Καναδάς: Οι περισσότεροι Καναδοί υποστηρίζουν τα δικαιώματα της τρανς κοινότητας αλλά διχάζονται γύρω από την πολιτική σχετικά με την πρόσβαση στην τουαλέτα.

Καναδάς: Οι περισσότεροι Καναδοί υποστηρίζουν τα δικαιώματα της τρανς κοινότητας αλλά διχάζονται γύρω από την πολιτική σχετικά με την πρόσβαση στην τουαλέτα.

Έρευνα δείχνει ότι το 78% των συμμετεχόντων αποδέχεται τους τρανς ανθρώπους, ωστόσο παραμένει η διαφωνία γύρω από το αν η ταυτοποίηση πρέπει να βασίζεται στην ταυτότητα φύλου ή στο βιολογικό φύλο.

Γράφει η Jessica Murphy για την The guardian

Καναδάς: Οι περισσότεροι Καναδοί υποστηρίζουν τα δικαιώματα της τρανς κοινότητας αλλά διχάζονται γύρω από την πολιτική σχετικά με την πρόσβαση στην τουαλέτα.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, όλο και περισσότεροι Καναδοί τάσσονται υπέρ της διεύρυνσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους τρανς ανθρώπους και θα στήριζαν νομοθετικές ρυθμίσεις που θα είχαν ως στόχο να προστατέψουν τους τράνς ανθρώπους από διακρίσεις.

Ωστόσο, η καναδική κοινή γνώμη παραμένει διχασμένη σχετικά με ορισμένα από τα πιο επίμαχα ζητήματα που σχετίζονται με τους τρανς ανθρώπους, όπως το αν η επίσημη αναγνώριση από το κράτος θα πρέπει να βασίζεται στην ταυτότητα φύλου ή στο βιολογικό φύλο, και αν οι τρανς άνθρωποι θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν την τουαλέτα της επιλογής τους.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου από το Ινστιτούτο Angus Reid (ARI), δείχνει ότι περισσότεροι από 8 στους 10 Καναδούς πολίτες υποστηρίζουν την διεύρυνση των νόμων κατά των διακρίσεων ώστε να συμπεριλάβουν και την ταυτότητα φύλου. Υποδεικνύει επίσης ότι το 78% των συμμετεχόντων θεωρούν την αυξανόμενη κοινωνική αποδοχή των τρανς ανθρώπων μια θετική εξέλιξη.

Η έρευνα έδειξε επίσης ευρεία στήριξη του νομοσχεδίου BillC-16, που εισήχθη τον Μάιο από τους Δημοκρατικούς, το οποίο, αν εγκριθεί, θα κατοχυρώσει την νομική προστασία των τρανς Καναδών, προσθέτοντας την ταυτότητα φύλου και την έκφραση φύλου ως όρους βάσει των οποίων απαγορεύεται να γίνονται διακρίσεις.

Ο Καναδάς δεν διέφυγε του λεγόμενου «πολέμου της τουαλέτας», αν και δεν έφτασε ποτέ την ένταση που είδαμε στην περίπτωση των ΗΠΑ, όπου συντηρητικές πολιτείες έχουν εγκλωβιστεί σε μια νομική αναμέτρηση με την κυβέρνηση Ομπάμα σχετικά με τις προσπάθειες του Προέδρου να κατοχυρωθεί η πρόσβαση των τρανς μαθητών στις τουαλέτες που συμφωνούν με την ταυτότητα φύλου τους σε όλα τα δημόσια σχολεία.

Μια προηγούμενη προσπάθεια να περάσει το νομοσχέδιο BillC-16 στον Καναδά απέτυχε το 2015, αφού η ομοσπονδιακή επιτροπή της Γερουσίας πρόσθεσε τροπολογίες με τις οποίες θα εξαιρούνταν από το νομοσχέδιο χώροι όπως δημόσιες τουαλέτες, αποδυτήρια και δοκιμαστήρια.

Τον Ιανουάριο, στην Αλμπέρτα τέθηκαν νέες πολιτικές για τα σχολικά συμβούλια της περιοχής που επέτρεψαν στους μαθητές να χρησιμοποιούν τους χώρους που ανταποκρίνονται στην ταυτότητα φύλου τους, μετά από την δημόσια κατακραυγή σχετικά με ένα περιστατικό σε καθολικό σχολείο του Έντμοντον όπου ζητήθηκε από μια τρανς μαθήτρια να χρησιμοποιήσει μια μεμονωμένη ντουζιέρα.

Σχετικά με τη χρήση της τουαλέτας η έρευνα του ARI υποδεικνύει ότι, ενώ πάνω από το 40% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι θα έπρεπε να επιτρέπεται στους τρανς ανθρώπους η χρήση της τουαλέτας που συμφωνεί με την ταυτότητα φύλου τους, το 22% θεωρεί ότι η χρήση της τουαλέτας πρέπει να γίνεται με βάση το βιολογικό φύλο και το 37% ότι η απόφαση θα έπρεπε να εξαρτάται από παράγοντες όπως το είδος της εγκατάστασης, η προσωπική προτίμηση και η τοποθεσία.

Οι νόμοι σχετικά με την επίσημη αναγνώριση από το κράτος της ταυτότητας φύλου, όπως σε πιστοποιητικά γέννησης, διπλώματα οχημάτων και διαβατήρια, αποδείχτηκαν επίσης διχαστικοί, με το 24% να απαντά ότι τα εξακριβωτικά της ταυτότητας έγγραφα οφείλουν να αναγράφουν το βιολογικό φύλο, ενώ το 17% υποστήριξε την ιδέα να αναγράφονται τα στοιχεία με βάση την ταυτότητα φύλου του προσώπου.

Το 40% περίπου των ερωτηθέντων υποστηρίζει την προσθήκη μιας Τρίτης επιλογής, με την προσθήκη του προσδιορισμού «άλλο» πλάι στο «άρρεν» και «θήλυ».

Οι νόμοι σχετικά με την ταυτοποίηση ποικίλουν στον Καναδά, με ορισμένες περιοχές να απαιτούν οι τρανς άνθρωποι να έχουν προχωρήσει σε επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου, ώστε να αλλάξει η αρχική καταχώρηση φύλου στα έγγραφά τους. Καμία περιοχή δεν περιλαμβάνει την επιλογή “άλλο“ για ανθρώπους που δεν αυτοπροσδιορίζονται ως άνδρες ή γυναίκες, αν και το Οντάριο αναμένεται να εισάγει την επιλογή ουδετερόφυλης ταυτοποίησης το 2017.

Μετάφραση για το T-zine.gr
Ειρήνη Συνοδινού.

© T-zine.gr με πληροφορίες από The guardian