Κυριακή, 16 Ιουλίου 2017 | 14:12

Σε Πολιτείες της Αυστραλίας, ο νόμος ορίζει ότι όλα τα παντρεμένα τρανς άτομα θα πρέπει να πάρουν διαζύγιο πριν αλλάξουν νομικά το πιστοποιητικό γέννησης τους. Τα Ηνωμένα Έθνη, όμως, υποστηρίζουν ότι αυτό είναι μια μορφή καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μετάφραση για το T-zine.grΕλένη Αναγνωστοπούλου

Μια παντρεμένη τρανς γυναίκα, η οποία πολεμά για την διεκδίκηση νέου πιστοποιητικού γέννησης, κερδίζει την στήριξη των Ηνωμένων Εθνών

Σε Πολιτείες της Αυστραλίας, ο νόμος ορίζει ότι όλα τα παντρεμένα τρανς άτομα θα πρέπει να πάρουν διαζύγιο πριν αλλάξουν νομικά το πιστοποιητικό γέννησης τους. Τα Ηνωμένα Έθνη, όμως, υποστηρίζουν ότι αυτό είναι μια μορφή καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι νόμοι της Αυστραλίας που απαγορεύουν σε παντρεμένα τρανς άτομα να αλλάξουν το φύλο στο πιστοποιητικό γέννησής τους παραβιάζουν τη διεθνή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε μια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών.

Σε απόφαση που εκδόθηκε στις 17 Μαρτίου και δημοσιεύθηκε στις 15 Ιουνίου, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, τάθηκε υπέρ της παντρεμένης τρανς γυναίκας από την περιοχή New South Wales της Αυστραλίας, η οποία προσπάθησε ανεπιτυχώς πολλές φορές στο παρελθόν να αλλάξει το φύλο στο πιστοποιητικό γέννησής της.

Οι νόμοι που την εμποδίζουν να το πράξει παραβιάζουν τα δικαιώματα που περιγράφονται στα άρθρα 17 και 26 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ICCPR), διαπίστωσε η επιτροπή.

Είναι μια σημαντική απόφαση για την Αυστραλία, όπου σε έξι από τις οκτώ Πολιτείες τα τρανς άτομα που είναι παντρεμένα πρέπει να πάρουν διαζύγιο από την/τον σύζυγό τους εάν θέλουν να αλλάξουν το φύλο που αναγράφεται στο πιστοποιητικό γέννησής τους.

Η γυναίκα, που αναφέρεται μόνο ως G., γεννήθηκε το 1974 και άρχισε την ορμονολοψία για την διαδικασία μετάβασης φύλου το 2000. Το 2002 άλλαξε το όνομά της σε G. σε διάφορα έγγραφα ταυτότητας και το 2005 προχώρησε σε χειρουργική επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου. Τον Σεπτέμβριο του 2005 παντρεύτηκε μια γυναίκα. Αλλά ο γάμος σήμαινε ότι όταν, τέσσερις μήνες αργότερα, η G. προσπάθησε να αλλάξει το φύλο στο πιστοποιητικό γέννησής της, απέτυχε.

Προκειμένου να αλλάξει το φύλο σε ένα πιστοποιητικό γέννησης στην περιοχή New South Wales, ένα άτομο πρέπει να είναι άνω των 18 ετών, έχει γεννηθεί στην περιοχή New South Wales, έχει υποβληθεί σε εγχείρηση επαναπροσδιορισμού φύλου και να είναι άγαμο. Η G ταιριάζει με τα τρία πρώτα κριτήρια, αλλά όχι με το τελευταίο.

Για πρώτη φορά υπέβαλε αίτηση για αλλαγή πιστοποιητικού γέννησης ως προς το φύλο τον Ιανουάριο του 2006 αλλά απορρίφθηκε δύο ημέρες αργότερα. Δεύτερη και τρίτη προσπάθεια πραγματοποίησε τον Οκτώβριο του 2008 και τον Ιούλιο του 2010 αλλά είχε το ίδιο αποτέλεσμα.

Το Μητρώο γεννήσεων, θανάτων και γάμων της περιοχής NSW (New South Wales) έγραψε στην G τον Ιούλιο του 2010, λέγοντας ότι έπρεπε να είναι άγαμη για να αλλάξει το πιστοποιητικό.

Όμως, όπως είπε η G στην επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, είναι σε “σχέση αγάπης με την σύζυγό της και δεν προτίθεται να υποβάλει αίτηση για διαζύγιο”.

Στην απόφασή της, η επιτροπή του ΟΗΕ δήλωσε ότι δεν υπάρχει “κανένας προφανής λόγος” να αρνηθεί την αλλαγή του πιστοποιητικού γέννησής της και εντόπισε ορισμένες ασυνέπειες που παρουσιάζονται από την αυστραλιανή νομοθεσία σχετικά με τη μετάβαση στο γάμο και το φύλο.

“Η συγγραφέας ήταν παντρεμένη έγκυρα στην Αυστραλία”, ανέφερε η απόφαση. “Μετά την αλλαγή φύλου της, έχει νομίμως χορηγηθεί διαβατήριο που την χαρακτηρίζει ως γυναίκα και άλλαξε το όνομά της, μεταξύ άλλων, στο πιστοποιητικό γέννησής της, στο διαβατήριο, στην άδεια οδήγησης και στην κάρτα υγείας.

“Είναι επίσης αναμφισβήτητο ότι, ως αποτέλεσμα του επαναπροσδιορισμού φύλου, η συγγραφέας ζει καθημερινά σε μια έγγαμη σχέση γεμάτη αγάπη με μια γυναίκα σύζυγο που η Αυστραλία έχει αναγνωρίσει από κάθε άποψη ως έγκυρη. Δεν υπάρχει λόγος για την άρνηση της συμμόρφωσης του πιστοποιητικού γέννησης της συγγραφέα με αυτή τη νόμιμη πραγματικότητα ».

Η επιτροπή είχε την υποχρέωση να παράσχει στη G ένα πιστοποιητικό γέννησης το οποίο χαρακτήρισε ως θηλυκό, να αναθεωρήσει το νόμο για να σταματήσει επιτέλους αυτό το φαινόμενο σχετικά με τρανς άτομα στο μέλλον και να συμμορφωθεί με την απόφαση μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2017.

Η Αυστραλία έχει επικυρώσει το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα ICCPR και πρέπει να ανταποκριθεί στην απόφαση – αλλά δεν είναι υποχρεωμένη να αλλάξει πραγματικά το νόμο.

Οι περιοχές NSW, η Western Australia, Queensland, Tasmania, Victoria, Nothern Territory της Αυστραλίας, ορίζουν νομικά ότι τα παντρεμένα τρανς άτομα θα πρέπει να χωρίσουν από την/το σύζυγό τους εάν θέλουν να αλλάξουν το φύλο που αναγράφεται στο πιστοποιητικό γέννησής τους.

Η περιοχή Australian Capital Territory κατήργησε την απαίτηση διαζυγίου το 2008 και η Νότια Αυστραλία ακολούθησε το 2016 – συμπτωματικά, την ίδια μέρα που η ψηφοφορία για παρόμοια νομοθεσία που πρότεινε η βικτοριανή κυβέρνηση απέτυχε.

Η διαδικτυακή ενημερωτική σελίδα BuzzFeed News κατανοεί ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διαβουλεύεται επί του παρόντος με την κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας (NSW) σχετικά με την απόφαση της επιτροπής του ΟΗΕ και αναμένει να δώσει απάντηση μέχρι την ημερομηνία που ζητήθηκε.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της NSW Mark Speakman δήλωσε στο BuzzFeed News ότι η αλλαγή του φύλου στο πιστοποιητικό γέννησής μπορεί να ακυρώσει τον γάμο ούτως ή άλλως, δεδομένου ότι ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου δεν είναι νόμιμος στην Αυστραλία.

“Το αποτέλεσμα για ένα παντρεμένο άτομο να αλλάξει το φύλο που έχει καταχωρηθεί στο μητρώο που καταγράφηκε κατά τη γέννηση και η επακόλουθη έκδοση ενός νέου πιστοποιητικού γέννησης μπορεί να είναι ο θάνατος του ίδιου του γάμου”, ανέφερε.

“Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να ισχύει ανεξάρτητα από τη νομική θέση σε οποιαδήποτε Πολιτεία.”

Η επιτροπή του ΟΗΕ δήλωσε ότι δεν ήταν σαφές γιατί η αλλαγή των πιστοποιητικών γέννησης αποτελεί απειλή απέναντι στον νόμο περί του γάμου ενώ η αλλαγή διαβατηρίων όχι.

“Το συμβαλλόμενο κράτος δεν έχει εξηγήσει γιατί η αλλαγή της καταχώρισης φύλου στο πιστοποιητικό γεννήσεως θα οδηγούσε σε ασυμβίβαστη και απαράδεκτη σύγκρουση με το νόμο περί γάμου αν η συγγραφέας παραμείνει παντρεμένη, ενώ επιτρέπεται η αλλαγή του φύλου στο διαβατήριό του στις ίδιες συνθήκες” αναγράφει η απόφαση.

Επίσης ο ΟΗΕ, διερωτάται γιατί ήταν προς το συμφέρον της Αυστραλίας να επιτρέψει αντικρουόμενα έγγραφα ταυτότητας “που δεν συνάδουν με την πραγματική προσωπική κατάσταση”.

Η Sally Goldner, διευθυντής της Transgender Victoria, δήλωσε στο BuzzFeed News ότι η ύπαρξη τεκμηριωμένων εγγράφων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την προστασία της ιδιωτικής ζωής, την ασφάλεια και την απασχόληση.

Ο ψυχολογικός αντίκτυπος της σωστής τεκμηρίωσης είναι επίσης σημαντικός, δήλωσε η Goldner. Όταν πρόσφατα ταξίδεψε στο εξωτερικό για πρώτη φορά σε δύο δεκαετίες, το διαβατήριό της εμφανίστηκε με ένα “F” πάνω του.

“Δεν το είχα συνειδητοποιήσει μέχρι που κατάλαβα την αίσθηση επιβεβαίωση που προσδίδει,” είπε. “Είναι πρακτικό, αλλά είναι πολύ πιο βαθύ από αυτό. Δεν ξέρω αν άλλα άτομα [που δεν είναι διεμφυλικά] μπορούν να το εκτιμήσουν.”

Η Goldner πρόσθεσε ότι ήταν «λυπηρό» ότι η γυναίκα έπρεπε να επιδιώξει αποζημίωση από τον ΟΗΕ.

“Οι περισσότερες από τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλιά μας δεν σέβονται τα τρανς άτομα και άτομα με έμφυλες διοφοροποιήσεις”, ανέφερε. “Είναι σίγουρα μια απόφαση που δίνει μεγάλη ώθηση, αλλά οι υπόλοιπες κυβερνήσεις έχουν ευθύνη να αναλάβουν δράση”.

Η Lane Sainty είναι δημοσιογράφος για το BuzzFeed News και έχει έδρα το Sydney, Αυστραλία.

© T-zine.gr με πληροφορίες από Buzz Feed News