Now Reading
Lizzo: «Καλό είναι να βλέπουμε πέρα από το χρήμα, να υπολογίζουμε τις τρανς ζωές».

Lizzo: «Καλό είναι να βλέπουμε πέρα από το χρήμα, να υπολογίζουμε τις τρανς ζωές».

Η καμπάνια για τη νέα σειρά εσωρούχων Yitty της Lizzo ισχυρίζεται ότι όλα τα σώματα είναι ορατά. Η ίδια η τραγουδίστρια αποφάσισε να προωθήσει με κάθε τρόπο την επιχειρηματική της προσπάθεια: φόρεσε αυτά τα εσώρουχα και φωτογραφήθηκε μαζί με άλλους ανθρώπους του body love κινήματος και κυρίως μαζί με τρανς γυναίκες και άνδρες.

Lizzo: «Καλό είναι να βλέπουμε πέρα από το χρήμα, να υπολογίζουμε τις τρανς ζωές».

Όλο αυτό έγινε ένα 24ωρο πριν από την Ημέρα Ορατότητας των Τρανς, οπότε και ανακοινώθηκε η νέα σειρά εσωρούχων, με τίτλο “Your Skin by Yitty”. Και ενώ όλα φαίνεται να έγιναν σωστά, φαίνεται ότι ένα μεγάλο μέρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας εξοργίστηκε καθώς δεν γινόταν απολύτως καμία αναφορά στην παγκόσμια επίθεση που δέχονται αυτές τις μέρες τα τρανς άτομα.

«Πρόκειται όντως για μία συμπεριληπτική προσπάθεια της Lizzo ή μιλάμε για καθαρή υφαρπαγή των πορτοφολιών μας με λίγο ποιοτικό queerbaiting*», αναρωτιόταν χρήστης του Instagram ακριβώς κάτω από την πανηγυρική ανάρτηση της τραγουδίστριας για τη νέα σειρά εσωρούχων της (*queerbaiting ονομάζεται η τεχνική μάρκετινγκ που αναφέρεται σε κουήρ χαρακτήρες, χωρίς ωστόσο να απεικονίζονται).

Σαν αυτό να μην ήταν αρκετό, μια εταιρεία που σχεδιάζει εσώρουχα για plus size, αλλά και εσώρουχα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τρανς ανδρών και γυναικών επιτέθηκε ευθέως στη Lizzo, κατηγορώντας την για φθηνό καπιταλισμό και στυγνή εκμετάλλευση των ιδιαιτεροτήτων των τρανς ανθρώπων.

Η @urbodyco με έδρα το Λος Άντζελες ξεκίνησε στις αρχές του 2021 από τις ιδρύτριες Anna και Mere, με γνώμονα τον αγώνα τους να βρουν ιδανικά και συμπεριληπτικά εσώρουχα για όλες, όλους και όλ@. Όπως εξηγούν οι δύο σχεδιάστριες, όταν η ομάδα της Yitty παρήγγειλε κάποια εσώρουχα το 2022, «η Urbody είδε μια ευκαιρία για συζήτηση και όχι για απομίμηση».

«Έχουμε δεκαετίες εμπειρίας στον τομέα της υγείας των τρανς ατόμων και της μόδας, οπότε δεν είμαστε αφελείς στο γεγονός ότι οι σχεδιαστές εμπνέονται τακτικά από τα σχέδια άλλων. Σε ό,τι μας αφορά δεσμευόμαστε να προσπαθούμε πάντα και να συμμετέχουμε ενεργά στη δημιουργία ενός κόσμου, όπου όλα τα σώματα και όλες οι ταυτότητες φύλου μπορούν να συνυπάρχουν ειρηνικά και να εκφράζονται άνετα, ελεύθερα και χωρίς φόβο. Μια πλατφόρμα όπως αυτή της Lizzo θα μπορούσε να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση», λένε οι υπεύθυνες της εταιρείας.

Όπως αποκάλυψαν, η Urbody επικοινώνησε με τη Lizzo και προσφέρθηκε να μοιραστεί την τεχνογνωσία της, αλλά δεν έλαβε απάντηση μέχρι που η Yitty έκανε άλλη μια παραγγελία για διάφορα ρούχα και εσώρουχα. Οι δύο σχεδιάστριες επέμειναν στο να κλειστεί ένα ραντεβού, ελπίζοντας ότι τρανς άνθρωποι βρίσκονταν στη λίστα συνεργατών της Lizzo, ασχέτως αν δεν φαίνονταν πουθενά στον ορίζοντα, και όταν εκείνη μιλούσε για συμπερίληψη και αποδοχή.

Τώρα και όπως αποκαλύπτει η Urbody, η εκπροσώπηση των τρανς ατόμων ήταν απλώς ανύπαρκτη. «Οι τρανς άνθρωποι χρειάζονται συστημική και δομική υποστήριξη τώρα περισσότερο από ποτέ. Η ορατότητα των τρανς μας επέτρεψε να βρούμε ο ένας τον άλλον και να αναγνωριστούμε ως μια ομάδα που αξίζει ίσα δικαιώματα και πρόσβαση. Αλλά η ορατότητα χωρίς επαρκή προστασία και εκπαίδευση μας θέτει σε κίνδυνο. Οι επιχειρήσεις πρέπει να κάνουν το χρέος τους για να αγωνιστούν για εμάς, προτού επιχειρήσουν να επωφεληθούν από εμάς», ανέφεραν οι ίδιες σε ένα mail τους.

Ναι, αλλά τι είχε συμβεί; Όπως αποκαλύπτουν οι δύο σχεδιάστριες, φίρμες όπως η Yitty και η μητρική εταιρεία Fabletics έχουν ευκαιρίες να κάνουν καλό, αλλά τόσο συχνά επιλέγουν την πιο κερδοφόρα επιλογή πάνω απ’ όλα. Μάλιστα σε σχετικό ρεπορτάζ του Diet Prada, αφήνονται υπονοούμενα ακόμα και για εργασιακή κακοποίηση, χωρίς ωστόσο να δίνονται για την ώρα περαιτέρω πληροφορίες.

Όπως και να ‘χει, για την ώρα φαίνεται να αρκούν οι καταγγελίες για στυγνό queerbaiting και για αντιγραφή και παρά τα αλλεπάλληλα μηνύματα της εταιρείας, η Lizzo ακόμη δεν έχει τοποθετηθεί. Για την ακρίβεια, οι αμέσως επόμενες από την καμπάνια της αναρτήσεις την έδειχναν να απολαμβάνει τον ήλιο και τη θάλασσα, φορώντας καπέλο το οποίο έγραφε “Rich Bitch on Vacation”…

 

– Με πληροφορίες από τη Lifo και στοιχεία από Diet Prada

 

Δείτε Επίσης

 

 

© T-zine.gr

– Ακολουθείστε την ιστοσελίδα στο facebook του t-zine.

– Το t-zine στο twitter

 

 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί