Now Reading
Καταγγελίες για εργασιακές διακρίσεις στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Καταγγελίες για εργασιακές διακρίσεις στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Συζήτηση με ηγετικά στελέχη εθνικών τμημάτων της διεθνούς οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα είχαν την περασμένη εβδομάδα εργαζόμενοι της οργάνωσης στη Λέσβο που αντιδρούν στις επικείμενες απολύσεις 39 εργαζομένων στη Λέσβο, όπου δρα αποστολή από το υπηρεσιακό τμήμα Βελγίου, όπως και για μια νέα πολιτική διακρίσεων που επιβαρύνει δυσανάλογα τους πρόσφυγες και μετανάστες εργαζόμενους.

 

 

 

Οι εργαζόμενοι σημειώνουν στην «Εφ.Συν.» ότι κινδυνεύει να βρεθεί στον δρόμο γυναίκα με σοβαρό πρόβλημα υγείας, που εργάζεται καιρό στην οργάνωση και μπορεί να παρέχει την εργασία της στην καθαριότητα και στη μαγειρική. Κάνουν επίσης λόγο για εταιρική κουλτούρα διακρίσεων και ρατσισμού. Επισημαίνουν ότι από τα μέσα Μαρτίου οι πρόσφυγες και μετανάστες που εργάζονται στη Λέσβο εκτός έδρας υποχρεώνονται να βρουν μόνοι τους στέγη για να μείνουν στο νησί εν μέσω πανδημίας και καραντίνας και επίσης να πληρώσουν από την τσέπη τους το ενοίκιο.

Αντιθέτως, εργαζόμενοι που έρχονται από ευρωπαϊκές χώρες και αμείβονται με τους συγκριτικά πολύ μεγαλύτερους μισθούς των χωρών αυτών, αλλά και Ελληνες εργαζόμενοι εκτός έδρας, όχι μόνο βρίσκουν στέγη σε διαμερίσματα που νοικιάζει η οργάνωση, αλλά και παίρνουν κάθε μήνα υψηλό επίδομα εξόδων σίτισης, συνολικά υπερπολλαπλάσιο από αυτό που δίνεται άπαξ στους πρόσφυγες και μετανάστες εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν ότι δεν κατηγορούν την οργάνωση, αλλά ανώτερα διοικητικά στελέχη στις Βρυξέλλες για αποφάσεις και πολιτικές «οι οποίες, εδώ και καιρό, μας έχουν φέρει στα όρια της απόγνωσης», όπως γράφουν σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους. «Η ανασφάλεια για το εργασιακό μας μέλλον -εν μέσω πανδημίας- και ο φόβος της απόλυσης λειτουργούν καταθλιπτικά.

Το χειρότερο, όμως, στη ζοφερή αυτή κατάσταση είναι μια νέα “εταιρική” πολιτική διακρίσεων, η οποία δημιουργεί συναδέλφους διαφορετικών ταχυτήτων όσον αφορά τις παροχές σε στέγαση και, εντέλει, τις μισθολογικές απολαβές», σημειώνουν. Κάνουν λόγο για εσωτερικές διακρίσεις που δημιουργούν «ηθικό έλλειμμα στο περιεχόμενο της δράσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που προστίθεται εμβληματικά στα άλλα» και ζητούν άμεση ανάκληση των απολύσεων, ανανέωση όλων των συμβάσεων και επίδομα στέγασης για όλους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των εργαζομένων:

«Είμαστε εργαζόμενοι/ες στο πρόγραμμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο.

Όλοι/ες εμείς, που επιλέξαμε να ενεργοποιηθούμε στο πλαίσιο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, γνωρίζουμε ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι ανεκτίμητη. Οι υπηρεσίες των γιατρών, νοσηλευτών, διερμηνέων, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, οδηγών,καθαριστών, είναι η ουσία της οργάνωσης.

Θεωρούμε ότι η καθημερινή συνεισφορά μας στο έργο της στήριξης προσφύγων, μεταναστών και αιτούντων άσυλο, είναι άξια προσοχής και σεβασμού.

Βρισκόμαστε, όμως, στη δυσάρεστη θέση να συγκρουστούμε με αποφάσεις και πολιτικές ανθρώπων που δε βρίσκονται εδώ -ανώτερων στελεχών της οργάνωσης- οι οποίες, εδώ και καιρό, μας έχουν φέρει στα όρια της απόγνωσης. Η ανασφάλεια για το εργασιακό μας μέλλον -εν μέσω πανδημίας- και ο φόβος της απόλυσης, λειτουργούν καταθλιπτικά.

Το χειρότερο, όμως, στη ζοφερή αυτή κατάσταση είναι μια νέα ‘εταιρική’ πολιτική διακρίσεων, η οποία δημιουργεί συναδέλφους διαφορετικών ταχυτήτων, όσον αφορά στις παροχές σε στέγαση και εντέλει, στις μισθολογικές απολαβές.

Οι απαράδεκτες εσωτερικές διακρίσεις –εκπορευόμενες από ανώτερα κλιμάκια της οργάνωσης- δημιουργούν ένα ηθικό έλλειμμα στο περιεχόμενο της δράσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που προστίθεται εμβληματικά στα άλλα. Όλα αυτά, την ώρα που στη Λέσβο λαμβάνει χώρα μια πρωτοφανής ανθρωπιστική κρίση που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.

Δείτε Επίσης

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Άμεση ανάκληση των απολύσεων και ανανέωση όλων των συμβάσεων την ώρα που τα
    προβλήματα προσφύγων και μεταναστών παραμένουν ανεπίλυτα.
  • Ουσιαστικά μέτρα και μέσα προστασίας των εργαζομένων, αλλά και των προσφύγων και μεταναστών, απέναντι στον COVID-19.
  • Άμεση ανάκληση της απαράδεκτης πολιτικής μετεγκατάστασης και στέγασης (relocation policy), που εισάγει επιπλέον διακρίσεις ανάμεσα σε συναδέλφους. Επίδομα στέγασης για όλους!

Οι εργαζόμενοι/ες»

 

Του Δημήτρη Αγγελίδη

 

News | T-zine.gr | 23.02.2021

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από efsyn

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί