Κινέζος κέρδισε τη δικαστική μάχη για τη καταναγκαστική «θεραπεία» ομοφυλοφιλίας στην οποία τον υπέβαλαν

Τρίτη, 4 Ιουλίου 2017 | 16:03

Το δικαστήριο διέταξε το νοσοκομείο να ζητήσει δημοσίως συγνώμη και να καταβάλει αποζημίωση

Κινέζος κέρδισε τη δικαστική μάχη για τη καταναγκαστική «θεραπεία» ομοφυλοφιλίας στην οποία τον υπέβαλαν

Ένας ομοφυλόφιλος άνδρας στην Κίνα κέρδισε τη δικαστική μάχη για την αναγκαστική «θεραπεία μετατροπής της ομοφυλοφιλίας» στην οποία υπεβλήθη.

Ο άνδρας, ο οποίος κατονομάζεται μόνο ως Yu, εισήχθη σε ψυχιατρική κλινική στην πόλη Zhumadian το 2015, που τον διέγνωσε με «διαταραχή σεξουαλικής προτίμησης». Η εισαγωγή έγινε από τη σύζυγο και άλλους συγγενείς του, ενώ στο νοσοκομείο τον ανάγκασαν να πάρει φάρμακα και να κάνει ενέσεις επί 19 ημέρες.

Το δικαστήριο έκρινε πως η αναγκαστική εισαγωγή σε ψυχιατρείο, εφόσον ο ίδιος δεν αποτελούσε κίνδυνο, παραβίασε τα δικαιώματά του.

Τον περασμένο μήνα, το δικαστήριο διέταξε το νοσοκομείο να ζητήσει δημοσίως συγνώμη με την απολογία να δημοσιεύεται σε τοπικές εφημερίδες, καθώς και να καταβάλει στον 38χρονο αποζημίωση 735 δολαρίων, σύμφωνα με αντίγραφο της απόφασης που επικαλείται το Associated Press.

Ωστόσο, το δικαστήριο δεν εξέφρασε γνώμη σχετικά με την «θεραπεία μετατροπής της ομοφυλοφιλίας».

Η ομοφυλοφιλία θεωρείτο ψυχική διαταραχή στην Κίνα μέχρι το 2001, ενώ η κοινή γνώμη παραμένει σε μεγάλο βαθμό συντηρητική.

Το 2014, ο ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, Peng Yanhui, πήγε σε μία ιδιωτική κλινική για «θεραπεία μετατροπής» στο Πεκίνο, προκειμένου να ερευνήσει τις θεραπείες με ηλεκτροσόκ που διαφήμιζε. Στη συνέχεια, μήνυσε το νοσοκομείο και κέρδισε αποζημίωση 500 δολαρίων, ενώ διατάχθηκε να αφαιρεθούν από το διαδίκτυο οι σχετικές διαφημίσεις.

«Είναι ώρα η Κίνα να θεσπίσει νόμους για την απαγόρευση της καταναγκαστικής θεραπείας μετατροπής της ομοφυλοφιλίας», δήλωσε ο Yanhui στο AP, μετά την νέα απόφαση του δικαστηρίου, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο επιβεβαίωσε ότι οι αναγκαστικές θεραπείες είναι παράνομες.

Υπάρχει μία αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας στην Κίνα. Ωστόσο, εκατομμύρια ομοφυλόφιλοι στη χώρα έχουν παντρευτεί ετερόφυλους συντρόφους, ως αποτέλεσμα της πίεσης από τις οικογένειες τους, σύμφωνα με ομάδες υπεράσπισης δικαιωμάτων.

Πηγή: Lifo.gr με πληροφορίες από BBC