Now Reading
Μια ζωή γεμάτη αγώνες και όραμα

Μια ζωή γεμάτη αγώνες και όραμα

Η γυναίκα που πρωτοστάτησε στις μάχες των διεμφυλικών ατόμων στη χώρα μας για θεσμική αναγνώριση, ισότητα και αξιοπρέπεια, η Γαλανού, δεν είναι πια κοντά μας, όμως μας αφήνει σπουδαία παρακαταθήκη.

Γράφει ο Δημήτρης Αγγελίδης| Απόψεις  |T-zine.gr | 18.10.2021

Μια ζωή γεμάτη αγώνες και όραμα – Μαρίνα Γαλανού | Φώτο: Μαρία Τζεφέρη

«Oταν πήγαινα Δημοτικό, κάτι είχε γίνει την ώρα της προσευχής και μας οδήγησαν στο γραφείο του διευθυντή να μας χτυπήσει με τον χάρακα. Εγώ αντέδρασα. Εν μέσω χούντας αυτό, ε; Βουτάω τον χάρακα και του κάνω το γραφείο λαμπόγυαλο. Και του φωνάζω: “Θα σε πάω στο υπουργείο” – προφανώς το είχα ακούσει από κάποια θεία. Εγώ το διαφορετικό δεν το θεωρούσα κακό, δεν μας το ’χαν περάσει από το σπίτι έτσι.

Σ’ αυτό ήμουν πολύ τυχερή, βασίλισσα. Όταν έβλεπα κάτι άδικο, θα ήμουν εκεί να βοηθήσω και να υπερασπιστώ. Από εκεί προέρχεται η αγωνιστικότητα – βλέπεις την καθημερινή αδικία και καταλαβαίνεις ότι δεν πρέπει να βάλεις το κεφάλι κάτω», έλεγε η Μαρίνα Γαλανού σε συνέντευξή της στην «Εφ.Συν.» τον Μάιο του 2013 («Οι τρανς γυναίκες είμαστε εδώ και τα θέλουμε όλα», 11/5/2013).

Για 25 χρόνια, από το 1997 μέχρι τον θάνατό της το περασμένο Σάββατο, μέσα από την καθοριστική παρουσία της στον χώρο του τρανς ακτιβισμού και των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ, έδωσε διαρκή και ανυποχώρητο αγώνα ενάντια στην καθημερινή αδικία με κάθε πρόσφορο μέσο. Ο θάνατος τη βρήκε με το κεφάλι ψηλά, στις επάλξεις του ακτιβισμού. Μόνο στους πολύ δικούς της ανθρώπους είχε εμπιστευτεί τη μάχη που έδινε με τον καρκίνο από τον Απρίλιο.

Η κηδεία της την περασμένη Δευτέρα στο νεκροταφείο του Σχιστού είχε κι αυτή στοιχεία ακτιβισμού. Ήθελε θρησκευτική κηδεία, μια τελευταία συμβολική νίκη ενάντια στην τρανσφοβία και την ομοφοβία της Εκκλησίας. Τάφηκε πάνω στη σημαία του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος μέσα στο φέρετρο και με τη σημαία του τρανς κινήματος να της σκεπάζει τα χέρια. Στην κηδεία, παρευρέθηκαν ακτιβιστές, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος και η βουλευτής Αννέτα Καββαδία, αλλά και ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης. Δίπλα στα στεφάνια του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, υπήρχαν τα στεφάνια του πρωθυπουργού και του γενικού γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Σταμάτη.

Ο αγώνας της ήταν ολοκληρωτικός και προσηλωμένος – μια διαρκής εξέγερση ενάντια στον καθημερινό και στον θεσμικό ρατσισμό, προσανατολισμένη σε απτά αποτελέσματα. Δεν δίσταζε να τα κάνει λαμπόγυαλο, αντιδρώντας έντονα σε μια προσβολή.

Όταν οργάνωνε, από την αρχή της οικονομικής κρίσης, συσσίτιο για τα μέλη του Σωματείου, την κάλεσαν από μια οργάνωση να της δώσουν τρόφιμα. «Πήγα, ήταν ένας κάπως ηλικιωμένος. Με είδε, με περιεργάστηκε από πάνω μέχρι κάτω. Μου λέει “συγγνώμη, τι είναι αυτό το ‘διενηλική’, πώς το λέτε;”. Του λέω “διεμφυλική, τρανς, τρανσέξουαλ, τραβεστί”. Γούρλωσε τα μάτια, έμεινε κόκαλο. Και τι μου λέει; “Εμείς δίνουμε τρόφιμα σε ηλικιωμένους και σε παιδάκια. Σε ανθρώπους”. Κατάλαβες τι είπε; Του έκανα το γραφείο αγνώριστο», διηγιόταν στην «Εφ.Συν.».

Την ίδια στιγμή, έδινε τη μάχη για να βάλει τα δικαιώματα των τρανς από το περιθώριο του δημόσιου λόγου στο κέντρο της πολιτικής ατζέντας: συναντήσεις με κόμματα μέσα στη Βουλή, κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, αρθρογραφία στον Τύπο, ανακοινώσεις και δημόσιες παρεμβάσεις, υπομνήματα, συμμετοχή σε επιτροπές κοινοβουλευτικές για το νομοθετικό έργο, γνωμοδοτικές υπουργείων, νομοπαρασκευαστικές, σεμινάρια σε αστυνομικούς, δικαστικούς και χειριστές της υπηρεσίας Ασύλου με την ιδιότητα του εμπειρογνώμονα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η διευθύντρια του ΣΥΔ Άννα Απέργη τη θυμάται να προβλέπει τον Απρίλιο του 2014, όταν ξεκινούσε εκστρατεία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, ότι σε τρία χρόνια θα είχε επιτευχθεί η νομοθετική αλλαγή, όπως και έγινε. Παρά την κριτική σε ελλείψεις του νόμου, πανηγύρισε στα θεωρεία της Βουλής την ψήφισή του τον Οκτώβριο του 2017.

Έβαζε φιλόδοξους αλλά όχι ουτοπικούς στόχους και εργαζόταν μεθοδικά για να τους υλοποιήσει. Δημιούργησε τον «Πολύχρωμο Πλανήτη» το 2004, το πρώτο ΛΟΑΤΚΙ βιβλιοπωλείο και εκδοτικό οίκο στην Ελλάδα. Έκανε θεσμό την ετήσια ημερίδα του Σωματείου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων τον Νοέμβριο για την παγκόσμια ημέρα μνήμης των θυμάτων της τρανσφοβίας, με συμμετοχή οργανώσεων, φορέων και εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, καταλήγοντας σε σιωπηλή πορεία προς τη Βουλή.

Μιλούσε καλιαρντά με την ίδια άνεση που χειριζόταν τον ακτιβιστικό λόγο και νομικές έννοιες. «Πρέπει να καταλάβετε ότι υπάρχουν γυναίκες με πουλάκι και άντρες με μουτζό», έλεγε σε επιτροπή του υπουργείου Υγείας, όπως το καταγράφει ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, νομικός σύμβουλος του ΣΥΔ. Επέμενε στη χρήση συμπεριληπτικής, μη προσβλητικής γλώσσας στον δημόσιο λόγο. Εγραψε για τον σκοπό αυτό το εγχειρίδιο «Ταυτότητα και έκφραση φύλου: ορολογία, διακρίσεις, στερεότυπα και μύθοι» (ΣΥΔ, 2014), το οποίο το εμπιστεύτηκε στην «Εφ.Συν.» για την επαυξημένη επανέκδοσή του.

Το τελευταίο βιβλίο της το καλοκαίρι («ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες στην Ελλάδα», Πολύχρωμος Πλανήτης, 2021) ήταν για ένα θέμα που την απασχολούσε συνεχώς. Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 οργάνωσε ευρεία κινητοποίηση για να δοθεί άσυλο για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού σε Ιρανό πρόσφυγα.

Οι διεκδικήσεις της δεν ήταν συντεχνιακές, αλλά διαπνέονταν πάντα από μια βαθιά πολιτική αντίληψη για τη δημοκρατία, την ισότητα και το κράτος δικαίου. Πολύ πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ζητούσε να τεθεί εκτός νόμου η ναζιστική Χρυσή Αυγή. Κατήγγειλε τις διώξεις των τρανς στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, στο πλαίσιο των υγειονομικών και αστυνομικών επιχειρήσεων που βασίζονταν στη διαβόητη υγειονομική διάταξη του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου. «Νιώθω αποτροπιασμό για το γεγονός ότι, μετά απ’ όλα αυτά, ο Λοβέρδος εξελέγη ξανά βουλευτής», έλεγε. Ο λόγος και η δράση της χρειάζονται σήμερα όσο ποτέ.

Δείτε Επίσης

Γιατί την επιλέξαμε

Ο πρόωρος θάνατος της προέδρου του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στον χώρο των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά και μια σημαντική παρακαταθήκη για τη δημοκρατία και την ισότητα.

 

 

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από efsyn

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
1
Ουάου
0
Τέλειο
1
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί