Now Reading
Μία πράγματι αθέατη πλευρά του προσφυγικού: εκμετάλλευση λοατ προσφύγων από δήθεν δημοσιογράφο.

Μία πράγματι αθέατη πλευρά του προσφυγικού: εκμετάλλευση λοατ προσφύγων από δήθεν δημοσιογράφο.

Γράφει η Μαρίνα Γαλανού.


Μία πράγματι αθέατη πλευρά του προσφυγικού: εκμετάλλευση λοατ προσφύγων από δήθεν δημοσιογράφο.

 

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ένα από τα πιο εξοργιστικά πράγματα είναι να έχεις δουλέψει για κάτι, να έχεις αφιερώσει χρόνο, πολύ χρόνο, και να βλέπεις όχι μόνο να αγνοείται η δουλειά σου, αλλά να λοιδορούνται οι λοατ οργανώσεις.

Η τρανς γυναίκα αυτή, η Σούμα, εδώ και μήνες είχε έρθει σε επαφή με το ΣΥΔ, για να μπορέσει να βρει κατοικία αφενός, αφετέρου να καταφέρει να έχει προστασία ασύλου. Πράγματι, φροντίσαμε δύο πράγματα: α) σε συνεργασία με τη Praksis, μαζί 3 ακόμη γκέι πρόσφυγες, 2 από την Συρία και ενός από το Ιράκ, να φιλοξενηθεί σε ξενώνα της, και, β) να κατατεθεί αίτημα ασύλου προς την υπηρεσία.

Άμεσα η Praksis φρόντισε γι’ αυτό και φιλοξενήθηκε σε ξενώνα της, ενώ μετά από συνάντηση με την τρανς γυναίκα, ετοιμάσαμε επιστολή προς την Υπηρεσία Ασύλου που την υπόγραφε το ΔΣ του ΣΥΔ κι εγώ προσωπικά ως Πρόεδρος που εξηγούνταν όλο το πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο η τρανς γυναίκα θα έπρεπε να τύχει προστασίας ασύλου.

Όταν ήρθε η ώρα της συνέντευξης, η τότε υπεύθυνη του ΣΥΔ για θέματα προσφύγων Κατερίνα Ράιλυ, την συνόδευσε στη συνέντευξή της ώστε να εξηγηθεί εκ μέρους του ΣΥΔ στη συνέντευξη κάθε παράμετρος που η τρανς γυναίκα θα έπρεπε να τύχει προστασίας, ενώ κατατέθηκε και η επιστολή του ΣΥΔ προς την υπηρεσία. Και πράγματι, πριν από 2 περίπου μήνες το αίτημα της τρανς γυναίκας για προστασία ασύλου έγινε δεκτό. Μάλιστα τότε η Κατερίνα Ράιλυ, παρατούσε τη δουλειά της για να πηγαίνει χαράματα εκ μέρους του ΣΥΔ στην υπηρεσία ασύλου!

Τίποτε απ’ αυτά δεν αναφέρεται στο δημοσίευμα, αντίθετα αναφέρεται από τον δήθεν «δημοσιογράφο» ότι «Παράπονα υπάρχουν και για τη στάση της εγχώριας lgbt κοινότητας απέναντι στους “δικούς της” πρόσφυγες», ενώ αναφέρονται όλες οι άλλες οργανώσεις πλην του ΣΥΔ, που πραγματικά φρόντισε ώστε η τρανς γυναίκα να τύχει προστασίας ασύλου.

Να συμπληρώσω ότι από τους 3 γκέι πρόσφυγες που ήταν μαζί της, οι 2 ακόμη πήραν κι αυτοί άσυλο στη χώρα μας, πάλι με την συνδρομή του ΣΥΔ, και ενός απορρίφθηκε στον 1ο βαθμό, αλλά έχει γίνει ήδη προσφυγή στον 2ο βαθμό, πάλι με την συνδρομή του ΣΥΔ και αυτή εκκρεμεί.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να τα επιβεβαιώσουν εκπρόσωποι της PRAKSIS με τους οποίους συνεργαστήκαμε, τόσο στην συγκεκριμένη υπόθεση όσο και σε άλλες.

Είναι πέρα για πέρα εξοργιστικό να έχεις δουλέψει για κάτι, να έχεις κοπιάσει, και να έρχεται ο κάθε κάφρος στην ουσία να σε λοιδορεί.

Όλα τα παραπάνω δεν γράφονται για να αποδοθούν εύσημα σε μένα ή στο ΣΥΔ, άλλωστε όταν η τρανς γυναίκα πήρε άσυλο, καμία και κανείς μας δεν βγήκε να πανηγυρίσει ούτε να ζητήσει εύσημα, αλλά όχι και να λοιδορούμαστε από πάνω!

Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το ΣΥΔ έχει αναλάβει περίπου 25 υποθέσεις γκέι, λεσβιών και τρανς προσφύγων, ήδη σε 10 εξ αυτών έχει δοθεί διεθνής προστασία ασύλου, ενώ για όποιον ή όποια ενδιαφέρεται να δει δημόσιες ανακοινώσεις μας που δείχνουν την δουλειά που έχει γίνει από το ΣΥΔ όλο αυτό το χρονικό διάστημα, μπορούν να δουν παρακάτω:

Δελτίο Τύπου, 23 Μαρτίου 2016: «Το ΣΥΔ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τους LGBTQI πρόσφυγες στη χώρα μας» (εδώ).

Δείτε Επίσης

Δελτίο Τύπου, 26 Μαίου 2016: «Τρίπτυχο – τρίγλωσσο φυλλάδιο του ΣΥΔ για τα δικαιώματα των LGBTI προσφύγων»  (εδώ).

Δελτίο Τύπου, 20 Ιουνίου 2016: «Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Προσφύγων» (εδώ).

Δελτίο Τύπου, 5 Ιουλίου 2016: «Αναφορά βουλευτών προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Μετανάστευσης, κύριο Μουζάλα, με αφορμή Υπόμνημα του ΣΥΔ, αναφορικά με τους LGBTI πρόσφυγες» (εδώ).

Δελτίο Τύπου, 17 Οκτωβρίου 2016: «Παρατηρήσεις στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για το άσυλο, αναφορικά με τους LGBTQI πρόσφυγες» (εδώ).

Μπορείτε να δείτε το κείμενο που δημοσιεύτηκε στην Lifo εδώ.

© T-zine.gr

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί