκυτάλη.

Η ιστορία της Caytlin ανοίγει ένα διαφορετικό παράθυρο στον κόσμο και μας καλεί να δούμε με έναν πιο ανοιχτό τρόπο την πραγματικότητα, αλλά και τους απανταχού νομοθέτες να ανταποκριθούν σ’ αυτήν αποδίδοντας στους τρανς ανθρώπους πλήρη δικαιώματα.

Σε 14 χώρες της Ευρώπης και 17 Πολιτείες των ΗΠΑ ήδη δίνεται το δικαίωμα αλλαγής των εγγράφων στους τρανς ανθρώπους, χωρίς τις προϋποθέσεις στείρωσης ή επέμβασης.

Σύντομα θα γίνουν 15, καθώς ακολουθεί η Ιρλανδία. Και είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες.

Αυτή η Ευρώπη, που στην Ελλάδα αγαπάμε να μισούμε, η δική μας Ευρώπη, προχωράει!

Πέρα όμως από τις νομοθεσίες, ο αγώνας για δικαιώματα των τρανς ανθρώπων, έστω και σε διαφορετικό πλαίσιο, θυμίζει αυτόν των γυναικών για ισότητα και ελευθερία πριν από πολλές δεκαετίες.

Δίνει το έναυσμα να πιάσουμε το νήμα του φεμινισμού μέσα από μια δυναμική εξελισσόμενη, με ευρεία αντίληψη για το φύλο και τη σεξουαλικότητα, που θα συμπεριλαμβάνει και τους τρανς ανθρώπους.

Γιατί η Caitlyn, δεν «έγινε» γυναίκα. Ήταν και είναι.

T-zine.gr  Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών 8/6/2015

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί