Now Reading
Κατάρ: Απαίτησαν από τρανς γυναίκα να κόψει τα μαλλιά της και να αφαιρέσει το στήθος της.

Κατάρ: Απαίτησαν από τρανς γυναίκα να κόψει τα μαλλιά της και να αφαιρέσει το στήθος της.

Μία τρανς γυναίκα στο Κατάρ, μας περιέγραψε πως την εξανάγκασαν να κόψει τα μαλλιά της και να αφαιρέσει το στήθος της, αφότου συνελήφθη με μόνο λόγο τη τρανς ταυτότητά της.

  • Της Lily Wakefield
  • Μετάφραση: Αφροδίτη Παπαγεωργίου.

Τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, ή ακριβέστερα η πλήρης ανυπαρξία και η με κάθε τρόπο καταπάτησή τους, βρίσκονται στο επίκεντρο αφότου η χώρα ανακοίνωσε πως θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου της FIFA 2022.

Eνόσω υπάρχει παγκόσμια κατακραυγή για τη ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στο Κατάρ με ποινές φυλάκισης έως και θανατική ποινή, ελάχιστα αναφέρονται για τη μοίρα των τρανς ανθρώπων στο Κατάρ.

Γιατί η αλήθεια είναι πως στο Κατάρ, οι τρανς άνθρωποι συλλαμβάνονται χωρίς στην ουσία κατηγορία υπό τη δικαιολογία της «παραβίασης της δημόσιας ευπρέπειας», απλά και μόνο επειδή είναι τρανς.

Μιλώντας στο BBC, μία τρανς γυναίκα υπό το πέπλο του ψευδωνύμου «Shahd» και διαμέσου υπηρεσίας κρυπτογραφημένης φωνητικής πλατφόρμας για να μη γίνει αντιληπτή ποια είναι, μίλησε για τις διώξεις που υφίστανται τα τρανς άτομα στο Κατάρ, αναφέροντάς μας: «Είμαι πάρα πολύ φοβισμένη, αλλά θέλω να μιλήσω στον κόσμο. Να ξέρει ότι υπάρχουμε και εμείς».

Όπως μας αναφέρει η Shahd, συνελήφθη για «πλαστοπροσωπία γυναίκας» και την εξανάγκασαν κόψει τα μαλλιά της.

Επιπλέον, επειδή έκανε ορμονοληψία – οιστρογόνα, τα οποία είχε προμηθευθεί απ’ το εξωτερικό, οι αρχές τής απαίτησαν να κάνει αφαίρεση του ιστού του στήθους της, αφήνοντάς την με πληγές στο στήθος.

Όπως μας λέει η Shahd έχει συλληφθεί πολλές φορές για την ταυτότητά της και ζει με έναν συνεχή φόβο ότι θα τη συλλάβουν ξανά.

«Έχω χάσει τη δουλειά μου, έχω χάσει τους φίλους μου… Έχω χάσει τα πάντα!!!».

Σύμφωνα με έκθεση της Human Rights Watch (HRW), τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα κακοποιούνται και συλλαμβάνονται σε σταθερή βάση στο Κατάρ, ενώ οι πιο πρόσφατες καταγγελίες ήταν τον Σεμπτέμβριο του 2022. H HRW καταγράφει ξυλοδαρμούς και σεξουαλικές κακοποιήσεις από την αστυνομία, ενώ ιδιαίτερα για τα τρανς άτομα καταγράφονται «θεραπείες μεταστροφής» από τις αρχές.

Πράγματι, η Shahd μας το επιβεβαιώνει και αναφέρει ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που συλλαμβάνονται διαβιβάζονται σε γιατρούς για «θεραπευτικές συνεδρίες».

Βέβαια, κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Κατάρ, αρνούνται κατηγορηματικά όλα τα παραπάνω και αναφέρουν στο BBC πως «άνθρωποι απ’ όλων των ειδών των στυλ έρχονται στο Κατάρ και χτίζονται γέφυρες φιλίας και σπάνε οι φραγμοί των παρεξηγήσεων».

Παρά όλες αυτές τις φρικτές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταγράφονται στο Κατάρ, τον προηγούμενο μήνα εκπρόσωποι της FIFA παρότρυναν τις ομάδες που θα λάβουν μέρος «να εστιάσουν στο ποδόσφαιρο» και να αγνοήσουν τις παραβιάσεις δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος.

Δείτε Επίσης

Σε επιστολή που εστάλη από τον Πρόεδρο της FIFA προς όλα τις ομοσπονδίες όλων των κρατών, Gianni Infantino και τη Γενική Γραμματέα, Fatma Samoura, ανέφερε: «Σάς παρακαλούμε μην επιτρέψετε να εισχωρήσει στο ποδόσφαιρο η οποιαδήποτε υπάρχουσα πολιτική ή ιδεολογική διαμάχη».

«Στη FIFA προσπαθούμε να σεβόμαστε όλες τις απόψεις χωρίς να δίνουμε “μαθήματα ηθικής” στον υπόλοιπο κόσμο… Κανένας άνθρωπος ή κουλτούρα δεν είναι καλύτερα από κάποιον άλλο».

«Σάς παρακαλούμε να θυμάστε ότι στο τέλος της ημέρας το ποδόσφαιρο πρέπει να βρεθεί στη κεντρική σκηνή».

Trans News | T-zine.gr | 4.12.2022

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από PinkNews

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί