Η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου στο εξωτερικό, δεν αφορά την ληξιαρχική πράξη γέννησης, αλλά τα έγγραφα ταυτοποίησης με μια απλή δήλωση σε δημόσιο γραφείο!
Γράφει ο Βασίλης Σωτηρόπουλος | Απόψεις | Νομικά θέματα |T-zine.gr | 16.06.2021

Σήμερα το πρωί είχα στο Ειρηνοδικείο Αθηνών μια υπόθεση νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου, με άτομο το οποίο έχει μεταβάλει πλήρως και το επώνυμό του με βάση το αλλοδαπό δίκαιο. Ως Έλληνας πολίτης, θέλει να μεταβληθούν τα στοιχεία του και στο ελληνικό ληξιαρχείο.
Είπα λοιπόν στην Ειρηνοδίκη ότι πρέπει να γίνει δεκτή και η μεταβολή του επωνύμου, παρόλο που ο Ν.4491/2017 προβλέπει μόνο “προσαρμογή” (δηλαδή το οικογενειακό επώνυμο, αλλά με άλλη κατάληξη).
Επισήμανα στην Ειρηνοδίκη ότι συστηματικά το δικαστήριό της απορρίπτει αυτά τα αιτήματα, αλλά εδώ η αλλαγή έχει ήδη γίνει στο εξωτερικό και αν μας παραπέμψει κι αυτό το δικαστήριο στον “Δήμαρχο” (που είναι αρμόδιος κανονικά για τις αλλαγές των επωνύμων!) θα μας απορρίψει και ο δήμαρχος.
– Γιατί θα σας απορρίψει ο δήμαρχος; Με ρώτησε καλοπροαίρετα η Ειρηνοδίκης.
– Γιατί οι δήμαρχοι έχουν ένα παμπάλαιο νομικό πλαίσιο του 1996 που δεν προβλέπει την διεμφυλικότητα ως λόγο μεταβολής επωνύμου και απορρίπτουν αυτά τα αιτήματα. Επομένως, υπάρχει κενό δικαίου, το οποίο πρέπει να πληρωθεί με αναλογική εφαρμογή της συνταγματικής διάταξης από την οποία απορρέει και η νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, δηλαδή του άρθρου 5 παρ.1 Σ.
Αυτό το θέμα φιλοδοξούμε να το κλείσει το Συμβούλιο της Επικρατείας που από τον Νοέμβριο του 2020 έχει δικαστεί τέτοια υπόθεση, τρανς ατόμου που έχει αλλάξει το επώνυμό του στην Αγγλία, αλλά ο … δήμαρχος εδώ αρνείται να συμμορφωθεί και απέρριψε το σχετικό αίτημα.
Πόσο καλύτερα θα ήταν βέβαια να μας άκουγε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συν αυτώ όταν το 2017 φωνάζαμε ότι η διαδικασία πρέπει να είναι ενιαία και να αλλάζουν όλα τα στοιχεία μαζί για τα τρανς πρόσωπα, όταν δηλαδή το τότε υπουργείο μας έλεγε ότι ζητάμε “διακριτική μεταχείριση“, ενώ όλος ο κόσμος αλλάζει τα επώνυμά του στον δήμαρχο;
Και πόσο χρήσιμο θα είναι να εκδοθεί επιτέλους το Εθνικό Σχέδιο Δράσης ΛΟΑΤΚΙ+ Ισότητας που να οραματίζεται (αφού δεν νομοθετεί, μην ξεχνιόμαστε) ότι η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου θα γίνεται με μια απλή δήλωση στο ληξιαρχείο, όπως σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο;
Ποια είναι η αντίδρασή σας;

O Βασίλης Σωτηρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και κάτοχος Μεταπτυχιακού στο Δημόσιο Δίκαιo. Ξεκινώντας το 2005 το πρώτο νομικό ιστολόγιο στην Ελλάδα, το e-lawyer, προσπάθησε να προκαλέσει διάλογο για την προστασία προσωπικών δεδομένων και τον σεβασμό των ατομικών ελευθεριών στο Διαδίκτυο. Αναζητά πάντα ιδέες θεσμικών καινοτομιών που φέρνουν τους πολίτες πιο κοντά στις συνταγματικές τους ελευθερίες. Με αυτό το σκεπτικό, το 2012 ήταν ο πρώτος εκλεγμένος Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης στον Δήμο Αθηναίων. Mαζί με μια ομάδα εργαζομένων δημιούργησαν εξ αρχής αυτή τη δομή στην Αθήνα, για την άμεση επίλυση των διαφορών που έχουν οι πολίτες με τον Δήμο. Έχοντας εκλεγεί Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης για την Αττική, αποστολή του είναι να βελτιώσει τη σχέση των πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες και να πετύχει την επίλυση των διαφορών μεταξύ τους, με τη διαδικασία της διαμεσολάβησης, χωρίς να χρειάζεται να προσφεύγουν στα δικαστήρια. Στο t-zine συμμετέχει σε εθελοντική βάση ή αναδημοσιεύονται άρθρα του από το e-lawyer, ως συνεισφορά στη καλή νομική γνώση θεμάτων που αφορούν τους LGBTQI+ ανθρώπους, και, ιδιαίτερα σε τρανς θέματα, αλλά και γενικότερα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.