Now Reading
Lili Elbe: Η Δρέσδη ονομάζει δρόμο με το όνομα τρανς γυναίκας.

Lili Elbe: Η Δρέσδη ονομάζει δρόμο με το όνομα τρανς γυναίκας.

Η Δρέσδη απέκτησε έναν όνομα δρόμου: το όνομά του οποίου προέρχεται από την πρώτη τρανς γυναίκα που έγινε γνωστή η ιστορία της στον κόσμο. Η πινακίδα αποκαλύφθηκε την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας, Τρανσφοβίας και Ιντερφοβίας.

Η πρωτεύουσα της Σαξονίας Δρέσδη ονόμασε έναν νέο δρόμο με το όνομα της Lili Elbe (1882-1931).

Lili Elbe: Η Δρέσδη ονομάζει δρόμο με το όνομα τρανς γυναίκας.

Με τον τρόπο αυτό τιμάται, όπως αναφέρεται “η πρώτη τρανς γυναίκα που έγινε γνωστή στον κόσμο και πρωτοπόρος στον αγώνα για την αναγνώριση και την ισότητα της queer κοινότητας”, δήλωσε ο δήμαρχος Ντιρκ Χίλμπερτ (FDP), ο οποίος αποκάλυψε την πινακίδα του δρόμου την Τετάρτη, τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας, Τρανσφοβίας και Ιντερφοβίας

Θεωρείται το πρώτο διαφυλικό άτομο που υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου – το 1930/1931 στο Βερολίνο και τη Δρέσδη.

Λίλι Έλμπε: Η αληθινή ιστορία της πρώτης τρανς | in.gr

Η ταινία που αφορά τη ζωή της, «The Danish Girl», που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 72ο Φεστιβάλ Βενετίας αποσπώντας τελικά, το Βραβείο Queer Χρυσός Λέοντας, αφηγείται την αληθινή ιστορία της Λίλι Έλμπε. Τη ζωή της Λίλι Έλμπε, της πρώτης τρανς γυναίκας με καταγεγραμμένη περίπτωση χειρουργικού επαναπροσδιορισμού φύλου το 1930.

Η Λίλι Έλμπε γεννήθηκε καταγεγραμμένη με άρρεν φύλο, ως Έιναρ Μόγκενς Βέγκενερ και σε ηλικία 22 χρονών παντρεύτηκε τη 19χρονη Γκέρντα Γκότλιμπ -οι δυο τους έγιναν γνωστοί ζωγράφοι, η Λίλυ Έλμπε (ακόμη ως Έιναρ) ζωγράφος τοπίων, η Γκέρντα πορτρετίστα που συνεργαζόταν και με τα περιοδικά Vogue και La Vie Parisienne.

Τα μυστικά μιας μεταμόρφωσης. Πώς ο Εντι Ρέντμεϊν έγινε «Το Κορίτσι από τη Δανία»; | FLIX

Ξεκίνησε να εκφράζει τη θηλυκή ταυτότητα φύλου της και να φορά γυναικεία ρούχα όταν μία μέρα αντικατέστησε ένα μοντέλο που θα πήγαινε να ποζάρει στη Γκέρντα, αλλά δεν εμφανίστηκε και εκείνη έπρεπε οπωσδήποτε να προχωρήσει τη δουλειά της.

Από γράμματα και σημειώσεις που κρατούσε και είδαν αργότερα το φως της δημοσιότητας σε ένα βιβλίο με τίτλο «Ανδρας μέσα σε Γυναίκα», η Λίλι ήταν επιπόλαιη, απερίσκεπτη, επιφανειακή. Ωστόσο, τον Φεβρουάριο του 1930 είχε γίνει πολύ «δυνατή» για να συνεχίσει να την «αγνοεί».

Για να αποφύγουν το σκάνδαλο, Λίλι και Γκέρντα είχαν ήδη εγκατασταθεί στο Παρίσι. Τους μήνες που ακολούθησαν η Γκέρντα τη σύστηνε στους κοσμικούς και καλλιτεχνικούς κύκλους της γαλλικής πρωτεύουσας ως «Λίλι, αδελφή του Εϊναρ».

Η ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΛΛΑΓΗ ΦΥΛΟΥ

Όμως, η Λίλι είναι ταυτοχρόνως ευτυχής και δυστυχής. Και αποφασίζει να δώσει τέλος στη ζωή της τον Μάιο του 1930, μετά από έναν χρόνο μαρτυρίου. Αλλά δεν διέπραξε αυτοκτονία. Απευθύνθηκε σε γιατρούς ελπίζοντας ότι θα μπορέσει με μία σειρά (πρωτοποριακών για την εποχή) χειρουργικών επεμβάσεων να επαναπροσδιορίσει το φύλο της.

Όμως, τον Σεπτέμβριο του 1931, η Λίλι πέθανε. Αιτία ήταν η τελευταία, τολμηρή επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί -μεταμόσχευση μήτρας- η σοβαρότητα και η ιδιαιτερότητα της οποίας υποτιμήθηκαν από τον χειρουργό.

Το κορίτσι από τη Δανία»: Η αληθινή ιστορία της Lili Elbe στη μεγάλη οθόνη | OffLine Post

Ήταν 47 χρονών και ελάχιστα είναι γνωστά για τις επεμβάσεις στις οποίες υποβλήθηκε. Πριν φύγει από τη ζωή η Λίλι πρόλαβε να ζήσει τον έρωτα με έναν άνδρα, τον έμπορο έργων τέχνης Claude Lejeune.

Την περίοδο που άρχισε τις επεμβάσεις, οι άνδρες φίλοι της διέκοψαν κάθε επικοινωνία μαζί της, ενώ η ίδια εγκατέλειψε τη ζωγραφική θεωρώντας την μέρος της ζωής της ως Εϊναρ.

Δείτε Επίσης

Η ζωή της Λίλι κράτησε μόλις 14 μήνες. Αλλά όπως έγραφε «Μπορεί κάποιος να πει ότι 14 μήνες δεν είναι πολλοί, αλλά για μένα ήταν μία πλήρης και ευτυχισμένη ανθρώπινη ζωή…»

Βρήκε την τελευταία της κατοικία στο νεκροταφείο Trinitatisf της Δρέσδης.

Λίλι Έλμπε: Το "κορίτσι από τη Δανία" είναι η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση τρανς - Cat Is Art

 

 

– Ακολουθείστε την ιστοσελίδα στο facebook του t-zine

– Το t-zine στο twitter

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί