Με αφορμή την ομιλία του Υπ. Δικαιοσύνης στις προγραμματικές δηλώσεις

γράφει η Μαρίνα Γαλανού

Άκουσα με προσοχή τον νέο Υπουργό Δικαιοσύνης, κύριο Παρασκευόπουλο. Θετικές οι πρώτες εντυπώσεις, επιβεβαίωσε το εξαιρετικό βιογραφικό του. Πέραν όμως του συμφώνου συμβίωσης που ανέφερε και αποτελεί υποχρέωση της χώρας και είναι το μίνιμουμ (πραγματικά το μίνιμουμ) για τα LGBT δικαιώματα αλλά και της ενίσχυσης του αντιρατσιστικού νόμου –και αυτό πολύ θετικό, περιμένουμε να προχωρήσει στα πραγματικά ουσιώδη, που αποτελούν συνεδριακές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ -αντιγράφω κατά λέξη:

«13. 21. Καταπολεμούμε τη ρατσιστική και ομοφοβική βία, όλες τις διακρίσεις λόγω εθνικής καταγωγής, θρησκείας, χρώματος, αναπηρίας, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου, που ενδημούν σε πολλούς τομείς του κοινωνικού βίου και εγγυόμαστε την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που νομιμοποιεί, άμεσα ή έμμεσα, τέτοιες διακρίσεις. Στο πλαίσιο αυτό στηρίζουμε απολύτως το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό σε σχέση με τη σεξουαλικότητα και την επιλογή φύλου, όπως και τη θέσμιση πολιτικού γάμου ομοφύλων με πλήρη και ίσα δικαιώματα, καθώς και την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.»

Αποκωδικοποιώντας δηλαδή την παραπάνω συνεδριακή θέση:

1) Αλλαγή και ενδυνάμωση του νομοθετικού πλαισίου σε σχέση με τη νομοθεσία απαγόρευσης των διακρίσεων (προφανώς ανάμεσα στ’ άλλα πρέπει να προστεθεί η ταυτότητα φύλου).

2) Νομοθέτηση επέκτασης πολιτικού γάμου για τους/τις lgbt με πλήρη και ίσα δικαιώματα (όπως αναφέρεται).

3) Νομοθέτηση νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου (δηλαδή δυνατότητα αλλαγής εγγράφων των τρανς ανθρώπων χωρίς ιατρικές προϋποθέσεις).

– Σχετικά με το 1ο: θα μπορούσε να επιλεγεί όταν κατατεθεί η νομοθεσία για το σύμφωνο, να κατατεθούν παράλληλα ως τροπολογίες βελτιώσεις της νομοθεσίας απαγόρευσης των διακρίσεων. Τούτο μπορεί να γίνει κάλλιστα καθώς είναι απολύτως σχετικά, ούτως ώστε να κερδηθεί χρόνος.

– Σχετικά με το 2ο: θα αρκούσε μία τροπολογία στον νόμο του 1982 που θα περιοριζόταν στην προσθήκη έντεκα μόνον λέξεων: “ανεξαρτήτως αν οι μελλονύμφοι είναι του ιδίου ή διαφορετικού ανατομικού φύλου”. Αυτό ως μία πρώτη κίνηση θα μπορούσε να επεκτείνει τον πολιτικό γάμο και για τους/τις LGBT. Και στη συνέχεια η Κυβέρνηση να έχει όλο τον χρόνο για μία μελλοντική αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου που θα δίνει πλήρη και ίσα δικαιώματα σε όλα τα πεδία, όπως αναφέρεται. Αλλά για αρχή, θα ήταν μια χαρά. Έντεκα λέξεις μόνο και αλλάζει το τοπίο.

– Σχετικά με το 3ο: το ΣΥΔ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση που βρίσκεται ήδη κατατεθειμένη στο Υπ. Εσωτερικών. Με μία ελάχιστη νομοτεχνική επεξεργασία μπορεί να κατατεθεί ως σχέδιο νόμου. Είναι αρμοδιότητα, κυρίως, του Υπ. Εσωτερικών, αλλά έχει συναρμοδιότητα το Υπ. Δικαιοσύνης.

Συνεπώς τα δύο πρώτα, αν κι εφόσον πραγματικά εννοεί τις συνεδριακές του δεσμεύσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να γίνουν αρκετά σύντομα. Και για το 3ο υπάρχει έτοιμη πρόταση.

Περιμένουμε, λοιπόν, να τηρηθούν οι συνεδριακές δεσμεύσεις.

Περιμένουμε, ακόμη, αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός ότι: «σκέφτομαι να πρωτοτυπήσω και να εφαρμόσω το πρόγραμμά μας και μετεκλογικά», να γίνει πράξη όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα δικαιώματα των προσφύγων, των μεταναστών, των φυλακισμένων, των αντιρρησιών συνείδησης, των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, των εργαζομένων του σεξ, των ρομά, των ΑμεΑ, των LGBT.