Now Reading
Μια προσωπική συνέντευξη της Πάρβης Πάλμου, ψυχοθεραπεύτρια του ΣΥΔ, στο Humans of Gestalt

Μια προσωπική συνέντευξη της Πάρβης Πάλμου, ψυχοθεραπεύτρια του ΣΥΔ, στο Humans of Gestalt

Η Πάρβη Πάλμου ψυχοθεραπεύτρια και μέλος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), έδωσε μια προσωπική συνέντευξη στην Kamila Bialy για το Έργο με τίτλο: «Authentic Unprocessed Experimental Gestalt Dialogue» που υλοποιείται από την Kamila Bialy και την Heather Anne Keyes για το Humans of Gestalt.

Στην συνέντευξή της μίλησε τόσο για την προσωπική και επαγγελματική της ζωή αλλά και για την δράση της ως ψυχοθεραπεύτρια του ΣΥΔ.

 

Λίγα λόγια για εκείνη

 
Αρχικά, ως ψυχοθεραπεύτρια, εργάζεται κυρίως με τον ΛΟΑΤΚΙ+ πληθυσμό και όχι μόνο, ενώ με την σύντροφό της, η οποία είναι ψυχοθεραπεύτρια, εργάζονται από κοινού σε συνέδρια και εκπαιδευτικά σεμινάρια. Μίλησε για την ταύτιση των αξιών της σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, την τήρηση των ορίων της ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής, για την αγάπη της για τα ζώα και για τις μηχανές από τα εφηβικά της χρόνια, την σημαντικότητα να εκφράζεται και να έχει μια άμεση σχέση με τον εαυτό της αλλά και με τα άτομα που έχει κοντά της, την ενεργή δράση της με τον ακτιβισμό τόσο για εκείνη, για τους θεραπευόμενούς της και γενικότερα για την κοινωνία αλλά και για την αγάπη της για τα ταξίδια και κυρίως το Μεξικό.

Μια προσωπική συνέντευξη της Πάρβης Πάλμου, ψυχοθεραπεύτρια του ΣΥΔ, στο Humans of Gestalt

Οι άνθρωποι που την είχαν επηρεάσει στη ζωή της ήταν η μητέρα και ο πατέρας της, όπου και οι δυο είχαν ασχοληθεί με το αντικείμενο της ψυχολογίας ενώ στα νεανικά της χρόνια είχε εργαστεί ως DJ λόγω της αγάπη της για την μουσική και την ποίηση, επηρεασμένη μουσικά από την γνωστή ποιήτρια και φίλη της Anne Clark. Κατά την διάρκεια του bachelor της, η καθηγήτρια Μερόπη Βερσή ήταν αυτή που την επηρέασε και την συμβούλεψε τότε να συνεχίσει τις σπουδές της με την ψυχολογία.

Όπως μας αναφέρει, σε ηλικία των 17 ετών που εργαζόταν ως DJ, άρχισε να παίζει μουσική στο κλαμπ «Κούκλες», ένα κλαμπ με drugshowsπου συμμετέχουν τρανς και σις άτομα ως drugqueens. Εκεί ήρθε σε επαφή με τρανς ανθρώπους και γνώρισε τις ζωές των τρανς γυναικών, όπου λόγω των αποκλεισμών που δέχονταν από την κοινωνία που είχε παθολογικοποιήσει την ταυτότητα φύλου τους, στην πλειοψηφία τους ήταν εργαζόμενες στο σεξ για να καταφέρουν να επιβιώσουν. Όπως μας τονίζει, έβλεπε τις τρανς εργαζόμενες στο σεξ που εργάζονταν στην λεωφόρο Συγγρού, τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν, την βία και τους ξυλοδαρμούς από την αστυνομία, τον εκφοβισμό από τους πελάτες, την καθημερινή απειλή αλλά και τους κινδύνους που δέχονταν για τις ζωές τους.
Εκείνη την περίοδο η Πάρβη αποφάσισε πως όταν θα ολοκλήρωνε τις σπουδές της στην ψυχολογία θα ασχολούνταν με τον συγκεκριμένο πληθυσμό.

 

Η δράση της στο Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ)

 
Από τον Μάρτιο του 2010 που ιδρύθηκε το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) από την τρανς ακτιβίστρια Μαρίνα Γαλανού και Πρόεδρο του ΣΥΔ, η Πάρβη Πάλμου άρχισε να εργάζεται εθελοντικά ως ψυχοθεραπεύτρια της Gestalt. Το ΣΥΔ αριθμεί κοντά στα 300 εγγεγραμμένα μέλη αλλά επίσης έχει και εθελντές μη μέλη, ενώ έχει δύο γραφεία, το ένα στην Αθήνα όπου είναι τα κεντρικά και το δεύτερο στη Θεσσαλονίκη. Η Πάρβη πέραν της ψυχολογικής υποστήριξης που παρέχει, μέσω του σωματείου ασκεί πολιτική πίεση ως ψυχοθεραπεύτρια για την τροποποίηση νομοσχεδίων και υλοποιεί εκπαιδευτικά σεμινάρια με ΛΟΑΤΙ θεματολογία.

Ο κύριος στόχος του ΣΥΔ ήταν η Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου και η αποπαθολογικοποίηση της ταυτότητας φύλου. Το 2017 μετά από αγώνα και πιέσεις του ΣΥΔ από την ίδρυσή του, κατάφερε να ψηφιστεί ο νόμος για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου όπου πλέον δίνεται η δυνατότητα σε τρανς και φυλοδιαφορετικά πρόσωπα να μπορούν να αλλάξουν τα έγγραφά τους δίχως να υπάρχουν ιατρικές προϋποθέσεις ή γνωματεύσεις.

Όπως είπε, από το 2010 μέχρι και το 2017 ήταν η μοναδική ψυχοθεραπεύτρια στο ΣΥΔ, καθώς πέραν του σεβασμού και της εμπιστευτικότητας που υπήρχε από κοινού, το σημαντικότερο ήταν που μιλούσε την γλώσσα της τρανς κοινότητας λόγω των βιωμάτων της που είχε με τους τρανς ανθρώπους που εργάζονταν στο σεξ, καθώς χρειαζόταν ένας διαφορετικός τρόπος προσέγγισης σε σύγκριση με την ακαδημαϊκή ψυχοθεραπεία και την ψυχοθεραπεία που προβάλλεται με φωτογραφίες, και τότε εμφανίστηκε η ψυχοθεραπεία της Gestalt – μια πρακτική που δεν ήταν γνωστή μέχρι και πρόσφατα στην Ελλάδα. Εξηγεί, ότι εκείνη την περίοδο ήταν τεράστια η ευθύνη που είχε αναλάβει το σωματείο αλλά και η ίδια καθώς εργάζονταν με άτομα που δέχονταν ρατσισμό, διακρίσεις, περιθωριοποίηση, θέμα διαχείρισης των τραυμάτων τους, ιδιαίτερα των τρανς νέων που αντιμετώπιζαν αυτοκτονικές τάσεις λόγω της απόρριψης από το οικογενειακό τους περιβάλλον , δίχως να υπάρχει κάποια στήριξη από την Πολιτεία.

Μια προσωπική συνέντευξη της Πάρβης Πάλμου, ψυχοθεραπεύτρια του ΣΥΔ, στο Humans of Gestalt

Από το 2017 και μετά δημιουργήθηκε μια ομάδα ψυχολόγων/ψυχοθεραπευτών, που την αποτελούν τρία ΛΟΑΤΙ άτομα, ανάμεσά τους και η σύντροφός της Μαρία-Χριστίνα, ενώ πέρα των συνεδριών που γίνονται είτε από κοντά είτε μέσω skype ή zoom, η Πάρβη έχει το ρόλο της επόπτριας της ομάδας.

Όσον αφορά την Gestalt πρακτική σε τρανς άτομα, ανέφερε πως η προσέγγισή της έχει να κάνει με την εργασία του σώματος του τρανς ατόμου καθώς η τρανς κατάσταση βιώνεται από το σώμα και δεν αφορά μόνο τον εξωτερικό κόσμο ή την κοινωνία, αλλά εσωτερικές συγκρούσεις και δυσκολίες και η δουλειά της είναι να παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον ώστε αυτές οι δυσκολίες να μπορέσουν να πάρουν μορφή, να εκφραστούν, να αναγνωριστούν και να επιλυθούν σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου. Σε αυτή την πρακτική χρησιμοποιούνται συγκεκριμένες ορολογίες και ασκήσεις που φέρνουν αποτέλεσμα στο τρανς πληθυσμό ενώ οι ασκήσεις δημιουργούνται από κοινού με εκείνη και τους θεραπευόμενους της και σχετίζεται με το κάθε τρανς άτομο που έχει απέναντί της, δηλαδή διαφορετικά θα δουλέψει με μια τρανς γυναίκα που είναι 70 χρονών, ή με μία εργαζόμενη στο σεξ που μπορεί να έχει κάνει φυλακή, και, αλλιώς με ένα τρανς αγόρι, 20 ετών που μόλις γνωστοποίησε την ταυτότητα φύλου του και θέλει να ξεκινήσει την φυλομετάβασή του.

Στη συνέχεια αναφέρει πως για να εργαστούν οι ψυχοθεραπευτές με το τρανς πληθυσμό θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να έχουν δουλέψει με τους εαυτούς τους, με την ομοφοβία και τρανσφοβία και με το τι θέλουν να κάνουν, το ποιοι θα πρέπει να είναι, αλλά και το τι ζητάνε οι θεραπευόμενοι από τους ψυχοθεραπευτές καθώς τρανς άνθρωποι είχαν τραύματα από ψυχοθεραπευτές που τους αρνούνταν την φυλομετάβαση ή είχαν καταστρέψει τις ζωές τους. Οπότε το 2010 που ξεκίνησε να εργάζεται με τρανς άτομα που δεν την γνώριζαν έπρεπε να κρατήσει μια στάση σεβασμού στο βίωμα των τρανς ανθρώπων με ένα τρόπο που να τους κάνει να την εμπιστευτούν και αυτό στην αρχή ήταν αρκετά δύσκολο. Πλέον αυτή η σχέση εμπιστοσύνης έχει χτιστεί και οι τρανς άνθρωποι την γνωρίζουν είτε μέσα από την δουλειά της είτε από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

 

Δείτε Επίσης

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

 

Η Πάρβη Πάλμου αναφέρθηκε στο πώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα 600 ωρών με τίτλο: «GESTALT ΚΑΤΑΦΑΤΙΚΗ ΛΟΑΤΚΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ KAI ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΦΥΛΟΥ», όπου η Πάρβη είναι η εκπαιδεύτρια παράλληλα και μαζί με την συνάνδελφό της Άννα Απέργη, τρανς γυναίκα, ακτιβίστρια και Διευθύντρια του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών. Και για εκείνη το να έχουν ένα τρανς πρόσωπο ως καθηγήτρια σε αυτό το πρόγραμμα είναι ένα τεράστιο βήμα καθώς οι τρανς άνθρωποι αποκλείονται από τον πανεπιστημιακό χώρο. Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε κάθε άτομο, είναι στην Ελληνική γλώσσα, υλοποιείται μέσω zoom και το παρακολουθούν άτομα από ολόκληρη την Ελλάδα.

Τέλος ανέφερε, την ανάγκη υλοποίησης εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε θέματα ταυτότητας φύλου προς τους ψυχοθεραπευτές στην Ελλάδα και την ανάγκη σωστής χρήσης της ορολογίας όταν απευθύνονται σε τρανς ανθρώπους.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε στο παρακάτω βίντεο τη συνέντευξη.

 


 


 

© T-zine.gr

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
4
Ουάου
2
Τέλειο
7
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί