Now Reading
Δελτίο Τύπου LGBTI Intergroup: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωράει δύο διαδικασίες παράβασης για ΛΟΑΤΚΙ θέματα κατά της Ουγγαρίας».

Δελτίο Τύπου LGBTI Intergroup: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωράει δύο διαδικασίες παράβασης για ΛΟΑΤΚΙ θέματα κατά της Ουγγαρίας».

Στις 2 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποφάσισε να δημοσιεύσει την προβλεπόμενη διαδικασία παράβασης (infringement procedure) για την Ουγγαρία. Σε αυτήν την απόφαση, συμπεριλαμβάνονται οι δύο αιτιολογημένες θέσεις που απευθύνονται στην Κυβέρνηση της Ουγγαρίας, σε δύο συγκεκριμένα ΛΟΑΤΚΙ θέματα.[1]

Δελτίο Τύπου LGBTI Intergroup: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωράει δύο διαδικασίες παράβασης για ΛΟΑΤΚΙ θέματα κατά της Ουγγαρίας».

Η πρώτη υπόθεση αφορά το κείμενο αποποίησης ευθυνών (disclaimer) που τυπώθηκε σε εγχειρίδιο της Αρχής Προστασίας Καταναλωτών της Ουγγαρίας, στο οποίο αναφέρεται ότι: «Το βιβλίο αυτό συμπεριλαμβάνει απεικονίσεις συμπεριφορών που αποκλείνουν από τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων».

Η δεύτερη αφορά τη νομοθεσία που πέρασε τον Ιούνιο με στόχο την απαγόρευση ή την περιορισμένη πρόσβαση σε περιεχόμενο του οποίο απεικονίζει την ονομαζόμενη «απόκλιση από το φύλο που καταγράφηκε κατά τη γέννηση, την “αλλαγή φύλου”, ή την ομοφυλοφιλία», για πρόσωπα κάτω των 18 ετών.

Και οι δύο υποθέσεις τέθηκαν υπόψιν ενδελεχούς εξέτασης από την LGBTI Intergroup (Υποομάδα Ευρωβουλευτών για τα ΛΟΑΤΚΙ Δικαιώματα), που έθεσε προφορική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο [2], και η οποία οδήγησε σε συζήτηση στην Ολομέλεια [3] του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ψήφισμα τον Ιούλιο [4].

Πράγματι, το Ψήφισμα αυτό του Ιουλίου -το οποίο υιοθετήθηκε με ευρεία πλειοψηφία- ανέδειξε αυτές τις δύο υποθέσεις και με συγκεκριμένο τρόπο καλούσε την Επιτροπή να χρησιμοποιήσει όλη την ισχύ που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας παράβασης για να εγκαλέσει την Ουγγαρία. Τούτο οδήγησε στην ανακοίνωση των συγκεκριμένων διαδικασιών στις 15 Ιουλίου.

Εκ μέρους της LGBTI Intergroup, ο ευρωβουλευτής και συνπρόεδρος της Intergroup, Terry Reintke (Πράσινοι), δήλωσε:

«Αυτή είναι η πραγματική Ένωση της Ισότητας που θέλαμε να δούμε, αυτή που η δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη δικαιώματα υπερασπίζονται και γίνονται σεβαστά. Η Intergroup από πολλά χρόνια είναι σύμμαχος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας της Ουγγαρίας, ακολουθώντας εξελίξεις σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και υποστηρικτών των ανησυχιών τους. Το γεγονός ότι η Επιτροπή ακολούθησε αυτές τις ανησυχίες μας τώρα με αιτιολογημένες θέσεις αποτελεί ένα ισχυρό σήμα στη κατεύθυνση της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Παράλληλα, ο έτερος συνπρόεδρος της LGBTI Intergroup, ευρωβουλευτής Marc Angel (σοσιαλδημοκράτες), δήλωσε:

«Σε πολλές από τις συναντήσεις μας με ακτιβιστές από την Ουγγαρία, μπορέσαμε να αισθανθούμε την απογοήτευση την ανάγκη για την απαραίτητη νομική στήριξη κατά των τόσο πολλών επιθέσεων που δέχονται. Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών είχαν ανάγκη μία εξέλιξη όπως η σημερινή που θα απεδείκνειε ότι η Επιτροπή, ως θεματοφύλακας των Συνθηκών της Ε.Ε., στέκεται δίπλα τους.»

 

Μετάφραση – Επιμέλεια: Αφροδίτη Παπαγεωργίου | LGBTQI News | T-zine.gr | 02/12/2021

 

Σύνδεσμοι – Παραπομπές:

[1] European Commission (2 December 2021), “December infringements package: key decisions”, accessible at https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/inf_21_6201.

Δείτε Επίσης

[2]European Parliament (22 June 2021), “Breaches of EU law and of the rights of LGBTIQ citizens in Hungary as a result of the adopted legal changes in the Hungarian Parliament”, Oral Question tabled by MEPs, accessible at https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/O-9-2021-000050_EN.html.

[3]European Parliament Plenary Debate (7 July 2021), accessible at https://www.europarl.europa.eu/plenary/en/vod.html?mode=chapter&vodLanguage=EN&vodId=f2a7831a-0ad9-97eb-adec-e913d9006167&date=20210707#.

[4]European Parliament resolution of 8 July 2021 on breaches of EU law and of the rights of LGBTIQ citizens in Hungary as a result of the legal changes adopted by the Hungarian Parliament, accessible at https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2021-0362_EN.html.

 

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από LGBTI Intergroup του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί