Now Reading
Με συμμετοχή του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου πραγματοποιήθηκε η Ολομέλεια της ΕΕΔΑ

Με συμμετοχή του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου πραγματοποιήθηκε η Ολομέλεια της ΕΕΔΑ

Ελλάδα: Παρασκευή, 1 Μαΐου 2020 | 11:07

T-zine.gr |
 

 

Με συμμετοχή του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου πραγματοποιήθηκε η Ολομέλεια της ΕΕΔΑ

Με βασικό θέμα το σχέδιο νόμου για το άσυλο που τέθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Απριλίου 2020, με τηλεδιάσκεψη, η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και ενημέρωσαν την ΕΕΔΑ για το σχέδιο νόμου ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης και ο Γ.Γ. Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Μάνος Λογοθέτης, οι οποίοι στη συνέχεια απάντησαν σε ερωτήματα μελών της Εθνικής Επιτροπής σε μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων. Ο Υπουργός δήλωσε ότι εκ παραδρομής το σχέδιο νόμου δεν εστάλη εγκαίρως στην ΕΕΔΑ προκειμένου να καταθέσει τις απόψεις της πριν αυτό τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Η Εθνική Επιτροπή παραμένει έτοιμη και πρόθυμη να συνεισφέρει κατά τρόπο άμεσο, αποτελεσματικό και ουσιαστικό με προτάσεις και θέσεις στην περαιτέρω επεξεργασία των σχετικών διατάξεων. Για τα μέτρα προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων και το πιλοτικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής η Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και Εθνική Συντονίστρια για τους ασυνόδευτους πρόσφυγες κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη τους οποίους η ΕΕΔΑ ευχαριστεί για την πρόθυμη συμμετοχή και την συνεργασία.

Ειδική αναφορά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε και στο θέμα του απεργού πείνας και δίψας Βασίλη Δημάκη, ο οποίος φέρεται να έχει μεταταγεί σε άλλη φυλακή ως αποτέλεσμα διαμαρτυρίας για την μη αποσυμφόρηση των φυλακών κατά την διάρκεια της πανδημίας. Η Εθνική Επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα σε δημόσια δήλωση ζητώντας από την Πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία της ζωής του κ. Δημάκη, και την αποκατάσταση της πρόσβασής του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τη συνέχιση των σπουδών του. Στη ίδια δήλωση θα διερευνάται το θέμα της αποσυμφόρησης των φυλακών, το σχέδιο αντίδρασης από πλευράς της πολιτείας, καθώς και οι αντιδράσεις που σημειώνονται σε κατά τόπους φυλακές της χώρας. Σημειώνεται ότι τόσο για το ζήτημα αυτό όσο και για άλλα θέματα που αφορούν την κατάσταση στις ελληνικές φυλακές, είχε προσκληθεί για δεύτερη φορά στη συνεδρίαση η Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Σοφία Νικολάου, η οποία και πάλι δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση.

Η ΕΕΔΑ θα ασχοληθεί στην επόμενη συνεδρίασή της με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις» και έχει προς τούτο προσκαλέσει τόσο τον Υπουργό Περιβάλλοντος όσο και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Δεδομένου ότι η επεξεργασία του νομοσχεδίου συνεχίζεται στην Βουλή, η ΕΕΔΑ εκφράζει την ευχή να της δοθεί ο αναγκαίος χρόνος ώστε να συνεισφέρει ουσιαστικά στην διαδικασία πριν αυτή ολοκληρωθεί.

Σημειώνεται ότι κατά την περίοδο της πανδημίας η ΕΕΔΑ συνεδριάζει τακτικά σε εβδομαδιαία βάση και παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς όλες τις σχετικές διαδικασίες με σκοπό την αποτελεσματικότερη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Προς τούτο θα συνεχίσει να συνομιλεί με την Διοίκηση και την κοινωνία των πολιτών και να επεξεργάζεται συνολική έκθεση για τις επιπτώσεις των μέτρων κατά του κορωνοϊού, συμβάλλοντας παράλληλα στην ενημέρωση του κοινού μέσα από τον ιστότοπό της.

Δείτε επίσης

Διαβάστε: ΕΕΔΑ Δελτίο Τύπου: «Ζητήματα προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου κατά τη διάρκεια της πανδημίας»

Διαβάστε: ΕΕΔΑ Δελτίο Τύπου: «Ενδοοικογενειακή βία, Άσυλο και προστασία των ευάλωτων ομάδων στο επίκεντρο της Ολομέλειας της »

Διαβάστε: ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ Β. ΔΗΜΑΚΗ

 

 

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από ΕΕΔΑ

 

 

 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί