Now Reading
Καθηγήτρια στην Iowa μιλάει για τη ζωή μετά τη μετάβασή της που έγινε πρωτοσέλιδο

Καθηγήτρια στην Iowa μιλάει για τη ζωή μετά τη μετάβασή της που έγινε πρωτοσέλιδο

Καθηγήτρια στην Iowa μιλάει για τη ζωή μετά τη μετάβασή της που έγινε πρωτοσέλιδο

«Η μεταμόρφωση ξεκινά», ανακοίνωνε ο τίτλος της εφημερίδας Register του De Moines, περιγράφοντας τη μετάβαση της καθηγήτριας οικονομικών Donald McCloskey, που αποκαλύπτει στο άρθρο του εξωφύλλου ότι από «αυτός» θα γινόταν «αυτή», και εφεξής θα ήταν γνωστή ως Deirdre.

Καθηγήτρια στην Iowa μιλάει για τη ζωή μετά τη μετάβασή της που έγινε πρωτοσέλιδο

Πριν την αλλαγή της χιλιετίας, η Register θα τύπωνε εννιά ακόμα ιστορίες, κυρίως εμφανιζόμενες στο πρωτοσέλιδο, καταγράφοντας τη μετάβαση της McCloskey. Η McCloskey, η πρώτη ανοιχτά τρανς καθηγήτριας της Iowa, είπε πως παρά του ότι βρισκόταν στο επίκεντρο της δημοσιότητας, οι αντιδράσεις τις οποίες αντιμετώπισε στο χώρο του πανεπιστημίου και στους ακαδημαϊκούς κύκλους ήταν «σχετικά ήρεμη, για τα δεδομένα της Iowa».

«Όντως, στην Iowa, γενικά, σαν κράτος, οι δημοσιογράφοι της, οι πολιτικοί της, οι ακαδημαϊκοί, οι κάτοικοι, οι φοιτητές – όλοι συμπεριφέρθηκαν πολύ καλά», ανέφερε στην πρόσφατη συνέντευξή της από το διαμέρισμά της στο Chicago. Η McCloskey συνταξιοδοτήθηκε από τη θέση της ως καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Illinois του Chicago την άνοιξη.

Καθηγήτρια στην Iowa μιλάει για τη ζωή μετά τη μετάβασή της που έγινε πρωτοσέλιδο

Αλλά «η σχετικά ήρεμη αντίδραση» της Iowa δεν ήταν αυτό που η 74-χρονη McCloskey περίμενε πριν δημοσιοποιήσει τη μετάβασή της. Όπως πολλά τρανς άτομα, η McCloskey φοβόταν πως θα χάσει τη δουλειά της, κι έτσι για αρκετό καιρό καταπιάστηκε με το πώς θα ανακοινώσει τη μετάβαση φύλου της στο χώρο εργασίας της.

Και αυτό συνέβη χρόνια πριν η Laverne Cox έρθει στο προσκήνιο μέσα από το ρόλο της στο “Orange is the New Black”, ή η Caitlyn Jenner φωτογραφηθεί για το Vanity Fair, ή οι βραβευμένες με Όσκαρ ταινίες που εστιάζουν σε τρανς θέματα «Boys Don’t Cry» και «Transamerica» κυκλοφορήσουν.

«Οπότε, ναι», αναφέρει η McCloskey, «παρόλο που ήμουν μια αξιοσέβαστη, με σπουδές στο Harvard καθηγήτρια, περίμενα ότι «θα κατέστρεφε την ακαδημαϊκή μου καριέρα».

«Είμαι πολύ ντροπαλή, ακόμα και μέχρι σήμερα, αλλά οπωσδήποτε τότε το πρώτο μου μέλημα ήταν η καριέρα», λέει, καθώς το τεριέ της, ο William Shakespeare, αναστατωμένος, προσπαθεί να βρει ένα μέρος κοντά στους αστραγάλους της για να ξαπλώσει. «Η δουλειά μου δεν είναι ασήμαντη, και νοιάζομαι για αυτή. Είναι ένα πολύ βαθύ κομμάτι του ποια είμαι».

Καθηγήτρια στην Iowa μιλάει για τη ζωή μετά τη μετάβασή της που έγινε πρωτοσέλιδο

Η McCloskey συγκέντρωνε το θάρρος της για να αποκαλύψει τη μετάβαση φύλου της στον Gary Fethke, τον τότε πρύτανη του τμήματος διοίκησης, όταν, ένα απόγευμα, τη ρώτησε γιατί φορούσε σκουλαρίκια. Θεώρησε την ερώτησή του σαν ευκαιρία για να του αποκαλύψει τι συνέβαινε, χωρίς να γνωρίζει αν θα είχε ακόμα δουλειά μόλις η συζήτηση τελείωνε.

Ο Fethke «ήταν τελείως έκπληκτος όταν έμαθε ότι θα το έκανα, αλλά και αυτός και εγώ είμαστε οικονομολόγοι της ελεύθερης αγοράς, οπότε είπε «Δόξα τω Θεώ, δε θα γίνεις σοσιαλίστρια», θυμάται, απαγγέλλοντας μια σκηνή η οποία απεικονίζεται και στην ταινία «Crossing», η οποία αποτελεί συλλογή των απομνημονευμάτων της για τη μετάβασή της.

Και μετά είπε, «Για μισό λεπτό, αυτό λειτουργεί εξαιρετικά στο πλαίσιο της πολιτικής ισότητάς του πανεπιστημίου μας». Και μετά είπε «Κοίτα, σε πληρώνω πολλά, λέω να μειώσω τον μισθό σου σε 70 cents ανά δολάριο». (Αστείο που αναφέρεται στο χαμηλότερο ποσοστό αμοιβής των γυναικών, όπως συχνά αντανακλάται στο χώρο εργασίας).

Καθηγήτρια στην Iowa μιλάει για τη ζωή μετά τη μετάβασή της που έγινε πρωτοσέλιδο

«Ήξερα από τον τρόπο που αστειευόταν ότι θα συνέχιζε να είναι φίλος μου και θα συνέχιζε να με προστατεύει, όπως και έγινε», είπε.

Οι φοιτητές της McCloskey δε φάνηκαν να έχουν κάποιο πρόβλημα με το νέο της φύλο, όπως και ούτε οι συνάδελφοί της στη διοίκηση του πανεπιστημίου, σύμφωνα με το άρθρο του Register του 1997.

«Γνωρίζουμε κάποια που δεν έχουμε ξαναδεί, και όμως είναι κάποια που ξέρουμε εδώ και χρόνια», αναφέρει στη Register η καθηγήτρια Lisa Lopes εκείνη την εποχή. «Είναι σα να γνωρίζεις κάποιον με τον οποίο για πολύ καιρό επικοινωνούσες μέσω e-mail ή με γράμματα, και μετά βρίσκεστε πρόσωπο με πρόσωπο. Είναι κάποιος που ξέρεις, και όμως είναι ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο για εσένα.»

Δείτε Επίσης

Ενώ η McCloskey παραδέχεται ότι ποτέ δε θα μπορέσει να μάθει το πραγματικό αντίκτυπο που είχε ο επαναπροσδιορισμός φύλου στην καριέρα της, είναι αρκετά σίγουρη ότι θα ήταν ελάχιστο ή αμελητέο. Και πρόσθεσε ότι ποτέ δεν είχε «ούτε μια στιγμή αμφιβολίας» για το αν έκανε τη σωστή επιλογή.

«Ήμουν πρόθυμη να γίνω γραμματέας σε ασανσέρ σιτηρών στο Spokane και να εγκαταλείψω την ακαδημαϊκή μου καριέρα, προκειμένου να είμαι γυναίκα. Και όταν αυτό το λέει ένα άτομο τόσο προσανατολισμένο στην καριέρα του όπως εγώ, εκπλήσσει ακόμα κι εμένα».

Παρά τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της McCloskey για τα τρανς δικαιώματα και τη δημοσιότητα που έλαβε η μετάβασή της, ελπίζει ότι θα τη θυμούνται για τη δουλειά της, και πως όλοι στο Πανεπιστήμιο της Iowa της επέτρεψαν να την φέρει εις πέρας, απλώς με το να είναι «ήρεμοι, για τα δεδομένα της Iowa».

«Θα το προτιμούσα πολύ περισσότερο, στον επικήδειό μου, ο επαναπροσδιορισμός τους φύλου μου –πρέπει να το αναφέρεις κάπου-, να είναι περίπου στη μέση της δεύτερης παραγράφου», είπε. «Αυτό θα προτιμούσα, αν και φοβάμαι πολύ ότι πιθανότατα θα είναι στη δεύτερη πρόταση».

Γέλασε: «Τουλάχιστον, ελπίζω ότι θα είναι η δεύτερη πρόταση.»

Σημείωση t-zine.gr: Δείτε ακόμη αυτό το σχετικό άρθρο http://www.lifo.gr/mag/columns/5815

Μετάφραση για το T-zine.gr
Σοφία Γκαβαρδίνα.

© T-zine.gr με πληροφορίες από desmoinesregister.com

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί