Now Reading
Κοινωνικές και Ψυχολογικές Ανάγκες των Τρανς Ατόμων στην Κύπρο

Κοινωνικές και Ψυχολογικές Ανάγκες των Τρανς Ατόμων στην Κύπρο

Avatar photo

Κύπρος: Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2018 | 23:34

T-zine.gr

Trans News

 

Κοινωνικές και Ψυχολογικές Ανάγκες των Τρανς Ατόμων στην Κύπρο

Η ταυτότητα του φύλου είναι μία από τις πλέον θεμελιώδεις διαστάσεις της ζωής.

Εν τούτοις έχει διαπιστωθεί πως τα ανθρώπινα δικαιώματα των Τρανς ατόμων περιφρονούνται σε μεγάλο βαθμό, παρόλο που τα ζητήματα που απασχολούν αυτούς τους ανθρώπους είναι εξαιρετικά σοβαρά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα που εμφανίζονται μόνο σε αυτή την ομάδα.

Αυτές ήταν μερικές από τις πολλές επισημάνσεις που υποδείχθηκαν στη διάρκεια της παρουσίασης έρευνας, στο Αμφιθέατρο UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με τίτλο: «Κοινωνικές και Ψυχολογικές Ανάγκες των Τράνς Ατόμων στην Κύπρο», ύστερα από ανάθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης με ερευνητικούς συνεργάτες το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την ACCEPT-ΛΟΑΤ της Κύπρου.

Με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκού Προσωπικού και Έρευνας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητή Κωνσταντίνο Φελλά, Ανώτερη Ερευνήτρια την Υποψήφια Διδάκτορα Γεωργία Χαραλάμπους και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, η μελέτη παρουσίασε μία ολοκληρωμένη και επιστημονική εικόνα των κοινωνικών και ψυχολογικών αναγκών των Τρανς ατόμων σήμερα στην Κύπρο.

«Τα νομικά πλαίσια στην Ευρώπη, συχνά κατηγοριοποιούν την ταυτότητα του φύλου μαζί με το σεξουαλικό προσανατολισμό, κάτι που δεν ισχύει, καθώς η ταυτότητα φύλου και ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι δύο εντελώς διαφορετικά ζητήματα», επισήμανε ο Καθηγητής Φελλάς, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας.

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα των Τρανς συμπολιτών μας δεν αφορούν μόνο σε αυτή την ευάλωτη ομάδα, αλλά είναι πρωτίστως ζήτημα δημοκρατίας, αναγνώρισης ατομικών ελευθεριών και ισονομίας για όλους», τόνισε η κυρία Στέλλα Κυριακίδου, τ. Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών Ανδρών και Γυναικών.

Πρόσθεσε πως «η δράση μας στην προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου δεν μπορεί να είναι αποσπασματική, επιλεκτική, γιατί αυτό από μόνο του προάγει διακρίσεις και αντιβαίνει τον θεμελιώδη σκοπό της ύπαρξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που είναι η ισότιμη και δίκαιη μεταχείριση των ανθρώπων».

Τις νομικές διαστάσεις του θέματος παρουσίασε ο Δρ. Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως δεν υπάρχει διεθνής σύμβαση για τα Τρανς άτομα, παρά μόνο ψηφίσματα-κείμενα, που δίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές στις κυβερνήσεις.

Δείτε Επίσης

«Το ερώτημα που τίθεται αφορά στο ποιο είναι το δημόσιο συμφέρον που μερικοί επικαλούνται, ώστε να αρνούνται τα δικαιώματα των Τρανς», διερωτήθηκε, ενώ τόνισε πως είναι τεράστιο λάθος το να βλέπουμε τα άτομα Τρανς ως άρρωστα. Αναφέρθηκε στο λεγόμενο «βέλτιστο» συμφέρον του παιδιού, επισήμανε πως δεν πρέπει να τεθεί ζήτημα ηλικίας, ζήτησε να μπορεί να αποφασίζει το παιδί, ενώ θα πρέπει να ακούγεται και η μεριά των γονέων.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας επικεντρώθηκε: 1) στις κοινωνικές διακρίσεις και τον αποκλεισμό, 2) στον επαγγελματικό αποκλεισμό και τη δυσκολία εξεύρεσης εργασίας, 3) στις διακρίσεις και τις στάσεις στη βάση της ταυτότητας φύλου σε δημόσιες και άλλες υπηρεσίες, και 4) στις διαδικασίες ιατρικών παρεμβάσεων και την ταυτότητα φύλου.

Όπως επισήμανε ο Καθηγητής Φελλάς, οι συμμετέχοντες στην έρευνα, δήλωσαν πως δυσκολεύονται αφάνταστα αναφορικά με την εξεύρεση εργασίας, βιώνουν αισθήματα άγχους, φόβου, απογοήτευσης, ντροπής και αδικίας όταν καλούνται να παρουσιάσουν την ταυτότητα τους σε δημόσιους και άλλους χώρους, βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό από νεαρή ηλικία, αλλά και στη συνέχεια κατά την ενήλικη ζωή ως μέρος του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, ενώ σε καθημερινή βάση βιώνουν διακρίσεις και ρατσισμό σε δημόσιους χώρους και δημόσιες υπηρεσίες.

«Στην έρευνα γίνεται εισήγηση για τη θέσπιση συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου, στη βάση του αυτοπροσδιορισμού χωρίς ιατρικές παρεμβάσεις, εκπαίδευση διοικητικών λειτουργών και προσωπικού νοσηλευτικών και κρατικών υπηρεσιών, καθώς και υπηρεσιών όπως η αστυνομία, αλλά και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών λειτουργών σε θέματα ταυτότητας φύλου και, τέλος, η αναθεώρηση εντύπων που συμπληρώνονται σε δημόσιες και άλλες υπηρεσίες, όπου ζητείται το φύλο», ολοκλήρωσε ο Καθηγητής Φελλάς.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο κύριος Νικόλας Τρύφων, Πρόεδρος της οργάνωσης Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου και ο κύριος Αλ Νταβιντιάν, εκ μέρους της ομάδας Τρανς της οργάνωσης Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Γεωργία Χαραλάμπους, Υποψήφια Διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

© T-zine.gr με πληροφορίες από το tothemaonline.com

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί