Οι διεμφυλικοί είχαν χαρακτηρίσει την οδηγία Ομπάμα νίκη για τα δικαιώματά τους | AP Photo/Andrew Harnik

Καταργεί ο Τραμπ κανονισμό του Ομπάμα υπέρ διεμφυλικών μαθητών

ΗΠΑ: Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017 | 23:35

Ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε χθες στην ανάκληση του δικαιώματος επιλογής των διεμφυλικών μαθητών στη χρήση τουαλέτας ανάλογα με το φύλο τους, που είχε προωθήσει ο Μπαράκ Ομπάμα.

Καταργεί ο Τραμπ κανονισμό του Ομπάμα υπέρ διεμφυλικών μαθητών

Οι διεμφυλικοί είχαν χαρακτηρίσει την οδηγία Ομπάμα νίκη για τα δικαιώματά τους | AP Photo/Andrew Harnik

Αυτή η νέα κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι θα αναζωπυρώσει την ένταση μεταξύ των Αμερικανών που τάσσονται υπέρ της διατήρησης των παραδοσιακών αξιών και των κοινωνικά προοδευτικών.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Λευκό Οίκο ήδη, μετά τη δημοσιοποίηση της ανάκλησης κρατώντας σημαίες στα χρώματα του ουράνιου τόξου και φωνάζοντας συνθήματα: «Όχι στο μίσος, όχι στο φόβο. Οι διεμφυλικοί μαθητές είναι ευπρόσδεκτοι εδώ».

Από την κινητοποίηση | AP Photo/Andrew Harnik

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είχε εκδώσει κεντρική οδηγία προς τα δημόσια σχολεία των ΗΠΑ, η οποία υπαγόρευε πως οι διεμφυλικοί μαθητές μπορούσαν να επιλέγουν την τουαλέτα που χρησιμοποιούν βάσει του φύλου με το οποίο αυτοπροσδιορίζονται και όχι αυτό με το οποίο γεννήθηκαν.

Στην περίπτωση που τα σχολεία αρνούνταν να εφαρμόσουν την κατευθυντήρια γραμμή του Λευκού Οίκου, θα βρίσκονταν αντιμέτωπα με το ενδεχόμενο διακοπής της ομοσπονδιακής χρηματοδότησής τους. Ωστόσο, η εφαρμογή της οδηγίας είχε ανασταλεί από ομοσπονδιακό δικαστή.

Ο δικαστής είχε υποστηρίξει πως οι πολιτείες και τα δημόσια σχολεία πρέπει να έχουν την ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων στο αναφερόμενο ζήτημα, χωρίς να εμπλέκεται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τη νέα οδηγία από τον Τραμπ, αυτή θα αποσταλεί στα σχολεία ολόκληρης της αμερικανικής επικράτειας, ενώ τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εκπαίδευσης θα εξακολουθούν να μελετούν τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν.

Περίπου 150.000 νέοι – 0,7% των ατόμων ηλικίας μεταξύ 13 και 17- στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι τρανς, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτο Williams.

Από την κινητοποίηση | AP Photo/Andrew Harnik

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών