Ελλάδα: Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017 | 14:05
Γράφει η Μαρίνα Γαλανού | T-zine.gr
Κενή ή τρίτη καταχώριση φύλου
Να κάνω ξεκάθαρο κάτι: Το ΣΥΔ διεκδικεί κενή ή τρίτη καταχώριση φύλου, για ΟΛΟΥΣ, όχι μόνο για μία κατηγορία ανθρώπων, πχ ίντερσεξ.
Όταν το θέτεις μόνο για μία κατηγορία ανθρώπων, πχ ίντερσεξ, τότε:
α) Συνδέεις ένα θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων (αναγνώριση τρίτης καταχώρισης φύλου), με βιολογική-ιατρική κατάσταση. Το ΣΥΔ δεν συμφωνεί με κανενός είδους ιατρικοποίηση ζητημάτων που άπτονται ατομικών δικαιωμάτων, και,
β) Όταν είναι μόνο για μία κατηγορία ανθρώπων (ίντερσεξ) τότε όταν ο άλλος βλέπει τρίτη ή κενή καταχώριση φύλου, θα καταλαβαίνει αμέσως ότι πρόκειται γι’ αυτήν την κατηγορία ανθρώπων, συνεπώς αυτοί οι άνθρωποι θα είναι ευάλωτοι σε στιγματισμό / στοχοποίηση και συνεπώς διακρίσεις.
Εμείς προτείνουμε να υπάρχει δυνατότητα τρίτης ή κενής καταχώρισης φύλου, όχι όμως για μία κατηγορία ανθρώπων, αλλά διαθέσιμη για ΟΛΟΥΣ τους ανθρώπους.
Έτσι αποφεύγεται οποιαδήποτε σύνδεση με ιατρικοποίηση, καθώς και η πιθανότητα στιγματισμού / στοχοποίησης.
Κενή ή τρίτη καταχώριση, λοιπόν για ΟΛΟΥΣ.
Ειδικά για τους ίντερσεξ ανθρώπους, αυτό που είναι αναγκαίο είναι η απαγόρευση των επεμβάσεων και εν γένει ιατρικών παρεμβάσεων δίχως τη συναίνεση, καθώς και η συμπερίληψη σε όλες τις νομοθεσίες απαγόρευσης των διακρίσεων σε όλα τα πεδία: παροχή υπηρεσιών και αγαθών, στέγαση, εκπαίδευση και βεβαίως στην υγεία. Τέλος είναι λανθασμένη η μετάφραση του intersex σε «διαφυλικός». Καλύτερα να παραμένει ως έχει στα ελληνικά: ίντερσεξ
Με λίγα λόγια: προφανώς είμαστε υπέρ του αιτήματος των ίντερσεξ ανθρώπων για δυνατότητα κενής ή τρίτης καταχώρισης φύλου. Όμως να μην περιορίζεται μόνον σ’ αυτούς, αλλά για ΟΛΟΥΣ τους ανθρώπους για τους λόγους που εξήγησα.
Κυρίως, αυτό που είναι απαραίτητο είναι η απαγόρευση επεμβάσεων χωρίς τη συναίνεση και η συμπερίληψη σε όλα τα πεδία στις νομοθεσίες απαγόρευσης των διακρίσεων.
Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Η Μαρίνα Γαλανού είναι Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, εκδότρια του εκδοτικού οίκου και βιβλιοπωλείου «Πολύχρωμος Πλανήτης», και έχει διατελέσει για πάνω από 20 χρόνια σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Ιδρυτικό μέλος του Σωματείου Αλληλεγγύης Τραβεστί – Τρανσέξουαλ (ΣΑΤΤΕ) και Γενική Γραμματέας από το 2003 έως τον Ιούλιο του 2014. Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ομοφυλοφιλικής Κοινότητας (ΕΟΚ) από το 2006 έως το 2008. Ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) από το 2010 έως σήμερα. Έχει διατελέσει Εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου και συμμετάσχει με αυτήν την ιδιότητα ως εκπαιδεύτρια σε εκπαιδευτικά – ενημερωτικά σεμινάρια προς αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, σε χειριστές υποθέσεων ασύλου, σε δικαστές και εισαγγελείς, καθώς επίσης υπήρξε μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων, «Ταυτότητα και έκφραση φύλου. Ορισμοί, στερεότυπα, μύθοι και διακρίσεις» και «Είμαι τρανς – ξέρω τα δικαιώματά μου», αρθρογράφος στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ενώ έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα σε όλους τους τομείς θεμάτων θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ορίστηκε απ’ την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ως τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, τον Νοέμβριο του 2019.