Now Reading
Καταδικάζονται οι χειρουργικές επεμβάσεις στα γεννητικά όργανα για τα ίντερσεξ παιδιά σε Ψήφισμα ορόσημο στην Καλιφόρνια.

Καταδικάζονται οι χειρουργικές επεμβάσεις στα γεννητικά όργανα για τα ίντερσεξ παιδιά σε Ψήφισμα ορόσημο στην Καλιφόρνια.

ΗΠΑ: Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2018 | 16:10

Αφροδίτη Παπαγεωργίου | Intersex News | T-zine.gr

 

Καταδικάζονται οι χειρουργικές επεμβάσεις στα γεννητικά όργανα για τα ίντερσεξ παιδιά σε Ψήφισμα ορόσημο στην Καλιφόρνια.

(φωτό Pexels)

Η Καλιφόρνια γίνεται η πρώτη Πολιτεία των ΗΠΑ που θεσμικά αναγνωρίζονται τα δικαιώματα των ίντερσεξ προσώπων, μετά από την έγκριση Ψηφίσματος που καταδικάζει τις πρακτικές των χειρουργικών επεμβάσεων σε ίντερσεξ παιδιά.

Πράγματι, σύμφωνα με το Ψήφισμα 110 (SRC110) το οποίο πέρασε την Τρίτη 28 Αυγούστου από την πλειοψηφία του νομοθετικού σώματος της Καλιφόρνια αφότου εισήχθη από τον Γερουσιαστή Scott Wiener και το οποίο υποστηρίχθηκε από πολλές LGBTI οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών συμπεριλαμβανομένης και της οργάνωσης για τα ίντερσεξ δικαιώματα της Καλιφόρνια,
interACT Advocated for Intersex Youth and Equality California, αναγνωρίζεται ότι:

«Τα ίντερσεξ παιδά αποτελούν συστατικό κοινωνικό στοιχείο της Πολιτείας μας στο πλαίσιο της διαφορετικότητας που πρέπει να προάγουμε και όχι να θεωρούμε ‘παρέκκλιση που θα έπρεπε να ‘διορθώνεται’».

Περαιτέρω, το Ψήφισμα προτρέπει τους ειδικούς υγείας να λαμβάνουνε υπόψη τους τη βέλτιστη ανάπτυξη των ίντερσεξ παιδιών και να διασφαλίζουν ότι θα είναι ικανά να κάνουν αυτά την ελεύθερη επιλογή τους σχετικά με χειρουργικές επεμβάσεις οι οποίες με μη αναστρέψιμο –και συχνά ανεπανόρθωτο– τρόπο, είναι επιβλαβείς.

Σύμφωνα με την Human Rights Watch, το Ψήφισμα αυτό είναι το πρώτο θετικό παράδειγμα νομοθετικής πρωτοβουλίας στις ΗΠΑ που απαιτεί από την ιατρική κοινότητα να καθορίσει στάνταρντς για τα ίντερσεξ παιδιά.

Διαβάστε: Όπως γεννήθηκαν: για την προστασία της σωματικής ακεραιότητας των ίντερσεξ

«Η SCR110 σηματοδοτεί τον σεβασμό της Πολιτείας προς τα παιδιά που γεννιούνται με διακύμανση στο φάσμα των χαρακτηριστικών φύλου τους», δήλωσε ηKyle Knight, ερευνήτρια της Human Rights Watch και συγγραφέας δύο εκθέσεων για ίντερσεξ θέματα.

«Αυτό το Ψήφισμα καλεί τις ιατρικές επαγγελματικές ενώσεις να εξετάσουν με δίκαιο τρόπο τις ιατρικές πρακτικές και δεοντολογία και να αναπτύξουν στάνταρντ φροντίδας που να μεταχειρίζονται τα ίντερσεξ πρόσωπα με τον ίδιο σεβασμό με όλους τους συνανθρώπους τους», πρόσθεσε.

(Scott Wienner / o γερουσιαστής που εισήγαγε το Ψήφισμα 110 / Randy Shropshire/Getty Images for Lambda Legal)

Ο όρος ίντερσεξ χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει όλα τα πρόσωπα που η γενετική ή αναπαραγωγική αυτονομία τους δεν ταυτίζεται με την διμερή βιολογική θεώρηση άρρεν/θήλυ και συμπεριλαμβάνει ένα μεγάλο εύρος διακύμανσης.

Σύμφωνα με την Intersex Society of North America, περίπου 1 στα 100 παιδιά γεννιούνται με χαρακτηριστικά φύλου που «διαφέρουν από την τυπική διμερή θεώρηση άρρεν ή θήλυ», και περίπου σε 1 στα 1.000 παιδιά υποβάλλονται σε «κανονικοποιητικές» χειρουργικές επεμβάσεις στα γεννητικά τους όργανα..

Είναι πολλές οι οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που περιγράφουν αυτού του είδους τις επεμβάσεις ως «ιατρικές μη αναγκαίες» και κυρίως ότι «έχουν ισόβιες επιπτώσεις» στην σωματική και ψυχική υγεία όσων παιδιών υπόκεινται σε αυτές τις διαδικασίες.

Δείτε Επίσης

(Hanne Gay Gaby / μοντέλο καταγωγής από το Βέλγιο που στηρίζει τα δικαιώματα των ίντερσεξ προσώπων μέσω της interACT / φωτογραφία: Lisa Maree Williams/Getty Images)

Το Ψήφισμα αυτό της Καλιφόρνια καλωσορίστηκε από το σύνολο των LGBTI ακτιβιστών που έκαναν καμπάνια γι’ αυτό το Ψήφισμα. «Αυτή η νομοθεσία είναι ένα σημαντικότατο βήμα για την ανάδειξη πολιτικών προστασίας των ίντερσεξ προσώπων», αναφέρεται στο twitter της LGBTI οργάνωσης GLAAD.

H Siri May, διευθύντρια της Διεθνούς Δράσης των Ηνωμένων Εθνών OutRight, συνεχάρη μέσω του λογαριασμού της στο twitter το νομοθετικό σώμα της Καλιφόρνια δηλώνοντας: «αποτελεί την πρώτη επιτυχή νομοθεσία στις Ηνωμένες Πολιτείες που αναγνωρίζει τις παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων που δέχονται τα ίντερσεξ πρόσωπα και προάγει την αξιοπρέπειά τους.

«Τα καταφέραμε», αναφέρει στο δικό της λογαριασμό twitter η interACT.

Διαβάστε: Ο πρώτος οδηγός στην ελληνική γλώσσα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ίντερσεξ ατόμων.

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από Pink News

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί