Now Reading
Μέτρα για την πρόληψη και καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας

Μέτρα για την πρόληψη και καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας

Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που προχωρούν στην Κύρωση της Σύμβασης, για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

 

 

Μέτρα για την πρόληψη και καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας

Έρευνα για το no mobbing at work που διενεργήθηκε την άνοιξη του 2020, και στοιχεία της παρουσιάστηκαν σήμερα στην Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δείχνουν ότι το 45% υφίσταται σε εβδομαδιαία ή ημερήσια βάση τουλάχιστον 5 διαφορετικές συμπεριφορές παρενόχλησης. Άτομα, άνω των 55 ετών είναι η πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν οι νέοι ηλικίας 18 έως 24 ετών. Τα στοιχεία επικαλέστηκε στην Επιτροπή της Βουλής η Χριστίνα Φυτέα, πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του ΕΕΑ.

Η έμφυλη βία επηρεάζει όλες και όλους μας, ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα, κατά τη διάρκεια συζήτησης με θέμα «metoo_greece»: Μέτρα για την πρόληψη και καταπολέμηση της ηθικής και σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας στη δημόσια ζωή».

«Το metoo, το αγκάλιασαν οι πολίτες γιατί είναι ένα κίνημα υγιές, αφορά όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής, πολύ περισσότερο όταν αγγίζει την απεχθή βία και τη σεξουαλική κακοποίηση κατά ανηλίκων και γι΄αυτό οφείλει να μην είναι τυφλό. Οφείλει να είναι συγκεκριμένο, γιατί συχνά μπορεί σύγχυση και συγκάλυψη να είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος», είπε η υφυπουργός Εργασίας που ενημέρωσε την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τις δράσεις κατά της βίας.

Η συγκεκριμένη Σύμβαση προβλέπει τη θέσπιση ισχυρών προληπτικών και διορθωτικών μέτρων που θα προστατεύουν όλα τα πρόσωπα στο χώρο της εργασίας. Επίσης θα λαμβάνεται μέριμνα για την ομαλή ένταξη ή επανένταξη των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας στην εργασία τους.

Αναφερόμενη στο Δίκτυο Δομών, η Γιαννούλα Χορμόβα, γενική γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, είπε ότι σε λειτουργία βρίσκονται 43 συμβουλευτικά κέντρα, 19 ξενώνες και η τηλεφωνική γραμμή 15900 SOS η οποία λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Όπως, εξάλλου, ανέφερε, διαρκής είναι η συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών Θεμάτων Ισότητας και με τις Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές Ισότητας των Φύλων, προκειμένου οι δυνατότητες του Δικτύου να είναι σε γνώση κάθε χωριού της Ελλάδας. Η Γενική Γραμματεία εκδίδει ενημερωτικά δελτία που αποτυπώνουν το σύνολο των ωφελούμενων στο δίκτυο των δομών.

Έλλη Βαρχαλαμά,, Νομική Σύμβουλος ΓΣΕΕ

«Το φαινόμενο της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία, είναι αόρατο. Χαρακτηρίζεται από υποαναχωρικότητα, δηλαδή τα θύματα δεν προσφεύγουν στις αρχές, δυσκολεύονται πάρα πολύ, εξαιτίας εμποδίων τα οποία η Πολιτεία για κάποιο λόγο αρνείται να τα ακούσει», ανέφερε η Έλλη Βαρχαλαμά, νομική σύμβουλος της ΓΣΕΕ που επισήμανε: «Δεν ζούμε σε ένα περιβάλλον ελευθερίας και ασφάλειας. Σίγουρα, ολόκληρη η επικράτεια δεν έχει πρόσβαση σε διαδικασίες καταγγελίας. Αυτό το λέω, κυρίως, γιατί παραδείγματος χάρη το ΣΕΠΕ στην νησιωτική χώρα είναι σχεδόν ανύπαρκτο και στην ακριτική χώρα, εξίσου είναι υποστελεχωμένο αν όχι ανύπαρκτο.

Τα θέματα βίας και παρενόχλησης έχουν μικτή όψη, εργασιακό όρο υγείας και ασφάλειας και δυστυχώς, διπλές διαδικασίες. ‘Άλλο τμήμα επιθεώρησης ελέγχει το κομμάτι των όρων εργασίας, της καταγγελίας δηλαδή που αν το θύμα κάνει, έχει μέσα όρους εργασίας και άλλο μέρος της επιθεώρησης υγείας και ασφάλειας ελέγχει, αν φτάσει εκεί, το θέμα της διάστασης υγείας και ασφάλειας, χωρίς να συντονίζονται ως προς τον κοινό έλεγχο της υπόθεσης».

Μαρίνα Γαλανού, Πρόεδρος ΣΥΔ

Όλες οι διεθνείς έρευνες έχουν δείξει ότι τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, σε αρκετά υψηλά ποσοστά γίνονται δέκτες διάκρισης, βίας και παρενόχλησης σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, ενώ παράλληλα απαντούν ότι ο δείκτης αισθήματος ασφάλειας είναι ιδιαίτερα χαμηλός, ανέφερε Μαρίνα Γαλανού, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών – ΣΥΔ.

«Συνθήκες, όπως η παραβίαση της αξιοπρέπειας, η δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος, αποτελούν τον ορισμό αυτού που ορίζουμε ως έμφυλη παρενόχληση, που αντιμετωπίζουν συχνά τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα», είπε η κ. Γαλανού.

Ειρήνη Αγαθοπούλου, αν. Τομεάρχης Δικαιοσύνης ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Στην συζήτηση της Επιτροπής Νεολαίος, Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θίχτηκε επίσης το θέμα των προσβλητικών δηλώσεων της Αφροδίτης Λατινοπούλου, που χαρακτήρισε «αποκρουστικές» τις γυναίκες με τρίχες, ραγάδες και κυτταρίτιδα.

Δείτε Επίσης

Το θέμα έθεσε στην επιτροπή Ισότητας του κοινοβουλίου η αναπληρώτρια τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Ειρήνη Αγαθοπούλου, η οποία έκανε λόγο για δηλώσεις γεμάτες στερεότυπα και προσβολές, καλώντας την κυβέρνηση να τις απομονώσει.

Δείτε τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: 

 

News | T-zine.gr | 05.06.2021

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ & avgi.gr 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
1
Ουάου
0
Τέλειο
1
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί