Now Reading
Κατακραυγή για την φασιστική-σεξιστική χυδαιότητα του «Μακελειού»

Κατακραυγή για την φασιστική-σεξιστική χυδαιότητα του «Μακελειού»

Ελλάδα: Κυριακή, 10 Μαρτίου 2019 | 13:21

T-zine.gr | News 

Update – Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 10 Μαρτίου 2019 | 15:59

 

Το φασιστικό πρωτοσέλιδο του «Μακελειού» πάει Άρειο Πάγο και Βρυξέλλες

 

Κατακραυγή για την φασιστική-σεξιστική χυδαιότητα του «Μακελειού»

Φασιστική χυδαιότητα από το Μακελειό

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το φασιστικό, χυδαίο και σεξιστικό πρωτοσέλιδο του «Μακελειού» που κρεμάστηκε στα περίπτερα μία μέρα μετά τη γιορτή της γυναίκας και μαζί κρέμασε στα μανταλάκια όχι μόνο επτά γυναίκες πολιτικούς και τη σύντροφο του πρωθυπουργού αλλά (για πολλοστή φορά) και την αξιοπρέπεια της δημοσιογραφίας.

Η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη επικοινώνησε με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου για «να συνομιλήσουν με θέμα τους κινδύνους που επισύρει για την ελληνική κοινωνία η διακίνηση ακραίων και χυδαίων στερεοτύπων που αφορούν τις έμφυλες σχέσεις».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου της υφυπουργού, «η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε με αφορμή έντυπο που σταθερά διαδίδει και προωθεί φασιστικές, αντικοινωνικές, ρατσιστικές και εν γένει εγκληματικές απόψεις. Η θέση της υφυπουργού είναι ότι τα κόμματα, όλες οι γυναικείες, φεμινιστικές, πολιτιστικές οργανώσεις, οι άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης, έχουν καθήκον να πάρουν θέση στο ζήτημα αναχρονιστικής, καταδικαστέας και επικίνδυνης νοοτροπίας που αναδύεται και όχι ασφαλώς έναντι του μιαρού δημοσιεύματος. Για το τελευταίο και τους “υπεύθυνους” του, μόνο ο νόμος και η δικαιοσύνη».

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημ. Παπαδημούλης, είχε γνωστοποιήσει μέσω twitter ότι σκοπεύει να διεθνοποιήσει το ζήτημα με επιστολή προς τους προέδρους του Ευρωκοινοβουλίου, της Κομισιόν και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Η φασιστική-σεξιστική χυδαιότητα ντροπιάζει την Ελλάδα και τη Δημοκρατία και θα ηττηθεί!», τονίζει ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζει ότι «η απίστευτη χυδαιότητα του πρωτοσέλιδου επιβάλλει την άμεση αντίδραση της Δικαιοσύνης, της ΕΣΗΕΑ και κυρίως την απόλυτη καταδίκη και απομόνωση από όλα τα κόμματα που σέβονται την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Η σιωπή απέναντι στον φασιστικό οχετό είναι συνενοχή!».

Την πρωτοβουλία Παπαδημούλη επικρότησε η ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα, η οποία έγραψε στο facebook: «Συμφωνώ και επαυξάνω. Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να κάνουμε απέναντι στην απίστευτη φασιστική χυδαιότητα αυτής της κατ’ ευφημισμό “εφημερίδας”. Κόμματα και ενώσεις του Τύπου οφείλουν να πάρουν θέση. Και η δικαιοσύνη να κάνει το αυτονόητο».

Για το θέμα ζήτησε από χθες εισαγγελική παρέμβαση η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία, η οποία σε σχετική ανάρτησή της στα social media εξέφραζε την απορία της για την ολιγωρία των εισαγγελικών λειτουργών.

Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, που είναι ανάμεσα στα πρόσωπα που στοχοποιεί η φυλλάδα του Στέφανου Χίου, απάντησε ως εξής: «Οι επαγγελματίες της χυδαιότητας, οι καθ’ έξιν υβριστές του δημοκρατικού πολιτεύματος διεκδικούν με προκλητικά και χυδαία πρωτοσέλιδα θέση στο δημόσιο διάλογο. Η μόνη θέση που τους ταιριάζει είναι εκείνη την οποία άλλωστε εκφράζουν πιστά: το πολιτικό και κοινωνικό περιθώριο. Ο εξοστρακισμός τους από τον δημόσιο βίο είναι υπόθεση που μας αφορά όλες και όλους. Γιατί αφορά τη Δημοκρατία».

«Η σιωπή της αντιπολίτευσης απέναντι σε φαινόμενα εκχυδαϊσμού του δημόσιου λόγου, με σεξιστικά πρωτοσέλιδα όπως το πρόσφατο, δεν είναι απλώς εκκωφαντικά ηχηρή. Είναι αποκαλυπτική του ήθους και του τρόπου που αντιλαμβάνονται τη λειτουργία της Δημοκρατίας (…) Είναι δημοκρατικό χρέος όλων μας να παρακολουθήσουμε στενά την ορθή εφαρμογή του νόμου και να επιμείνουμε στην επιβολή όλων των προβλεπόμενων κυρώσεων, έτσι ώστε τέτοιου είδους έντυπα να μην ρυπαίνουν το τοπίο των ΜΜΕ της χώρας μας», πρόσθεσε η Ρένα Δούρου.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου υπογράμμισε: «Κανείς δεν μπορεί να μένει σιωπηλός απέναντι στο νέο φασιστικό δημοσίευμα του “Μακελειού”. Κανείς δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια απέναντι σε φαινόμενα εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας. Αφορά όλο τον δημοκρατικό κόσμο που οφείλει να πάρει θέση».

Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, που σημειώνει ότι «απέναντι στον φασιστικό οχετό του “Μακελειού” οφείλουν άμεσα να αντιδράσουν τόσο οι δημοσιογραφικές ενώσεις όσο και όλα τα πολιτικά κόμματα. Καμία δημοκρατική δύναμη δεν μπορεί να επιλέξει τη σιωπή απέναντι στις νέες, απερίγραπτες χυδαιότητες που προσβάλλουν κάθε δημοκράτη πολίτη».

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας σχολίασαν ότι «χυδαία δημοσιεύματα, όπως αυτό του “Μακελειού”, είναι ανάξια πολιτικού σχολιασμού. Η Δικαιοσύνη θα όφειλε ήδη να έχει παρέμβει».

Το Κίνημα Αλλαγής καταδίκασε το «πρωτοσέλιδο της ντροπής» και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να πράξουν το ίδιο. «Η μηδενική ανοχή σε φασιστικές συμπεριφορές είναι για μας αδιαπραγμάτευτη αρχή. Εκφράζεται σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις όποιον και αν αφορά. Η σιωπή είναι συνενοχή. Και εμείς δεν σιωπούμε…», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων: Κρεσέντο χυδαιότητας

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«9 Μαρτίου, μία μέρα μετά τη Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών , ξυπνήσαμε με ένα από τα πιο σεξιστικά εξώφυλλα εφημερίδας της δεκαετίας.

Σε ένα κρεσέντο χυδαιότητας, βλέπουμε οκτώ πρόσωπα σημαντικών γυναικών της δημόσιας ζωής, υπουργών, βουλευτριών, υποψηφίων αιρετών και της συζύγου του πρωθυπουργού να χαρακτηρίζονται ως «πουταναριό» ενός άντρα, συγκεντρώνοντας σε μία φράση όλο το σεξισμό και ρατσισμό που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες μόλις περάσουν το κατώφλι του «φυσικού τους χώρου», του σπιτιού τους.

Δείτε Επίσης

Ούτε εκπλησσόμαστε, ούτε σοκαριζόμαστε. Δεν είναι δα και το πρώτο σεξιστικό εξώφυλλο που βλέπουμε, ούτε το τελευταίο, ιδίως σε προεκλογική περίοδο. Και επειδή ακριβώς έρχεται μετά την 8η Μαρτίου, επειδή αφουγκραστήκαμε χθες όλες αυτές τις γυναίκες, άνδρες και οργανώσεις που βγήκαν στους δρόμους για να διεκδικήσουν την ισότητα, γνωρίζουμε ότι μας βρίσκει δυνατές και ενωμένες.

Ώριμες να αντιληφθούμε ότι η Ισότητα των Φύλων δεν είναι θέμα μιας ημέρας, αλλά συστηματικής και επίμονης συλλογικής προσπάθειας. Συνειδητοποιημένες για την ανάγκη να περιθωριοποιήσουμε τους σεξιστές και τα προϊόντα τους, να αναδείξουμε νέες γυναίκες δημοσιογράφους και εκδότριες, που θα πάρουν θέσεις ευθύνης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Έτοιμες να στηρίξουμε γυναίκες οποιασδήποτε δημοκρατικής παράταξης στις εκλογές, να τις βάλουμε στη διοίκηση των Δήμων και των Περιφερειών, να τις βάλουμε στη Βουλή, να αυξήσουμε τόσο τον αριθμό τους που κανένα εξώφυλλο δεν θα τις χωράει πια.

Αποφασισμένες να περάσουμε σε δράση»

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

© T-zine.gr  με πληροφορίες από efsyn.gr

 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί