Καλωσορίζουμε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τσεχίας να θέσει, το δικαίωμα ενός παιδιού να έχει και τους δύο γονείς του, πάνω κι από την ισχύουσα νομοθεσία.

Τσεχία: Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017 | 15:57

Μετάφραση για το T-zine.grΔημήτρης Κυριακού

Καλωσορίζουμε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τσεχίας να θέσει, το δικαίωμα ενός παιδιού να έχει και τους δύο γονείς του, πάνω κι από την ισχύουσα νομοθεσία.


Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τσεχίας αποφάσισε στις 24 Ιουλίου 2017 να θεσπίσει την αναγνώριση της γονεϊκότητας ομόφυλου ζευγαριού, όταν αναγνωρίζεται ήδη σε άλλες χώρες. Η απόφαση αφορά έναν Τσέχο κι έναν Δανό, που παντρεύτηκαν στις ΗΠΑ και μεγάλωσαν δύο παιδιά με παρένθετη μητέρα. Οι νόμοι της Καλιφόρνια θεωρούν τους δύο άντρες γονείς από τη γέννηση κιόλας των παιδιών και τα ονόματα τους βρίσκονται στο καλιφορνέζικο πιστοποιητικό γέννησης. Οι γονείς προσπαθούσαν να βάλουν και τα δύο ονόματα τους, όχι μόνο το ένα, γραπτώς στο τσέχικο πιστοποιητικό γέννησης, μια κίνηση που το Ανώτατο Δικαστήριο της Τσεχίας είχε απορρίψει στο παρελθόν, ισχυριζόμενο ότι αντιτάσσονταν στην δημόσια τάξη. Το Συνταγματικό Δικαστήριο με απόφαση του σήμερα δίνει και στους δύο συντρόφους, που μεγαλώνουν τα παιδιά μαζί από τη μέρα της γέννησης τους, την ελπίδα ότι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους απέναντι στα παιδιά θα αναγνωριστούν και από την Τσεχική Δημοκρατία, καθώς και ότι τα παιδιά θα μπορούν να φροντίζονται και από τους δύο γονείς.

«Είμαστε ευτυχισμένοι που το Συνταγματικό Δικαστήριο απεφάνθη υπέρ μας. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να παραλάβουμε τα τσέχικα πιστοποιητικά γέννησης για τα παιδιά μας και με τα δύο ονόματα μας, ως γονείς. Θα ανησυχούμε λιγότερο για τις επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν κατά την επίσκεψη μας στην οικογένεια μου, στην Τσεχία ή σε περίπτωση που αποφασίσουμε να μετακομίσουμε στην Τσεχία» δήλωσε ο Γίρζι Αμπρόζ, ο Τσέχος πατέρας των δύο παιδιών.

Ωστόσο, η σημερινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου έχει ισχύ ΜΟΝΟ για γονεϊκότητα που αναγνωρίζεται σε άλλη χώρα. Οι LGBTQI άνθρωποι στην Τσεχία εξακολουθούν να μην μπορούν να υιοθετήσουν παιδιά σαν ζευγάρι, ούτε να μπορεί ο ένας να υιοθετήσει το παιδί του άλλου. Η σημερινή απόφαση, εντούτοις, αφήνει τους LGBTQI ανθρώπους στη μέση. Είναι ακριβώς η ίδια περίπτωση, όπως με την περσινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που ήρε την απαγόρευση ενός ατόμου, που ζούσε υπό «δηλωμένη συντροφικότητα», να υιοθετήσει παιδιά ξεχωριστά, αλλά δεν κατέστη δυνατή η πράξη υιοθεσίας και από τους δύο συντρόφους. Επιπλέον, η σημερινή απόφαση αναγνώρισης της γονεϊκότητας προερχόμενη από το εξωτερικό, δεν ισχύει στην παρένθετη γονεϊκότητα στην Τσεχία, κάτι που υπάρχει, αλλά δεν έχει θεσπιστεί από συγκεκριμένους νόμους. Το τσεχικό κράτος αγνοεί χαρακτηριστικά τις ανάγκες και τις νομικές βεβαιότητες, όχι μόνο σε ένα μεγάλο αριθμό παιδιών που μεγαλώνουν σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και σε παιδιά που γεννιούνται από ετερόφυλα ζευγάρια με παρένθετη μητέρα.

Παρένθετη μητρότητα

Υποκατάστατη ή παρένθετη μητρότητα είναι η διαδικασία κατά την οποία το έμβρυο του βιολογικού γονιού μεταφέρεται και γεννάται από μια υποκατάστατη μητέρα. Γεννάει ένα παιδί και παραιτείται των γονικών της δικαιωμάτων. Αυτή η υπηρεσία χρησιμοποιείται από άτεκνα ετερόφυλα ζευγάρια, αλλά και από ομόφυλα ζευγάρια που χρησιμοποιούν το ωάριο μιας δότριας. Την ίδια στιγμή που, σε πολλές δυτικές χώρες, η παρένθετη μητρότητα είναι μια συνήθης διαδικασία, με αδειοδοτούμενες επιχειρήσεις, στην Τσεχία η παρένθετη μητρότητα φυλάσσεται σε μια «γκρίζα», νομικά, γωνία.

Η υπόθεση της οικογένειας του Γίρζι Αμπρόζ – το ιστορικό

Ο Γίρζι Αμπρόζ και ο άντρας του έχουν 2 παιδιά, μια πεντάχρονη κόρη και έναν τετράχρονο γιο. Βασίζοντας τον ισχυρισμό του στην θεωρία, ότι ένα παιδί που γεννήθηκε από Τσέχο πολίτη ή υιοθετήθηκε από έναν Τσέχο πολίτη γίνεται Τσέχος υπήκοος, ο Τσέχος γονιός των δύο παιδιών ζήτησε από το αρμόδιο γραφείο καταχώρησης πολιτών της Τσεχίας (λέγεται ματρίκα) να καταχωρήσει τα δύο παιδιά, δίνοντας τους τσέχικο πιστοποιητικό γέννησης και επιβεβαιώνοντας την ιθαγένεια τους.

Στην περίπτωση του νεαρού αγοριού, το Ανώτατο Δικαστήριο αναγνώρισε την γονεϊκότητα του Τσέχου πολίτη. Το αγόρι, λοιπόν, καταχωρήθηκε από το αρμόδιο γραφείο καταχώρησης πολιτών της Τσεχίας και έχει ένα τσέχικο πιστοποιητικό γέννησης καθώς και την επιβεβαίωση ότι είναι Τσέχος πολίτης, αλλά σε εκείνα τα χαρτιά υπάρχει μόνο ένα όνομα γονέα. Η αίτηση για την εγγραφή του δεύτερου γονέα απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο γιατί θα αντιτάσσονταν στην δημόσια τάξη, από τη στιγμή που ο τσέχικος νόμος δεν επιτρέπει σε δύο ομόφυλα άτομα να υιοθετήσουν παιδιά. Το Ανώτατο Δικαστήριο αναγνώρισε στην πραγματικότητα αυτή την αρχή του τσέχικου νόμου, που θα πρέπει να εξεταστεί. Οι δύο γονείς και οι νόμιμοι εκπρόσωποι τους αποφάσισαν, εντούτοις, να υποβάλλουν μια καταγγελία που αφορά το Σύνταγμα.

«Πιστεύουμε ότι το συμφέρον του παιδιού είναι μέρος της δημόσιας τάξης της Τσεχίας. Και αν ζυγίσουμε το συμφέρον του παιδιού να μην έχει δύο ομόφυλους ανθρώπους εγγεγραμμένους ως γονείς, ενάντια στο συμφέρον της νόμιμης αναγνώρισης της γονεϊκότητας από εκείνους που είχαν τη γονική μέριμνα από την γέννηση του και είναι γονείς του με βάση τους νόμους άλλης χώρας, τότε πιστεύουμε ότι πρέπει να υπερισχύσει το συμφέρον του παιδιού» ανέφερε ο Πέτρ Κάλλα, νομικός εκπρόσωπος των γονιών.

Χάρις στο Συνταγματικό Δικαστήριο και την απόφαση του, το θέμα θα επανέλθει στο Ανώτατο Δικαστήριο, που θα συζητήσει ξανά για την πατρότητα του δεύτερου γονιού. Μόνο μια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου μπορεί να οδηγήσει στην εγγραφή του δεύτερου γονιού στο τσέχικο δημοτολόγιο και στο πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού. Όσο αφορά τα χαρτιά της πεντάχρονης κόρης, η υπόθεση της είναι υπό εξέταση από το Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς η σημερινή του απόφαση θα την επηρεάσει εξίσου.

© T-zine.gr με πληροφορίες από praguepride.cz