Κατακραυγή για τις δεκάδες συλλήψεις ομοφυλόφιλων και τρανς στο Αζερμπαϊτζάν

Κυριακή, 1 Οκτωβρίου 2017 | 13:23

T-zine.gr

LGBTQI News

Τουλάχιστον 60 άτομα οδηγήθηκαν στη φυλακή ή αναγκάστηκαν να πληρώσουν πρόστιμο, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες για ξυλοδαρμούς

Κατακραυγή για τις δεκάδες συλλήψεις ομοφυλόφιλων και τρανς στο Αζερμπαϊτζάν


Την άγρια καταστολή μελών της LGBTQI κοινότητας από τις αρχές στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, καταγγέλλουν ακτιβιστές στη χώρα. Σύμφωνα με σχετικές αναφορές, τις τελευταίες 10 ημέρες δεκάδες ομοφυλόφιλα και τρανς άτομα έχουν συλληφθεί.

Ένα άτομο που επικοινώνησε με τη βρετανική εφημερίδα Guardian ανέφερε μάλιστα πως υπέστη ξυλοδαρμό όσο βρισκόταν υπό κράτηση αστυνομικών.

Παρότι η ομοφυλοφιλία είναι νόμιμη στη χώρα, έρευνα του 2016 επεσήμανε των μεγάλο αριθμό εγκλημάτων μίσους και διακρίσεων.

«Έχουν υπάρξει και προηγούμενες επιχειρήσεις καταστολής εναντίον LGBTQI ατόμων, αλλά αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη με συστηματικές και εκτεταμένες εφόδους», τονίζει ο Samed Rahimli, δικηγόρος στο Μπακού, ο οποίος βοηθάει στον συντονισμό των προσπαθειών υπεράσπισης όσων συλλαμβάνονται.

Ο ίδιος επισημαίνει πως γνωρίζει για τουλάχιστον 60 περιπτώσεις LGBTQI ατόμων, που στο πλαίσιο της πρόσφατης επιχείρησης είτε καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 20 ημερών, είτε τους επιβλήθηκε πρόστιμο.

Όσοι βρίσκονται στη φυλακή κατηγορήθηκαν για αντίσταση κατά της αρχής. «Πρόκειται για μία συνηθισμένη κατηγορία που απαγγέλλεται στο Αζερμπαϊτζάν σε περιπτώσεις αυθαίρετων συλλήψεων», τονίζει ο Rahimli και προσθέτει ότι πολλά περισσότερα άτομα πιθανώς έχουν διωχθεί στις επιχειρήσεις καταστολής, αλλά δεν τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες επισήμως.

Οι αρχές της χώρας αρνήθηκαν ότι η επιχείρηση στοχοποιούσε όλα τα LGBTQI άτομα. Ο Eskhan Zakhidov, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε σε τοπικό πρακτορείο ειδήσεων ότι «αυτές οι έφοδοι δεν είναι εναντίον όλων των σεξουαλικών μειονοτήτων. Οι συλληφθέντες είναι άνθρωποι που επιδείκνυαν έλλειψη σεβασμού για τους γύρω τους, ενοχλούν τους πολίτες με τη συμπεριφορά τους, καθώς και επίσης εκείνοι που οι αστυνομικές ή υγειονομικές αρχές πιστεύουν ότι είναι φορείς μεταδοτικών ασθενειών».

Δεν διευκρίνισε πάντως τι μπορεί να θεωρηθεί ενοχλητική συμπεριφορά ή έλλειψη σεβασμού. Άλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι έφοδοι δεν είχαν στόχο ειδικά στους LGBTQI, αλλά άτομα που επιδίδονται σε πορνεία, και ξεκίνησαν μετά από καταγγελίες κατοίκων.

Ο Guardian επικοινώνησε μέσω γραπτών μηνυμάτων με τρεις ομοφυλόφιλους άνδρες, που είχαν συλληφθεί στο πλαίσιο της επιχείρησης και τώρα κρύβονται κάπου στο Αζερμπαϊτζάν. Και οι τρεις ζήτησαν να μην αποκαλυφθούν τα ονόματά τους.

Ο ένας ανέφερε ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού σε αστυνομικό τμήμα και αφέθηκε ελεύθερος αφότου αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο 150 μανάτ (περίπου 75 ευρώ). «Οι αστυνομικοί μου είπαν ότι θα με συλλάβουν αν με δουν ξανά στο δρόμο. Τώρα φοβάμαι να βγω από το σπίτι μου», πρόσθεσε.

Και οι τρεις άνδρες σημείωσαν ότι φίλοι τους βρίσκονται ακόμη υπό κράτηση, ενώ η αστυνομία πραγματοποιεί επιχειρήσεις στην πόλη ψάχνοντας για άτομα που «δείχνουν γκέι».

Ο Samad Ismayilov, ακτιβιστής των δικαιωμάτων της LGBTQI κοινότητας, που εγκατέλειψε το Αζερμπαϊτζάν το 2014 φοβούμενος για την ασφάλειά του, και τώρα ζει στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι άρχισε να λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις εφόδους στις 16 Σεπτεμβρίου. «Μέχρι στιγμής γνωρίζω για 33 άτομα, αλλά αυτοί είναι μόνο όσοι έχουν πάει σε δικηγόρους. Νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που απλά θέλουν να μην το αναφέρουν και να κρυφτούν», είπε.

Ο Boris Dittrich, του προγράμματος δικαιωμάτων LGBTQI του Human Rights Watch, τόνισε ότι η οργάνωση έχει γνώση σχετικών αναφορών για τα γεγονότα στο Μπακού και προσπαθεί ακόμη να τα επιβεβαιώσει. Ζήτησε μια «διεξοδική και ανεξάρτητη έρευνα» για όσα καταγγέλλονται.

© T-zine.gr με πληροφορίες από LiFO με πληροφορίες από Guardian