Now Reading
Μαρίνα Γαλανού: «Όταν μιλάμε για παιδιά, το θέμα πρέπει να το προσεγγίζουμε με ανθρωπιά».

Μαρίνα Γαλανού: «Όταν μιλάμε για παιδιά, το θέμα πρέπει να το προσεγγίζουμε με ανθρωπιά».

 

Ελλάδα: Τρίτη, 12 Μαρτίου 2019 | 11:02


Γράφει η Άννα Απέργη | T-zine.gr

 

Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού.

Μαρίνα Γαλανού: «Όταν μιλάμε για παιδιά, το θέμα πρέπει να το προσεγγίζουμε με ανθρωπιά».


Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως «Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού». Ως εκφοβισμό, θα μπορούσαμε να ορίσουμε μία επιθετική πράξη ή και συμπεριφορά που πραγματοποιείτε από ένα άτομο ή και περισσότερα από ένα και απευθύνετε σε ένα άτομο ή και ομάδα ανθρώπων που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Συνήθως οι πράξεις αυτές, είναι επαναλαμβανόμενες και έχουν διάρκεια.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, η Πρόεδρος τους Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) Μαρίνα Γαλανού, ήταν καλεσμένη των δημοσιογράφων Ελεωνόρας Ορφανίδου και Ελευθερίας Κουμάντου, στην εκπομπή «Ντάμες σπαθί», του ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 984.

«Όσο το πρόβλημα δεν αναγνωρίζεται, μένει αόρατο με αποτέλεσμα να παραμένει και άλυτο».

Όταν αναφερόμαστε στο θέμα του εκφοβισμού –bullying– ανέφερε η Μαρίνα Γαλανού, συνήθως τις περισσότερες φορές δεν αναφέρονται οι περιπτώσεις της ενδοσχολικής βίας για λόγους ταυτότητας, έκφρασης και χαρακτηριστικών φύλου καθώς και σεξουαλικού προσανατολισμού, τονίζοντας ότι όσο το πρόβλημα δεν αναγνωρίζεται και δεν βγαίνει στην επιφάνεια, μένει αόρατο με αποτέλεσμα να παραμένει και άλυτο.

«Όταν λέμε ομοφοβικό και τρανσφοβικό bullying», είπε η κυρία Γαλανού, «αναφερόμαστε σε αρνητικές συμπεριφορές με στόχο ένα παιδί, έναν έφηβο ή μία ομάδα ατόμων στο σχολικό περιβάλλον, που συνήθως είναι κλιμακούμενες και επαναλαμβανόμενες, λόγω της ταυτότητας φύλου τους, είτε και της προσλαμβανόμενης ταυτότητας τους ή και για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού». Καταγωγή αυτών των συμπεριφορών όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Πρόεδρος του ΣΥΔ, δεν είναι άλλη από τα στερεότυπα και τις αρνητικές προκαταλήψεις για τα άτομα που ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Η Μαρίνα Γαλανού έκανε αναφορά σε περιστατικά που καταγγέλθηκαν στο ΣΥΔ και βγήκαν στην επιφάνεια παίρνοντας τον δρόμο της δικαιοσύνης, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την υπόθεση τρανς μαθήτριας που συμμαθητές της αποπειράθηκαν να την κάψουν με βενζίνη λόγω του ότι ήταν τρανς, όπως και την περίπτωση δύο τρανς γυναικών που ήθελαν να εγγραφούν σε νυχτερινό σχολείο και ο Διευθυντής του σχολείου δεν τις έκανε δεκτές λόγω της ταυτότητας φύλου τους.

«Μην ξεχνάμε ποτέ ότι μιλάμε για παιδιά»

Σχετικά με το αν έχουν γίνει αλλαγές στο σχολικό περιβάλλον και κατά πόσο σωστά καταρτισμένοι είναι οι εκπαιδευτικοί πάνω σε αυτά τα ζητήματα, η κυρία Γαλανού απάντησε δίνοντας ως παράδειγμα τις αντιδράσεις που έφερε η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για τις «έμφυλες ταυτότητες», ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «θα πρέπει να υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες πάνω στις κατευθύνσεις που είχε δώσει και ο πρώην Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Thomas Hammarberg».

«Μην ξεχνάμε ποτέ ότι μιλάμε για παιδιά» τόνισε η Πρόεδρος του ΣΥΔ λέγοντας ότι πρέπει και επιβάλλετε το θέμα αυτό να προσεγγίζετε με περισσότερη ανθρωπιά.

Ήταν πολλές οι περιπτώσεις που το ΣΥΔ όπως χαρακτηριστικά είπε η κυρία Γαλανού, χρειάστηκε να έρθει σε επαφή με Διευθυντές σχολείων, μετά από συνεννόηση με τους γονείς, ώστε να δέχονται, να σέβονται και να αναγνωρίζουν τα τρανς παιδιά σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου τους, όπως άλλωστε αναφέρει και ο Συνήγορος του Πολίτη στον Οδηγό «Ο σεβασμός κάνει την διαφορά».

Δείτε το απόσπασμα της εκπομπής «Ντάμες σπαθί» :

 

 

Δείτε Επίσης

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

© T-zine.gr

 

 

 

 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί