Now Reading
Μία Καλιφορνέζα γίνεται η δεύτερη Αμερικανίδα πολίτης της οποίας το φύλο αναγνωρίζεται επίσημα ως “μη δυαδικό”.

Μία Καλιφορνέζα γίνεται η δεύτερη Αμερικανίδα πολίτης της οποίας το φύλο αναγνωρίζεται επίσημα ως “μη δυαδικό”.

Μία Καλιφορνέζα γίνεται η δεύτερη Αμερικανίδα πολίτης της οποίας το φύλο αναγνωρίζεται επίσημα ως “μη δυαδικό”.

της MARY EMILY O’HARA

Την περασμένη Δευτέρα στο δικαστήριο της Santa Cruz στην California, η Sara Kelly Keenan έγινε η δεύτερη Αμερικανίδα πολίτης -και η πρώτη Καλιφορνέζα- της οποίας νομικά η καταχώριση του φύλου άλλαξε από θήλυ σε «μη δυαδικό», ακολουθώντας τα χνάρια του πρώτου ατόμου που έγινε γι’ αυτό πραγματικότητα (Jamie Shupe) από την πολιτεία του Oregon που τον Ιούνιο έγινε το πρώτο πρόσωπο που κέρδισε στο δικαστήριο την νομική αναγνώριση του φύλου ως «μη δυαδικού».

Φωτογραφία : Sara Kelly Keenan
Φωτογραφία : Sara Kelly Keenan

Η 55άχρονη συνταξιούχος δικαστικός Keenan, δήλωσε στο NBC OUT την περασμένη Δευτέρα ότι ποτέ της δεν είχε σκεφτεί να διεκδικήσει δικαστικά την αλλαγή της καταχώρισης του φύλου της σε κάτι εκτός του δίπολου άρρεν/θήλυ μέχρι που άκουσε για την υπόθεση Shupe στα διεθνή νέα.

«Μέχρι την ημέρα που έγινε το πρώτο βήμα», δήλωσε η Keenan, «νόμιζα ότι μία τέτοια αλλαγή απαιτούσε να αλλάξει η σχετική νομοθεσία».

Η Keenan γεννήθηκε intersex, και έχει διαγνωστεί με το σύνδρομο Swyer, του οποίου τα χαρακτηριστικά είναι ότι εμποδίζει το σώμα να παράγει φυλογεννετικές ορμόνες. Όταν η Keenan ήταν έφηβη και δεν έδειχνε σημάδια εφηβικής ανάπτυξης στο σώμα της, διαγνώστηκε με σύνδρομο Swyer και επεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση υστερεκτομής χωρίς να ενημερωθεί από τους γονείς της ή τον ιατρό της. Όπως γίνεται συνήθως με τα παιδιά που γεννιούνται intersex, οι γονείς της Keenan επέλεξαν το φύλο της χωρίς να μιλήσουν πρώτα με την ίδια. Αφού έζησε ολόκληρη τη ζωή της ως γυναίκα, η Keenan επισκέφτηκε πριν επτά χρόνια έναν ενδοκρινολόγο ο οποίος της επιβεβαίωσε τις υποψίες της ότι είχε γεννηθεί intersex. Ώσπου στις 5 Αυγούστου, εμπνευσμένη από τη δικαστική νίκη στην υπόθεση Jamie Shupe στο Oregon, αιτήθηκε την νομική αλλαγή της καταχώρισης του φύλου της.

«Προσδιορίζομαι ως intersex, και όσον αφορά στην ιατρική μου πραγματικότητα αλλά όσον αφορά στον αυτοπροσδιορισμό του φύλου μου», δήλωσε η Keenan. «Ποτέ δεν μου πέρασε απ’ το μυαλό μου ότι αυτό αποτελούσε επιλογή διότι νόμιζα ότι η νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου αφορούσε μόνο στα τρανς άτομα. Αποφάσισα να το προσπαθήσω κάνοντας χρήση του ίδιου νομικού πλαισίου και να ζητήσω ένα τρίτο φύλο.»

Η Keenan, δήλωσε στο NBC OUT ότι εξακολουθεί να προτιμά να την αποκαλούν με θηλυκούς προσδιορισμούς (αυτή/η), και η περίπτωσή της δεν είναι μοναδική. Η δικαστική της διεκδίκηση ήταν μια διακριτική περίπτωση ως τεστ, προπομπός ενός group ανθρώπων στην California οι οποίοι επίσης ζητούν την αλλαγή του νομικού τους φύλου σε «μη δυαδικό» έξω από το δίπολο άρρεν/θήλυ . Πέντε άνθρωποι oι οποίοι εργάζονται για το Intersex and Genderqueer Recognition Project— σχεδιάζουν να υποβάλουν παρόμοιες αιτήσεις στα δικαστήρια των San Francisco, Alameda, Santa Clara και Sacramento μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Η δικαστική απόφαση για την Sara Kelly Keenan.
Η δικαστική απόφαση για την Sara Kelly Keenan.

Αβέβαιη για το αν τα δικαστήρια της California θα αναγνώριζαν τον όρο «μη δυαδικό» ως νομικό φύλο όσο εύκολα το έκαναν τον Ιούνιο τα δικαστήρια του Oregon, η Keenan παρευρέθη στην προγραμματισμένη ακρόαση στο δικαστήριο την περασμένη Δευτέρα, έχοντας προετοιμάσει μία μακροσκελή και λεπτομερή ομιλία. Όμως ο δικαστής Robert B. Atack, απλά υπέγραψε χωρίς καμία αντίρρηση την προτεινόμενη νομική αναγνώριση του φύλου της αναγνωρίζοντας μάλιστα ότι η απόφασή του αυτή θα αποτελούσε την αρχή μιας περίπλοκης διαδικασίας και για την Keenan αλλά και για την πολιτεία της California.

«Είμαι 55 ετών, και η ζωή μου δεν πρόκειται να αλλάξει σημαντικά» δήλωσε η Keenan στο NBC OUT. «Όμως θέλω να αφήσω τον κόσμο ως ένα καλλίτερο μέρος για τα νεότερα intersex άτομα. Η περίπτωσή μου αποτελεί μία τεράστια ευκαιρία για την αποδοχή και αναγνώριση των μη-δυαδικών, intersex και τρανς ανθρώπων —όπως επίσης και για τους γονείς τους».

Τα Intersex άτομα δεν είναι τα μοναδικά που πιέζουν τις πολιτείες να αναγνωρίσουν νομικά μία τρίτη καταχώρηση φύλου εκτός ή ανάμεσα στο γνωστό δίπολο άρρεν/θήλυ. Η πορεία στην υπόθεση Jamie Shupe, προς το «μη δυαδικό» πέρασε από τη μετάβαση από άρρεν σε θήλυ και τελικά από θήλυ σε «άλλο».

«Μας αντιλαμβάνομαι ως ένα και το αυτό. Με βλέπω ως τρανς μέσα από το φακό του intersex», ήταν η δήλωση Shupe στο NBC OUT την περασμένη Δευτέρα. «Το γεγονός ότι έχω ανδρικά αναπαραγωγικά όργανα και θηλυκή ταυτότητα φύλου, δεν με κάνει γυναίκα. Με τοποθετεί ανάμεσα στα δύο φύλα έχοντας μία μίξη των δύο φύλων».

Η νομική αναγνώριση της αλλαγής της καταχώρισης του φύλου στα έγγραφα στην υπόθεση Shupe από θήλυ σε μη-δυαδικό που ενέκρινε το δικαστήριο του Portland στο Oregon τον Ιούνιο, ήρθε ως ξαφνικό σόκ στις δημόσιες υπηρεσίες αλλά επίσης και στα group νομικής υποστήριξης για τρανς ανθρώπους, όπως επίσης και στις πανίσχυρες LGBTQ νομικές υπηρεσίες. Κανείς δεν είχε καταφέρει να αλλάξει τα έγγραφά του σε οτιδήποτε εκτός από άρρεν/θήλυ στις ΗΠΑ μέχρι τότε και οι περισσότερες νομικές μάχες για μία τόσο εκτεταμένη αλλαγή στα έγγραφα λάμβαναν χώρα κυρίως μέσω μηνύσεων και νομοθετικών παρεμβάσεων όπως η υπόθεση της Lambda Legal για το θέμα των διαβατηρίων εναντίον του Υπουργείου Εσωτερικών των ΗΠΑ (State Department) για λογαριασμό της intersex πολίτη του Colorado με το όνομα Dana Zzyym.

Όμως μετά την υπόθεση Jamie Shupe και τώρα στην υπόθεση της Sara Kelly Keenan, το κίνημα που ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση για την νομική αναγνώριση τρίτης καταχώρισης φύλου, άλλαξε πορεία ζητώντας την αλλαγή μέσω μιας απλής σχετικά διαδικασίας στα τοπικά δικαστήρια. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει ακόμα μακρύς δρόμος να διανυθεί. Όπως έμαθε τους αμέσως επόμενους μήνες μετά τη νίκη, το να αποκτήσει διαβατήριο ή ταυτότητα με το νέο φύλο, είναι προς το παρόν αδύνατο.

Όμως, την περασμένη Δευτέρα, ο συνήγορος στην υπόθεση Shupe έλαβε ένα απροσδόκητο e-mail από την υπηρεσία έκδοσης διπλωμάτων οδήγησης (DMV):

«Την περασμένη εβδομάδα το DMV έλαβε την έγκριση να προχωρήσει στη σύσταση μίας συμβουλευτικής επιτροπής σχετικά με τους κανόνες που θα διέπουν την καταγραφή του φύλου στο δίπλωμα οδήγησης. Οι κανόνες θα επιτρέπουν την εγγραφή φύλου πέρα από τα γνωστά άρρεν/θήλυ και σύμφωνα με τον αυτοπροσδιορισμό του ατόμου, στο δίπλωμα οδήγησης και στην ταυτότητα».

Την επιστολή υπογράφει η Renee Davis, διευθύντρια πολιτικής του γραφείου έκδοσης διπλωμάτων οδήγησης και ταυτοτήτων (DMV) του Όρεγκον. Στην επιστολή διευκρινίζεται ότι μπορεί να πάρει μέχρι και 6 μήνες ή και παραπάνω μέχρι οι νέοι κανόνες να εφαρμοστούν, χωρίς να ορίζει μια καταληκτική ημερομηνία. Παρ’ όλα αυτά το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο. Είχε κερδίσει. Και σύντομα η ταυτότητα και το δίπλωμά οδήγησης θα αντικατοπτρίζει ότι τα άτομα αυτά δεν θα είναι ούτε άντρες ούτε γυναίκες.

«Το γράμμα από την DMV έφτασε μόλις σήμερα», ήταν η δήλωση Shupe. «Όμως η απόφαση της Σάρα, με έκανε να κλάψω. Είμαι τόσο μα τόσο υπέροχα περήφανη για την Σάρα που είχε το κουράγιο να πάρει την σκυτάλη και να πάει βήματα παραπέρα. Είμαι ακόμη συγκινημένη», συμπλήρωσε.

Δείτε Επίσης

Η πολιτεία του Oregon είναι ξακουστή για την ελάχιστη και περιορισμένη γραφειοκρατία της και είναι διάσημη για την προοδευτική κατεύθυνσή της σε σχέση με του πολιτειακούς νόμους σε θέματα που αφορούν τα LGBTQI δικαιώματα, την νομιμοποίηση της κάνναβης, την υποβοηθούμενη ευθανασία κτλ., θέματα που είναι αμφιλεγόμενα σε άλλες πολιτείες. Θα αποδειχτεί η California εξίσου δεκτική όταν έρθει η ώρα να εκδώσει η Keenan τη νέα της ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης;

Ακόμη και ο Toby Adams, ο συνήγορος της Keenan και νομικός εκπρόσωπος της Οργάνωσης για την αναγνώριση των Intersex και Genderqueer ατόμων δεν ξέρει τί να περιμένει. Ο Adams δήλωσε στο NBC OUT ότι η California είναι «μία πολύ μεγάλη πολιτεία με μεγάλη γραφειοκρατία».

«Τώρα που η Sara έχει την απόφαση του δικαστηρίου, έχει το δικαίωμα να πάει στο DMV και να ζητήσει την αλλαγή των εγγράφων της», είπε ο Adams. «Αν το DMV είναι πρόθυμο να συνεργαστεί, τότε αυτός θα είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσουμε. Αν όμως εμφανίσουν προσκόμματα, τότε θα ακολουθήσουμε τη νομική οδό προκειμένου να τους αναγκάσουμε να συνεργαστούν».

Ο Adams θυμάται την εποχή του κινήματος για την αναγνώριση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών όπου οι κινήσεις γίνονταν παράλληλα σε δύο επίπεδα. Από τη μία οι οργανώσεις ζητούσαν την αναγνώριση μέσω της νομοθεσίας και παράλληλα αμέτρητα ζευγάρια βομβάρδιζαν τα δικαστήρια με συνεχείς αιτήσεις αδειών γάμου. Παρ’ όλα αυτά ο Adams προσεκτικά σημείωσε επίσης ότι το κίνημα για την αναγνώριση του μη-δυαδικού φύλου βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

«Υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν στη σειρά για να πραγματοποιηθεί αυτή η δυνατότητα», λέει ο Adams. «Άνθρωποι που γεννήθηκαν intersex, ή που αυτοπροσδιορίζονται έξω από το κλασικό δίπολο του φύλου άρρεν/θήλυ. Δεν μπορείς απλά να εξαφανίσεις τους ανθρώπους αυτούς και να τους ζητήσεις να ψεύδονται για τον προσδιορισμό του φύλου τους. Οι διακρίσεις λόγω γένους είναι αντισυνταγματικές».

Μετάφραση για το T-zine.gr
Tzina Starlite.

© T-zine.gr με πληροφορίες από nbcnews.com

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί