Now Reading
Μετανάστες, πρόσφυγες και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα τα περισσότερα θύματα ρατσιστικής βίας

Μετανάστες, πρόσφυγες και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα τα περισσότερα θύματα ρατσιστικής βίας

Ελλάδα: Τρίτη, 16 Ιουνίου 2020 | 15:51

LGBTQI News|T-zine.gr

 

Παρουσίαση της ετήσιας Έκθεσης του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.

Μετανάστες, πρόσφυγες και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα τα περισσότερα θύματα ρατσιστικής βίας

Με σύνθημα «ο ρατσισμός μάς αφορά» παρουσιάστηκε, σήμερα, η ετήσια έκθεση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που προέκυψαν από την καταγραφή περιστατικών βίας με ρατσιστικό κίνητρο από τα μέλη του Δικτύου, κατά τη διάρκεια του 2019, παρατηρείται αύξηση στα περιστατικά επιθέσεων κατά ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και αυξητική τάση στα λεγόμενα περιστατικά καθημερινού ρατσισμού, με δράστες μεμονωμένα άτομα στις γειτονιές, τα σχολεία, τα ΜΜΜ και στις οικίες, που διαμένουν πρόσφυγες, ενώ παρουσιάζεται μικρή μείωση στον συνολικό αριθμό περιστατικών σε σχέση με το 2018. Παράλληλα διαπιστώνεται ότι πολλά περιστατικά δεν καταγράφονται καθώς τα θύματα δεν τα καταγγέλλουν λόγω φόβου.

102 περιστατικά με περισσότερα από 104 θύματα

Συγκεκριμένα κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2019, το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας κατέγραψε μέσω συνεντεύξεων με τα θύματα 102 περιστατικά ρατσιστικής βίας με περισσότερα από 104 θύματα. Σε 51 περιστατικά στοχοποιήθηκαν μετανάστες-ριες, πρόσφυγες ή αιτούντες/ούσες άσυλο, λόγω εθνικής καταγωγής, θρησκείας ή/και χρώματος, υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της σύνδεσής τους με πρόσφυγες και μετανάστες-ριες,
καθώς και δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων. Σε 2 περιστατικά στοχοποιήθηκαν Έλληνες πολίτες λόγω αλλοδαπότητας ή εθνοτικής καταγωγής, ενώ σε 3 περιστατικά στοχοποιήθηκαν εβραϊκοί και μουσουλμανικοί ιεροί ή συμβολικοί χώροι. Σε 44 περιστατικά στοχοποιήθηκαν ΛΟΑΤKI άτομα καθώς και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της σύνδεσης τους με ΛΟΑΤΚΙ ομάδες (εκ των οποίων 1 πολίτης τρίτης χώρας χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα/καθεστώς παραμονής). Σε 27 περιστατικά στοχοποιήθηκαν περισσότερα του ενός θύματος, ενώ σε 52 περιστατικά η επίθεση τελέστηκε από ομάδα (τουλάχιστον 2 ατόμων).

Χαρακτηριστικά των επιθέσεων

Σημαντικός αριθμός των επιθέσεων είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση σωματικών βλαβών και άλλα σοβαρά αδικήματα. Μεταξύ αυτών, καταγράφηκαν 1 ανθρωποκτονία, 2 βιασμοί, 3 περιστατικά ασέλγειας και προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας, το ένα εξ αυτών σε συνδυασμό με απειλή και εξύβριση, 42 περιστατικά με σωματικές βλάβες, μόνες ή σε συνδυασμό με εξύβριση και απειλές, διατάραξη οικιακής ειρήνης, εργασιακή εκμετάλλευση, ψευδή καταμήνυση, κλοπές και άλλες φθορές ξένης ιδιοκτησίας, 40 περιστατικά απειλών, εξύβρισης, έργω εξύβρισης, 3 περιστατικά βεβηλώσεων, 2 περιστατικά εμπρησμού, ένα εξ αυτών σε συνδυασμό με απειλές, 6 περιστατικά παρενόχλησης λεκτικής ή άλλου τύπου και 1 περιστατικό φθοράς ξένης ιδιοκτησίας σε συνδυασμό με απειλές.

Κατά δήλωση των θυμάτων, οι δράστες είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία Έλληνες (80 περιστατικά).

Τα στοιχεία προηγούμενων ετών

Η αναφορά του Δικτύου για το έτος 2018 κατέγραψε 117 περιστατικά ρατσιστικής βίας με το σύνολο των θυμάτων να είναι περισσότερα από 130. Για το 2017 το συνολικό νούμερο ήταν 102 περιστατικά με 120 θύματα.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης για το 2019 όπως τα συνοψίζει το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας

  • Το Δίκτυο συνεχίζει να καταγράφει επιθέσεις που παρουσιάζουν στοιχεία οργάνωσης ή τελούνται από οργανωμένες ομάδες και διαπιστώνει αυξητική τάση σε ό,τι αφορά τα περιστατικά με δράστες μεμονωμένα άτομα (γείτονες, ιδιοκτήτες ακινήτων στις οικίες που διαμένουν πρόσφυγες, υπάλληλοι ΜΜΜ κλπ.)
  • Το Δίκτυο κατέγραψε περιστατικά εις βάρος Ελλήνων πολιτών λόγω της εθνοτικής τους καταγωγής αλλά και βίαιες επιθέσεις σε μνημεία ή λατρευτικούς χώρους Ελλήνων πολιτών διαφορετικής θρησκευτικής ταυτότητας. Μάλιστα, στο εν λόγω πλαίσιο, ενώ φαίνεται να μειώθηκαν οι αντισημιτικές επιθέσεις σε σχέση με το 2018 (2 περιστατικά για το 2019, 9 περιστατικά για το 2018), μέσα από περιστατικό που καταγράφηκε σε μουσουλμανικό νεκροταφείο αναδεικνύεται το αντι-ισλαμικό κίνητρο της συγκεκριμένης επίθεσης.
  • Οι καταγραφές επιθέσεων κατά ατόμων ΛΟΑΤΚΙ παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με το 2018, γεγονός που ενισχύει τον προβληματισμό του Δικτύου για το ότι η ομοφοβία και η τρανσφοβία παραμένουν ευρέως διαδεδομένες.
  • Σταθερά υψηλά είναι τα καταγεγραμμένα περιστατικά με την εμπλοκή ένστολων και δημόσιων λειτουργών. Τα εν λόγω περιστατικά ενισχύουν τον θεσμικό ρατσισμό, αποκλείουν ήνκαθυστερούν τα θύματα από την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες που δικαιούνται, ενώ στην χείριστη έκφανσή τους συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και εκφοβισμού.
  • Ανησυχητικές παραμένουν οι επιθέσεις σε βάρος των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η απουσία πλαισίου προστασίας τους εντείνει την ανησυχία του Δικτύου. Τα εν λόγω περιστατικά, αναδεικνύουν για το 2019 μία αυξανόμενη τάση στοχοποίησης των ανθρωπιστικών οργανώσεων, και γενικά των φορέων της κοινωνίας των πολιτών, λόγω της σύνδεσής τους με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για έλλειψη εθνικού στρατηγικού σχεδίου κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας έκανε λόγο η Μαρία Γαβουνέλη πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), κατά την διάρκεια της παρουσίασης.

«Η ελληνική δημοκρατία στην αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας νομοθετεί αλλά δεν εφαρμόζει» επεσήμανε στην παρέμβαση του, ο δικηγόρος και μέλος της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Θανάσης Καμπαγιάννης. «Θέλουμε από την πολιτεία πράξεις και όχι λόγια».

Μπορείτε να δείτε ή και να κατεβάσετε την Έκθεση του Δικτύου εδώ !

Δείτε επίσης

Διαβάστε: Ιστορική Απόφαση: Το Ανώτατο Δικαστήριο στις ΗΠΑ αποφάσισε ότι ο Νόμος περί Πολιτικών Δικαιωμάτων συμπεριλαμβάνει τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.

Διαβάστε: Ραφαέλα Μουζακίτη: «Οι τρανς εργαζόμενες στο σεξ είμαστε αόρατες»

Διαβάστε: Αυτοκτόνησε Αιγύπτια ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστρια που είχε καταφύγει στον Καναδά

 

 

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

 

 

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

 

 

 

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από Αθήνα984

 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί