Now Reading
Μελέτη: Τα τρανς παιδιά στα οποία επιτρέπεται να ζήσουν ανοιχτά, τα πηγαίνουν πολύ καλά!

Μελέτη: Τα τρανς παιδιά στα οποία επιτρέπεται να ζήσουν ανοιχτά, τα πηγαίνουν πολύ καλά!

Tης Lindsay Tanner, AP Medical Writer
Μετάφραση για το T-zine.gr  * Κωνσταντίνος Κουλαξής


Μελέτη: Τα τρανς παιδιά στα οποία επιτρέπεται να ζήσουν ανοιχτά, τα πηγαίνουν πολύ καλά!

Νεαρά τρανς παιδιά, στα οποία επιτρέπεται να ζήσουν ανοιχτά με το φύλο με το οποίο ταυτίζονται, τα πηγαίνουν εξίσου καλά με τα υπόλοιπα, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δείχνει ότι η γονεϊκή υποστήριξη ίσως είναι το κλειδί.

Μελέτη: Τα τρανς παιδιά στα οποία επιτρέπεται να ζήσουν ανοιχτά, τα πηγαίνουν πολύ καλά!

Τα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους που καταγράφηκαν ήταν σχεδόν ισότιμα μεταξύ των δύο εξεταζόμενων ομάδων σε αυτήν την μελέτη, που συνέκρινε 73 τρανς παιδιά, από 3 έως 12 ετών, με 73 μη-τρανς παιδιά αντίστοιχης ηλικίας. Τα τρανς παιδιά τα κατάφεραν εξίσου καλά, και στους δύο αυτούς δείκτες, σε αντίστοιχη συγκριτική μελέτη με τα μη-τρανς αδέλφια τους. Τα αποτελέσματα αυτά δημοσιεύθηκαν αυτόν τον μήνα στο περιοδικό «Pediatrics».

Τα ποσοστά άγχους που καταγράφηκαν μεταξύ των τρανς παιδιών ήταν «κατά κάτι» υψηλότερα από τους εθνικούς μέσους όρους για παιδιά αντίστοιχων ηλικιακών ομάδων, αλλά κατά τα άλλα ταιριάζουν με την εθνική «νόρμα», υποστήριξε η επικεφαλής Κριστίνα Όλσον, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Όπως δήλωσε η Όλσον, αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη που έχει διεξαχθεί γύρω από την ψυχική υγεία των νέων τρανς που έχουν προχωρήσει στη μετάβασή τους. Οι γονείς που συμμετείχαν στην έρευνα εντοπίστηκαν από ομάδες υποστήριξης, συνέδρια και μια ειδική ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε και βαθμολόγησαν την «ευημερία» των παιδιών τους σε μια τυποποιημένη κλίμακα της ψυχικής υγείας.

Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς δεν επιλέχθηκαν τυχαία (το δείγμα δεν είναι τυχαίο) και η Όλσον αναγνωρίζει ότι οι γονείς των παιδιών που δεν έχουν ακόμη προσαρμοστεί επιτυχώς, μπορεί να επέλεξαν να μην λάβουν μέρος.

Η μελέτη «σίγουρα δείχνει ότι η στήριξη της οικογένειας συνδέεται με καλύτερη ψυχική υγεία», αν και αυτή η ιδέα δεν έχει ελεγχθεί επιστημονικά ακόμη, και όπως δηλώνει η Όλσεν τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δεν αποδεικνύουν άμεσα ότι αυτή είναι η εξήγηση για την παιδική ευημερία.

«Τα ευρήματα είναι πραγματικά εκπληκτικά, δεδομένου ότι οι προηγούμενες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν έδειξαν υψηλά ποσοστά προβλημάτων ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της αυτοκτονικής συμπεριφοράς, σε τρανς παιδιά», έγραψε η Δρ Ιλάνα Σέρερ, παιδίατρος από την Καλιφόρνια, σε εντιτόριαλ στο Pediatrics. «Οι περισσότερες έρευνες που έχουν διεξαχθεί ήταν σε παιδιά που δεν είχαν κάνει το κάμινγκ άουτ τους», υπενθύμισε η Όλσεν.

Κανένα από τα παιδιά που συμμετείχαν στην μελέτη δεν έχει πραγματοποιήσει κάποια επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου, και μερικοί από τους γονείς ήταν αρχικά αντίθετοι στο να αφήσουν τα παιδιά τους να ζήσουν με το φύλο με το οποίο ταυτίζονται.

Ο Μίκα Χέιουμαν, ακαδημαϊκός σύμβουλος της πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστήμίου του Ιλινόις, ήταν μεταξύ των συμμετεχόντων. Ο 10χρονος, Ντάνιελ, γεννήθηκε κορίτσι με το όνομα Ναίμα αλλά έχει αυτοπροσδιοριστεί ως αγόρι από τότε που άρχισε να καταλαβαίνει τι είναι το φύλο, δήλωσε ο Χέιουμαν.

Σε ένα δεύτερο στάδιο, η οικογένεια συμφώνησε να επιτρέψει στον Ντάνιελ να αλλάξει και επισήμως το όνομά του, και μετά από αίτημα του αγοριού, το σχολείο του συμφώνησε να ακολουθήσει αυτήν την αλλαγή και επιτρέπει πια στον Ντανιελ ακόμη και να χρησιμοποιεί τις τουαλέτες των αγοριών.

Δείτε Επίσης

«Έχει προσαρμοστεί πάρα πολύ καλά», δηλώνει ο Χέιουμαν, «αλλά εξακολουθεί να αισθάνεται άγχος γιατί ξέρει ότι δεν τον αποδέχονται όλοι οι άνθρωποι το ίδιο. Ο Ντάνιελ ήταν πολύ ανήσυχος πριν αποκαλυφθεί στο σχολικό του περιβάλλον, αλλά αρνήθηκε την επιλογή της διατήρησης του μυστικού», λέει ο πατέρας του. «Με κοίταξε και είπε: Μπαμπά, δεν μπορώ. Είναι τόσο πιο δύσκολο να ζεις ένα ψέμα και να αρνείσαι αυτό που πραγματικά είσαι από το άγχος που νιώθω τώρα.»

Ο Χειουμαν αποκάλυψε ότι η οικογένεια του αντέδρασε με ανάμεικτα συναισθήματα στην επιλογή του Ντάνιελ. Θρηνούν την απώλεια της κόρης τους, αλλά ποτέ δεν αμφιταλαντεύονται ως προς την αγάπη και την υποστήριξη τους για τον Ντάνιελ.

Η Όλσον, συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δεν είναι αντιπροσωπευτικά για όλα τα τρανς παιδιά, ιδίως για εκείνα των οποίων οι γονείς αντιτίθενται. Οι επικριτές του να επιτρέπεται σε αυτά τα παιδιά να υιοθετήσουν το όνομα, το χτένισμα, τα ρούχα και τις αντωνυμίες του φύλου με το οποίο ταυτίζονται, αντίθετα με το φύλο που γεννήθηκαν, υποστηρίζουν ότι τα παιδιά αυτά είναι πολύ μικρά και δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουν το φύλο τους σε μια τόσο νεαρή ηλικία», έγραψε η Σέρερ στο εντιτόριαλ. Αφήνοντας όμως αυτά τα παιδιά να ζήσουν ανοιχτά με το φύλο με το οποίο ταυτίζονται «μπορεί να είναι μια εξαιρετική διαδικασία επιβεβαίωσης και χειραφέτησης», υποστηρίζει η Σέρερ, «η οποία δείχνει στο παιδί ότι η ταυτότητά φύλου του γίνεται αποδεκτή και υποστηρίζεται από την οικογένεια».

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από BND Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016| 12:12

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί