Now Reading
Μαρίνα Γαλανού – Το χρονικό ενός νομοσχεδίου

Μαρίνα Γαλανού – Το χρονικό ενός νομοσχεδίου

Φέτος έκλεισαν τέσσερα χρόνια από τότε που ψηφίστηκε και είναι πλέον νόμος του κράτους η νομοθεσία της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου. Επτά μόνον άρθρα που άλλαξαν τη ζωή των τρανς ανθρώπων.

Γράφει η Άννα Απέργη | Απόψεις |T-zine.gr | 13.10.2021

Μαρίνα Γαλανού – Το χρονικό ενός νομοσχεδίου

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για την κοινότητα μας, που η Μαρίνα Γαλανού, έδωσε σκληρούς αγώνες για να την κατακτήσει. Και λέω να την κατακτήσει γιατί ήταν μία δική της προσωπική νίκη που την χάρισε απλόχερα όχι μόνο στην τρανς κοινότητα, αλλά και σε κάθε δημοκρατικό πολίτη που επιθυμεί μία ανοικτή κοινωνία για όλες και όλους μας.

Μία σημαντική νίκη για να μπορούμε εμείς σήμερα να ζούμε πιο ελεύθερες και ελεύθεροι.

Είχε στήσει ολόκληρο σχέδιο για αυτή την κατάκτηση. Η Μαρίνα λειτουργούσε πάντα με σχέδιο. Ήξερε ότι ο δρόμος θα ήταν μακρύς και καθόλου εύκολος. Δρόμος κακοτράχηλος και όχι στρωμένος με ροδοπέταλα, όμως δεν την ένοιαζε. Ήξερε ότι στο τέλος θα τα κατάφερνε.

Από το 2010 που ίδρυσε το Σωματείο μας το ΣΥΔ, είχε βάλει ως κεντρική διεκδίκηση την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Ήξερε όμως πολύ καλά ότι θα έπρεπε να κερδηθούν πρώτα κάποιες άλλες διεκδικήσεις για να φτάσει στην σημαντικότερη.

Η πρώτη νίκη ήρθε τον Μάρτιο του 2013, όταν για πρώτη φορά μπήκε στο δικαιϊκό μας σύστημα σαφής αναφορά στην ταυτότητα φύλου. Ήταν σε διάταξη νόμου για την προσμέτρηση στην ποινή σε περιπτώσεις εγκλημάτων μίσους, το τότε Άρθρο 79 του Ποινικού Κώδικα. Αυτή ήταν η πρώτη νίκη, που μάλιστα κερδήθηκε λίγο πριν ψηφιστεί ο νόμος από τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης, κύριο Ρουπακιώτη. Και μέχρι αυτήν την τελευταία στιγμή που ο Υπουργός, κυριολεκτικά στο παρά 5 της ψηφοφορίας το προσέθεσε, η Μαρίνα ήταν σε συνεχή επικοινωνία και πίεζε είτε μέσω βουλευτών που ανταποκρίθηκαν είτε προς τον ίδιο τον Υπουργό.

Η δεύτερη νίκη κερδήθηκε ένα χρόνο μετά, τον Μάρτιο του 2014, όταν σε διάταξη νόμου που αφορούσε την αναμόρφωση των σωμάτων ασφαλείας, προστέθηκε η ταυτότητα φύλου, στην παράγραφο που σχετιζόταν με τη διερεύνηση ρατσιστικού κινήτρου σε περιπτώσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας. Για την νίκη αυτή η Μαρίνα βρισκόταν με τον τότε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Τριαντάφυλλο, ο οποίος συνέβαλε σε αυτή με παρέμβαση του στη Βουλή.

Μετά απ’ αυτήν την δεύτερη ενδιάμεση νίκη, τον Απρίλιο του 2014 σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή οργάνωση Transgender Europe, η Μαρίνα με το ΣΥΔ ξεκινά καμπάνια για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου με τίτλο: «Πρόσβαση παντού – Η Αναγνώριση ανοίγει πόρτες».

Στα πλαίσια της καμπάνιας είχαν διοργανωθεί δύο δράσεις δρόμου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την ενημέρωση της κοινωνίας, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε και συνέντευξη τύπου.

Δεν θα ξεχάσω, την ημέρα που πραγματοποιούσαμε τη δράση δρόμου στη Θεσσαλονίκη, η Μαρίνα μου είχε πει “πας στοίχημα ότι σε τρία χρόνια από τώρα θα έχουμε τον νόμο;”

Είχε η Γαλανού μαντικές ή προφητικές ικανότητες;
Όχι φυσικά. Ήταν όμως σίγουρη ότι η αυστηρά στοχοθετημένη επίπονη δουλειά της θα έφερνε αυτό το αποτέλεσμα.

Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς (2014), η ταυτότητα φύλου προστίθεται μετά από ατελείωτες παρεμβάσεις στη νομοθεσία για την αντιμετώπιση της διάδοσης με δημόσιο τρόπο του ρατσιστικού λόγου μίσους. Αυτή ήταν και η τρίτη ενδιάμεση νίκη. Ένα χρόνο αργότερα τον Δεκέμβριο του 2015 περνά η νομοθεσία για το σύμφωνο συμβίωσης που σε διάταξή του βελτίωσε τη διάταξη για τα εγκλήματα μίσους, την έκανε πιο σαφή ενώ διπλασίασε τις ποινές, καθώς επίσης προστέθηκε η ταυτότητα φύλου σε ακόμη μία διάταξη, ενώ τον αμέσως επόμενο ακολουθεί η προσθήκη της ταυτότητας φύλου στη νομοθεσία απαγόρευσης των διακρίσεων (τον τότε νόμο 3304/2015), όμως μόνο στο πεδίο της εργασίας και της επαγγελματικής εκπαίδευσης, και στη συναλλακτική παροχή υπηρεσιών και αγαθών, αφήνοντας όμως απέξω την εκπαίδευση, την υγεία και τη στέγαση.

Τον Μάρτιο του 2016, είχε ξεκινήσει τις εργασίες της η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για τη σύσταση του ΣχΝ της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, που εκεί η Πρόεδρος του ΣΥΔ Μαρίνα Γαλανού συμμετείχε ως μέλος με την ιδιότητα της Εμπειρογνώμονα του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ). Η συμμετοχή της Μαρίνας στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή ήταν πάρα πολύ σημαντική στιγμή για την κοινότητα μας, καθώς για πρώτη φορά στα χρονικά συμμετείχε τρανς πρόσωπο βρισκόταν σε μία τέτοια θέση.

Ένας όμως πολύ σημαντικός σταθμός για να φτάσει στην κυριότερη νίκη της, ήταν η 29η Απριλίου του 2016, όταν μετά από αίτημα τρανς άντρα που είχε καταφύγει στο ΣΥΔ για να αλλάξει τα έγγραφά του δίχως να έχει κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση στα γεννητικά όργανα, σε υπόθεση που ανέλαβε ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος, το δικαστήριο αποφάσισε ότι όχι μόνον είναι υπερβολική η οποιαδήποτε προαπαίτηση για χειρουργικές επεμβάσεις στα γεννητικά όργανα ή στείρωση, αλλά παραβιάζει το Άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (απαγόρευση παρέμβασης στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή). Η απόφαση αυτή βελτιώθηκε στη συνέχεια τον Δεκέμβριο του 2016, όταν επεκτάθηκε και γενικότερα στις οποιεσδήποτε ιατρικές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης και της ορμονοληψίας.

Έτσι με αυτόν τον τρόπο νομολογιακά οι ιατρικές προϋποθέσεις δεν υπήρχαν στο τραπέζι πριν ακόμη ψηφιστεί ο 4491/2017 (νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου).

Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή παρέδωσε το Σχέδιο Νόμου στο Υπουργείο τον Νοέμβριο του 2016, ενώ τον Μάιο του 2017 δόθηκε στη δημόσια διαβούλευση.

Δείτε Επίσης

Γύρω στα μέσα Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου, κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο και στη συνέχεια πέρασε από την αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου, όπου η Μαρίνα Γαλανού ως εκπρόσωπος του ΣΥΔ, επισήμανε ότι οι περιοριστικές προϋποθέσεις, τα προβλήματα και τις ελλείψεις που υπήρχαν.

Κάπως έτσι ψηφίστηκε ο νόμος της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, στις 10 του Οκτώβρη του 2017, η κορυφαία διεκδίκηση της κοινότητάς μας που τόσα χρόνια υπέφερε από τα στερεότυπα, τη μισαλλοδοξία, τις διακρίσεις, αποκλεισμούς ή περιορισμένη πρόσβαση σε μια σειρά τομέων της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής λόγω της αναντιστοιχίας μεταξύ των εγγράφων ταυτοποίησης και της πραγματικής ταυτότητας που βιώνουν οι τρανς άνθρωποι.

Σίγουρα η νομοθεσία που ψηφίστηκε ήταν κατώτερη των προσδοκιών της Μαρίνας και της κοινότητάς μας λόγω των περιοριστικών προϋποθέσεων και των ελλείψεων που υπάρχουν σε αυτή, όμως με το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε στο δρόμο που χάραξε η Μαρίνα μας, δίνοντας αγώνες σε κάθε δυνατό πεδίο, τόσο στο πολιτικό, όσο και στο πεδίο της Δικαιοσύνης αλλά και της ενημέρωσης της κοινωνίας, ώστε οι τρανς και ίντερσεξ άνθρωποι να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα και ελευθερίες με όλες και όλους τους συμπολίτες μας.

 

 

 

© T-zine.gr

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
3
Ουάου
0
Τέλειο
1
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί