Now Reading
Κι όμως οι ονομαζόμενες θεραπείες μετατροπής για ΛΟΑΤ άτομα πραγματοποιούνται ανοιχτά στην Ελλάδα

Κι όμως οι ονομαζόμενες θεραπείες μετατροπής για ΛΟΑΤ άτομα πραγματοποιούνται ανοιχτά στην Ελλάδα

Ελλάδα: Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2019 | 11:57

Γράφει η Πάρβη Πάλμου  | Άρθρο  | T-zine.gr

Με την ανοχή του κράτους.

Κι όμως οι ονομαζόμενες θεραπείες μετατροπής για ΛΟΑΤ άτομα πραγματοποιούνται ανοιχτά στην Ελλάδα

Κι όμως οι ονομαζόμενες θεραπείες μετατροπής για ΛΟΑΤ άτομα πραγματοποιούνται ανοιχτά στην Ελλάδα

Conversion Therapies (θεραπείες μετατροπής) για ΛΟΑΤ άτομα πραγματοποιούνται ανοιχτά στην Ελλάδα με την ανοχή του κράτους καθώς και των υπευθύνων συλλόγων ειδικών ψυχικής υγείας.

Τι είναι η Conversion Therapy;

H Conversion Therapy είναι ψυχιατρική θεραπεία με στόχο την αλλαγή του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητα φύλου ενός ατόμου, με βάση την υπόθεση ότι η ομοφυλοφιλία και η διεμφυλικότητα είναι ψυχικές διαταραχές που απαιτούν θεραπεία ώστε το άτομο να ζήσει μια «φυσιολογική» ζωή.

Σύμφωνα με την καμπάνια Born Perfect, στο παρελθόν ορισμένοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας κατέφυγαν σε ακραία μέτρα όπως η ιδρυματοποίηση, ο ευνουχισμός και η θεραπεία με ηλεκτροσόκ για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν τους ανθρώπους από το να είναι λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι ή τρανς (ΛΟΑΤ). Στην Ελλάδα, πριν από δεκαετίες, με πρόφαση το νόμο που απαγόρευε την «αλητεία», πραγματοποιούσαν σε ΛΟΑΤ άτομα λοβοτομές και τα εξαφάνιζαν σε ιδρύματα.

Σήμερα, ενώ ορισμένοι ψυχολόγοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν θεραπείες όπως η αποστροφή, οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται συχνότερα περιλαμβάνουν μια ποικιλία συμπεριφορικών, γνωστικών, ψυχαναλυτικών και άλλων πρακτικών που προσπαθούν να αλλάξουν ή να μειώσουν την έλξη του ιδίου φύλου ή να αλλάξουν την ταυτότητα φύλου ενός ατόμου.

Παρόλο που αυτές οι σύγχρονες εκδοχές της θεραπείας μετατροπής είναι λιγότερο ακραίες από εκείνες που χρησιμοποιούνταν συχνότερα στο παρελθόν, εξίσου στερούνται επιστημονικής εγκυρότητας και θέτουν σοβαρούς κινδύνους για τους ασθενείς -ιδίως τους ανηλίκους, οι οποίοι συχνά αναγκάζονται να τις υποστούν από τους γονείς ή τους νόμιμους κηδεμόνες και κινδυνεύουν ιδιαίτερα να υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη.

Οι σύγχρονες λοιπόν θεραπείες μπορεί να φαίνονται πιο ακίνδυνες όμως έχουν τα ίδια καταστρεπτικά αποτέλεσμα στην ψυχοσύνθεση του ατόμου.

Τέτοιες θεραπείες πραγματοποιούνται ανοιχτά και στην χώρα μας, το site omofylofilia.gr που ξεκάθαρα χρηματοδοτείται από την εκκλησία υπόσχεται αλλαγή σεξουαλικού προσανατολισμού σε ένα από τα πολυάριθμα κατάπτυστα άρθρα του site με τίτλο «Και όμως ο σεξουαλικός προσανατολισμός αλλάζει», που χρησιμοποιεί άρθρα και επιχειρήματα τα οποία έχουν καταρριφθεί από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα ή παρουσιάζουν τα ευρήματα με τρόπο που φαίνεται να στηρίζουν τα επικίνδυνα επιχειρήματα τους, η ερώτηση μου είναι που είναι η πολιτεία; Τι κάνουν οι σύλλογοι;

Απόσπασμα από το άρθρο του omofylofilia.gr:

“Σε άλλη ερεύνα της, η Diamond βρήκε ότι περισσότερες από μία στις τέσσερις γυναίκες που συμμετείχαν εγκατέλειψαν τις ομοφυλοφιλικές/αμφιφυλοφιλικές ταυτότητές τους μέσα σε ένα διάστημα πέντε ετών. Οι μισές εξ αυτών επανέκτησαν ετεροφυλοφιλικές ταυτότητες, ενώ οι μισές απέρριψαν όλους τους ταυτοτικούς προσδιορισμούς. Είναι αξιοσημείωτο μάλιστα ότι αυτές οι γυναίκες δεν διαφέρουν από εκείνες που διατήρησαν τις μη ετεροφυλοφιλικές τους ταυτότητες, ούτε ως προς την ηλικία στην οποία βίωσαν κομβικές εμπειρίες διαμόρφωσης της σεξουαλικής τους ταυτότητας, ούτε ως προς τους παράγοντες που επιτάχυναν την σεξουαλική τους αναζήτηση, ούτε και ως προς την ύπαρξη «ομοφυλοφιλικών ενδείξεων» κατά την παιδική ηλικία”.

Είναι αλήθεια ότι ένα ποσοστό ανθρώπων έχουν ρευστό σεξουαλικό προσανατολισμό, ο σεξουαλικός προσανατολισμός καθώς και η ταυτότητα φύλου είναι ένα δίπολο στο οποίο κάποια πρόσωπα προσγειώνονται στον ένα πόλο και μένουν εκεί για όλη τους την ζωή και ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός παραμένει σταθερά έτερο ή ομοφυλοφιλικός, άλλα πρόσωπα κινούνται και στους δύο πόλους και είναι αμφί ή τους αρέσει να πειραματιστούν αλλά να ζήσουν ως ετεροφυλόφιλοι, οι συγκεκριμένοι αυτοπροσδιορίζονται ως bi-curious, υπάρχουν και οι άνθρωποι που βρίσκονται εντελώς έξω από το δίπολο και είναι ασεξουαλικοί ή κινούνται σε όλο το φάσμα του δίπολου που χαρακτηρίζονται ως pansexual. Το κοινό όμως που έχουν οι παραπάνω προσανατολισμοί είναι ότι βασίζονται ξεκάθαρα στην αρχή του αυτοπροσδιορισμού και δεν επιβλήθηκαν με το ζόρι από μια θρησκεία, μια οικογένεια, έναν θεραπευτή ή μια κοινωνία. Η ψυχιατρική παρέμβαση στο σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου ενός ανθρώπου είναι έγκλημα. Έγκλημα που συμβαίνει ανοιχτά και στην χώρα μας.

Τι λέει όμως η Ψυχιατρική Εταιρία με την υποστήριξη 12 ακόμα οργανισμών για την Conversion Therapy:

Το 2000, η APA διεύρυνε τη θέση της (που αρχικά είχε εκδώσει το 1998), για τις θεραπείες αυτού του είδους, οι οποίες συχνά ονομάζονται θεραπείες αποκατάστασης ή μετατροπής, οι οποίες ισχυρίζονται ότι μπορούν να μεταμορφώσουν επιτυχώς τους ομοφυλόφιλους σε ετεροφυλόφιλους. Οι καλές πρακτικές κάνουν τις ακόλουθες συστάσεις:

    Η APA επιβεβαιώνει τη θέση της του 1973 ότι η ομοφυλοφιλία αυτή καθεαυτή δεν είναι ψυχική διαταραχή. Οι πρόσφατες δημοσιευμένες προσπάθειες για την επαναπαθολογικοποίηση της ομοφυλοφιλίας υποστηρίζοντας ότι μπορεί να θεραπευθεί συχνά δεν καθοδηγούνται από αυστηρή επιστημονική ή ψυχιατρική έρευνα, αλλά μερικές φορές από θρησκευτικές και πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται σε πλήρη πολιτικά δικαιώματα για ομοφυλόφιλους και λεσβίες. Η APA θα πρέπει να ανταποκριθεί γρήγορα και καταλλήλως ως επιστημονική οργάνωση όταν οι ισχυρισμοί ότι η ομοφυλοφιλία είναι ψυχική ασθένεια που γίνονται από πολιτικές ή θρησκευτικές ομάδες

    Ως γενική αρχή, ο θεραπευτής δεν θα πρέπει να καθορίζει το στόχο της θεραπείας είτε με καταναγκασμό είτε με λεπτή επιρροή. Οι ψυχοθεραπευτικές μορφές για τη μετατροπή της ομοφυλοφιλίας βασίζονται σε αναπτυξιακές θεωρίες των οποίων η επιστημονική εγκυρότητα είναι αμφισβητήσιμη. Επιπλέον, οι ανέκδοτες αναφορές των «θεραπειών» αντισταθμίζονται από ανεπιθύμητες αξιώσεις ψυχολογικής βλάβης. . . . Μέχρι να υπάρξει αυστηρή έρευνα, η APA συνιστά στους ειδικούς να αποφεύγουν τις προσπάθειες να αλλάξουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό των ατόμων, έχοντας κατά νου πρώτα το ιατρικό ρητό, “do no harm”(μη πρόκληση βλάβης στον θεραπευόμενο).

    Η βιβλιογραφία των θεραπειών μετατροπής χρησιμοποιούν θεωρίες που δυσχεραίνουν τη διατύπωση κριτηρίων επιστημονικής επιλογής για τον τρόπο θεραπείας. Αυτή η βιβλιογραφία όχι μόνο αγνοεί τον αντίκτυπο του κοινωνικού στιγματισμού που παρακινεί τις προσπάθειες να θεραπεύσει την ομοφυλοφιλία αλλά ενεργά στιγματίζει την ομοφυλοφιλία. Η βιβλιογραφία για τη χρησιμότητα της θεραπείας τείνει επίσης να υπερβάλλει τα επιτεύγματα της θεραπείας ενώ παραμελεί τους πιθανούς κινδύνους.

*τα παραπάνω ισχύουν και για την ταυτότητα φύλου.

Μαρτυρία από επιζώντες θεραπείας μετατροπής:

Οι εβδομαδιαίες συνεδριάσεις μου με τον [σύμβουλο μου] με έβαλαν σε μια καταστροφική, δεκαετή πορεία αυτοκαταστροφής, καθώς κάθε συνεδρία με έκανε να βυθιστώ βαθύτερα στην κατάθλιψη και με οδήγησε στο χείλος της αυτοκτονίας. Τελικά, εγώ συνειδητοποίησα ότι ο μόνος τρόπος για να ξεφύγω από την ψυχολογική κατάχρηση ήταν να φύγω από το σπίτι. “- Ryan Kendall, επιζών, ο οποίος πρόσφατα αποφοίτησε από το Columbia University.

Όταν η ψυχολογική κατάχρηση δεν ήταν αρκετή για να αλλάξω τον σεξουαλικό προσανατολισμό μου, ο θεραπευτής μου ξεκίνησε αυτό που μπορεί να ονομαστεί μόνο σωματική κακοποίηση. “- Ο Sam Brinton, επιζών, αποφοίτησε από το Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης Τεχνολογίας με πτυχία διπλού μεταπτυχιακού διπλώματος στην πυρηνική μηχανική, τεχνολογία και πολιτική.

Δείτε Επίσης

Μικρή γνώριζα ότι η επίσκεψη μου στον θεραπευτή [μετατροπής] θα ξεκινούσε μια επταετή μάχη θα έβαζα την ευημερία μου ενάντια στις αδυσώπητες προσπάθειες του θεραπευτή να αλλάξει τον σεξουαλικό προσανατολισμό μου, και να με αναγκάσει να βυθιστώ τόσο βαθιά σε σύγχυση και κατάθλιψη που δεν μπορούσα να αφήσω το σπίτι μου για μέρες στο τέλος, μάλιστα σκέφτηκα να αφαιρέσω την δική μου ζωή. “- Ο Mathew Shurka κατοικεί στη Νέα Υόρκη, όπου είναι μαθητής στο Baruch College, και σχεδιάζει να γίνει αρχιτέκτονας.

Ως επιζώντες της θεραπείας μετατροπής, ο καθένας από εμάς έχει υποστεί βλάβη από αυτές τις πρακτικές. Προς το να αποτρέψουμε την αυξημένη θυματοποίηση και να ενδυναμώσουμε τον εαυτό μας στη διαδικασία ανάκαμψης, ενωνόμαστε μαζί στο αίτημα για απαγόρευση της θεραπείας μετατροπής ». – Μέρος μιας κοινής δήλωσης από περισσότερα από 100 άτομα επιζώντες, φίλους, οικογένειες και συμμάχους.

Πηγές: apa.org, psychnews.psychiatryonline.org, nclrights.org, squarespace.com, hrc.org

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

© T-zine.gr   

 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
2
Ουάου
0
Τέλειο
1
Δείτε τα σχόλια (1)
  • Ευχαριστούμε για την προβολή, έστω και διαστρεβλωμένη. H Lisa Diamond είναι από τις γνωστότερες λεσβίες ψυχολόγους παγκοσμίως. Όλες οι μελέτες που μνημονεύονται στο άρθρο είναι δημοσιευμένες σε peer-reviewed περιοδικά. Το άρθρο αναφέρεται στο παρατηρήσιμο φαινόμενο της μεταβλητότητας του σεξουαλικού προσανατολισμού. Δεν υπόσχεται αλλαγή ούτε δίνει συμβουλές και κατευθύνσεις σε όσους ενδεχομένως θα ήθελαν να την δουν στη ζωή τους. Φυσικά, το omofylofilia.gr δεν υποστηρίζει την conversion therapy και δεν το έκανε ποτέ. Υποστηρίζει όμως το δικαίωμα όλων των ανθρώπων να αυτοπροσδιορίζονται και να έχουν πρόσβαση σε ξεκάθαρα επιστημονικά δεδομένα, όπως αυτά που μνημονεύουν στο άρθρο καθηγητές από τέσσερα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί