Now Reading
Κοινή δήλωση της ILGA-Europe και του ERA σχετικά με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βόρειας Μακεδονίας για κατάργηση του νόμου για την πρόληψη και την προστασία κατά των διακρίσεων

Κοινή δήλωση της ILGA-Europe και του ERA σχετικά με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βόρειας Μακεδονίας για κατάργηση του νόμου για την πρόληψη και την προστασία κατά των διακρίσεων

 Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2020 | 16:48

Μετάφραση: Τζένη Πατεράκη | LGBTQI News | T-zine.gr
Επιμέλεια: Κ.Μ.

 

Κοινή δήλωση της ILGA-Europe και του ERA σχετικά με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βόρειας Μακεδονίας για κατάργηση του νόμου για την πρόληψη και την προστασία κατά των διακρίσεων

Με μεγάλη απογοήτευση η ILGA-Europe και ο ERA (Ευρωπαϊκός Χώρος Έρευνας) έλαβαν τα νέα σχετικά με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βόρειας Μακεδονίας να καταργήσει το Νόμο για την Πρόληψη και την Προστασία κατά των Διακρίσεων στις 14 Μαΐου 2020.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από μια πρωτοβουλία που υπέβαλε η προηγούμενη σύνθεση της Επιτροπής Προστασίας κατά των Διακρίσεων για την εκτίμηση της συνταγματικότητας και της νομιμότητας του Νόμου, καθώς ο Νόμος εκδόθηκε χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία όπως ρυθμίζεται από το άρθρο 75 του Συντάγματος.

Η θέσπιση του νόμου για την Προστασία και την Πρόληψη των Διακρίσεων ήταν μια νίκη για όλους τους πολίτες και για την ισότητα. Ο Νόμος απαγόρευσε για πρώτη φορά ρητά την απαγόρευση διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου – αποτέλεσμα πολλών ετών εργασίας, ακούραστης δέσμευσης και επιμονής ΛΟΑΤΙ ακτιβιστών στη Βόρεια Μακεδονία. Ο Νόμος έλαβε επίσης θετικές γνώμες από την Επιτροπή της Βενετίας, τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE-ODIHR).

Η κατάργηση αυτού του Νόμου σημαίνει ότι στην πράξη, οι ΛΟΑΤΙ άνθρωποι δεν προστατεύονται δραστικά και αποτελεσματικά από τις διακρίσεις, εκτός από τις άλλες περιθωριοποιημένες ομάδες που είχαν προηγουμένως προστατευτεί βάσει αυτού του νόμου· όπως οι Ρομά, οι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, οι άνθρωποι με αναπηρία και οι γυναίκες. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο προηγούμενος νόμος κατά των διακρίσεων θα τεθεί σε ισχύ ως αντικαταστάτης, καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν έχει ακόμη αποφασίσει σχετικά με αυτό το θέμα, το οποίο δημιουργεί ένα νομικό κενό όσον αφορά τον νόμο κατά των διακρίσεων. Επιπλέον, η κατάργηση του Νόμου θα αναβάλει περαιτέρω τη σύσταση της Επιτροπής για την Πρόληψη και την Προστασία από τις Διακρίσεις, αφήνοντας στη Βόρεια Μακεδονία έλλειψη ανεξάρτητων και επαγγελματικών ιδρυμάτων που παρέχουν προστασία από τις διακρίσεις, σε ένα πλαίσιο διαρκούς εγκλήματος μίσους και ρητορικής μίσους με στόχο τους ΛΟΑΤΙ ανθρώπους.

Η προστασία από τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου έχει καταστεί πρότυπο στην περιοχή, με την Αλβανία, το Κόσοβο και τη Σερβία να έχουν υιοθετήσει αυτούς τους νόμους, και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο υιοθέτησαν τέτοιους νόμους που περιλαμβάνουν επίσης τα χαρακτηριστικά φύλου, προστατεύοντας έτσι επίσης τους ίντερσεξ ανθρώπους κατά των διακρίσεων.

Αυτή η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επείγουσα λόγω της αναβολής των κοινοβουλευτικών εκλογών που έπρεπε να πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο του 2020, ως αποτέλεσμα της κρίσης Covid-19. Αυτό σημαίνει ότι έως ότου διεξαχθούν εκλογές, δεν θα υπάρχει δυνατότητα εκ νέου υιοθέτησης του Νόμου, αφήνοντας τους ΛΟΑΤΙ ανθρώπους απροστάτευτους για αρκετούς μήνες, ακόμη και μέχρι το 2021.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, που ήταν ο βασικός παράγοντας στην εκπόνηση και έγκριση του Νόμου το 2019, έχει δείξει τη δέσμευση για τα πρότυπα που είχε καθορίσει, καθώς και μια σαφή δέσμευση ώστε να διασφαλίσει ότι ο Νόμος θα κατατεθεί εκ νέου μετά τις εκλογές.

Καλούμε, λοιπόν, τις αρχές της Βόρειας Μακεδονίας να διασφαλίσουν την προστασία των ΛΟΑΤΙ ανθρώπων κατά των διακρίσεων βάσει των υφιστάμενων νομικών διατάξεων και καλούμε τα μεγάλα πολιτικά κόμματα της χώρας να καταθέσουν εκ νέου τον Νόμο για την Πρόληψη και την Προστασία κατά των Διακρίσεων το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα μετά τις εκλογές. Η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να ενωθεί με τους γείτονές της στα Δυτικά Βαλκάνια στη προστασία των πολιτών της από διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Επιπλέον, υπενθυμίζουμε στις αρχές της Βόρειας Μακεδονίας ότι ένας τέτοιος νόμος είναι βασική προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ΛΟΑΤΙ άνθρωποι δεν πρέπει να μένουν πίσω και θα πρέπει να τους παρέχεται επαρκής προστασία από τις διακρίσεις, την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου τους, την ίση μεταχείριση και τα ολοκληρωμένα πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Δείτε επίσης

Διαβάστε: Στο τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας ο Νάσος Ηλιόπουλος- Παραποίησαν φωτογραφία του

Διαβάστε: Η Ουγγαρία απορρίπτει την ευκαιρία να προστατεύσει τις γυναίκες από τη βία.

Διαβάστε: Ήβη Καϊσερλη: «Δέχτηκα επίθεση επειδή είμαι τρανς»

 

 

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

 

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

 

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από ILGA-Europe

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί