Κατατέθηκε αίτημα για μεταβολή καταχώρησης φύλου έγγαμης τρανς γυναίκας

Ελλάδα: Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου 2017 | 09:25


Γράφει η Μαρίνα Γαλανού | T-zine.gr

Trans News 

Το πρώτο αίτημα για μεταβολή καταχώρησης φύλου έγγαμης τρανς γυναίκας με παιδί.

Κατατέθηκε αίτημα για μεταβολή καταχώρησης φύλου έγγαμης τρανς γυναίκας

Σήμερα κατατέθηκε αίτημα για μεταβολή της καταχώρησης του φύλου, για τρανς γυναίκα, η οποία είναι έγγαμη και έχει παιδί.

Το αίτημα αφορά: α) την μεταβολή της καταχώρησης του φύλου παρ’ ότι ο ν. 4491/2017 αναφέρει ότι το πρόσωπο πρέπει να μην είναι έγγαμο, ώστε να μη διαλύεται ο έγγαμος βίος ενός προσώπου και να μην θέτουμε ένα τρανς πρόσωπο στο δίλλημα να επιλέγει μεταξύ δύο θεμελιωδών δικαιωμάτων, β) την μεταβολή της καταχώρησης το μικρού ονόματος καθώς και του επωνύμου (δηλαδή δεν ζητείται απλά η προσαρμογή του επωνύμου όπως αναφέρει ο νόμος), και, γ) τη μεταβολή της ληξιαρχικής πράξης γέννησης του παιδιού ως προς το φύλο και το όνομα της τρανς γυναίκας, καθώς αλλιώς παραβιάζεται η μυστικότητα της διαδικασίας και η ιδιωτική και η οικογενειακή ζωή της τρανς γυναίκας.

Για μία ακόμη φορά η Δικαιοσύνη καλείται να νομολογήσει ώστε η Ελλάδα να συμμορφωθεί με τα στάνταρντς του Συμβουλίου της Ευρώπης και να πράξει όσα δεν έκανε ο νομοθέτης.

Την υπόθεση έχει αναλάβει αφιλοκερδώς ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος, που χειρίστηκε τόσο την πρώτη ιστορική απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών 418/2016, όσο και πολλές μετέπειτα που εξέλιξαν την αρχική νομολογία. Τον ευχαριστούμε από καρδιάς.

© T-zine.gr